Oktagon 17 – live report

Oktagon 17 – live report Aktéři hlavního zápasu Oktagon 17 - Maté Kertesz a David Kozma. | zdroj: Profimedia

Očekávaný turnaj Oktagon 17 sice na poslední chvíli přišel o několik zápasů, karta přesto slibovala zajímavou podívanou.

Pavel Salčák vs. Petr Bartoněk

Oba otevírají lowkicky. Bartoněk jde po takedownu, ale nabíhá si na koleno, takže na zemi končí v horší pozici na zádech. Salčák boduje lokty, ale Bartoňkovi se povede přetočit a dostává se zpátky na nohy. Salčák se ho však odmítá pustit a bere ho zpátky na zem. Bartoněk se bez problémů dostává zpátky na nohy. Klinčuje se na pletivu a nakonec to je Bartoněk, kdo Salina přehodí na zem a boduje údery. Salčák se mu ale dostává do zad a nasazuje několik vteřin před koncem škrcení rear-naked-choke, které znamená pro olomouckého borce konečnou 2 vteřiny před koncem prvního kola.

Vítěz: Salčák, 1. kolo rear-naked-choke

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený OKTAGON MMA (@oktagonmma),Říj 17, 2020 v 9:54 PDT


Tomáš Le Sy vs. Abdelmoumen Mssaate

Začátek velmi opatrný, Le Sy trefuje roundkick, Francouz na oplátku rozjíždí delší kombinaci. Asi ale cítí, že mu to na zemi půjde líp, natlačí si tedy Tomáše na klec a shodí ho na zem. Hned na to mu vleze do zad a nasazuje rear-naked-choke. Le Sy se sice dlouho srdnatě brání, ale Francouz změní taktiku a nasadí mu páku na koleno, kterou ho donutí odklepat. Po zápase si říká o další zápas a Ondřej Novotný mu přislibuje další šanci.

Vítěz: Mssaate, 1. kolo kneebar


Matěj Kuzník vs. Štěpán Guba

Štěpán Guba zval zápas jako záskok na poslední chvíli a jelikož se jedná o thaiboxera, šel do zápasu s tím, že "Buď se bude chtít pobít jako chlap, nebo se bude chtít mazlit." Jak ale víme, každý zápas začíná v postoji a v MMA se může stát cokoliv.

Kuzník si ale očividně nechce ani vyzkoušet žádné výměny v postoji a bere Gubu na zem, kde ho obíjí. Guba ale na debut v MMA dobře brání a dokonce i ze spodu občas údery vrací. Kuzník si ho ale chytá do krucifixu a solí mu údery prakticky bez krytu. Když přechází na lokty, dokáže se už olomoucký thaiboxer alespoň bránit jednou rukou a do konce kola přežije.

Druhé kolo jede v podstatě podle stejného scénáře, Kuzník bere boj ihned na zem a tam jede ground and pound. Když rozhodčí zápas přeruší, Guba zápas vzdává. Kuzník po zápase vysvětluje, že chtěl mladíkovi dát lekci za jeho slova o mazlení na zemi a naučit ho pokoře. MMA je zkrátka jiný sport než Muaythai a dnes již se nedá jít do zápasu bez dlouhého tréninku boje na zemi či alespoň dobré obrany proti takedownům.

Vítěz: Kuzník, 2. kolo vzdání soupeře

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený OKTAGON MMA (@oktagonmma),Říj 17, 2020 v 10:54 PDT


Andrej Kalašnik vs. Ole-Jorgen Mandt Johnsen

Brněnský borec má velkou výškovou převahu a od začátku jde do zápasu naplno. Tvrdá zadní nachází přesně bradu Nora, ten ale dokáže neuvěřitelně přežít. Při vstávání navíc dostane koleno, ale jako by měl železnou hlavu, ihned jde do přestřelky. Krásný zápas. Další série výměn, Kalašnik opět z krátké vzdálenosti trefuje bradu, až Johnsenovi vylétne chránič zubů. Nor však nedopadne na zem a to se mu stává osudným, Kalašnik ho totiž tvrdě sestřelí kolenem.

Po zápase Andrej děkuje soupeři, že nabídku na poslední chvíli přijal, narozdíl od instagramových bojovníků z domácí scény. Zároveň si řekl o bonus za nejhezčí KO večera, který by si zatím rozhodně zasloužil.

Vítěz: Kalašnik, 1. kolo KO


Vlasto Čepo vs. Mateusz Strzelczyk

Opatrné první kolo. Polák má značnou výškovou převahu a Čepo se moc nehrne, aby vzdálenost zkrátil. Strelczyk je v útocích mírně odvážnější, ale nechává ruce až nebezpečně nízko. Dokonce i při ústupu je nechává u pasu a kontruje ze špatně viditelného úhlu. Na konci kola bere boj na zem a první dějství jde rozhodně za ním.

Na začátku druhého kola se Čepo konečně osmělí a rozjede nebezpečnou kombinaci. Strelczyk ho ale u klece zaklinčuje a bere ho opět na zem. Tam nasazuje krucifix a nekrytému Čepovi dává lokty přímo do obličeje, naštěstí se ho Vlastovi podaří setřást. Boj ale zůstává na zemi a tam má Polák jasně navrch a z vítězné pozice rozjíždí tvrdé údery. Když se mu nedaří Čepa v krytu ukončit, bere si jeho ruku a nasazuje armbar.

Vítěz: Strzelczyk, 2. kolo armbar

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený OKTAGON MMA (@oktagonmma),Říj 17, 2020 v 11:47 PDT


Karlos Vémola vs. Thomas Robertsen

Karlos rozjíždí tvrdé kombinace zakončené lowkicky, při první příležitosti ale podle očekávání zkouší takedown. Když se nepodaří, Terminátor zkrátka Nora vezme do vzduchu a hodí s ním o zem. Tam je to sice hra na jednu branku, ale překvapivě z Vémolovy strany nepadá tolik úderů, jak jsme zvyklí. První kolo jde ale bodově jasně za ním.

Druhé kolo začíná jako přes kopírák. Karlos upoutá soupeřovu pozornost tvrdými údery a pak si ho stahuje na zem, kde dominuje. Rozhodčí ale v polovině kola oba borce staví zpět na nohy pro neaktivitu. Český borec si soupeře tak jako tak bere po chvíli zpátky na podlahu a pokračuje v započaté práci.

Na začátku posledního kola nejsme daleko od překvapení večera. Nor totiž Karlose trefuje up kickem a vychází mu i následné údery. Zdá se, že Karlos půjde do přestřelky, což by se mu mohlo stát osudným, naštěstí však bere boj opět na zem a tam se mu celkem rychle podaří Robertsena upáčit na north-south choke, který v zápase zkoušel už předtím.

Po zápase Karlos přiznává, že to byl velice špatný výkon, ale připsal si velice důležité vítězství. Zároveň slibuje, že pokud svého následujícího soupeře Václava Mikuláška neukončí v 1. kole, pověsí rukavice na hřebík.

Vítěz: Vémola, 3. kolo north-south choke


David Kozma vs. Maté Kertesz

Je vidět, že si jsou oba moc dobře vědomi, že tenhle zápas je na 5 kol. V první polovině kola si pouze vyměňují calfkicky a lowkicky. První výraznější úder přichází od Kozmy a přímkou Kertesze skvěle trefí. Je to tedy nakonec Kertesz, kdo bere boj na zem a tam boduje tvrdými údery. Když se dostane do plného mountu, David ho naštěstí pohotově shodí. Kolo jde ale i tak za maďarským bojovníkem.

Maté se očividně rozhodl, že Kozmovi naordinuje jeho vlastní medicínu a opět jde po takedownu. Kozma ale dobře brání a při roztrhávání u pletiva trefí pěkný loket. Když Kozma o chvíli později opět končí na zádech, je ze spodní pozice aktivnější a zatápí soupeři údery i velice nepříjemnými up kicky. Závěr kola v postoji patří českému bojovníkovi. Těžko odhadovat, kdo rozhodčí strhnul na svou stranu.

Do třetího kola vstupuje Kertesz už viditelně unavený a Kozma začíná mít převahu. Přesto mu Kertesz po takedownu celkem snadno vstane, na cestu ale dostane loket a v postoji zůstává v defenzivě. Stejné to zůstává i ve čtvrtém kole, kdy maďarský bojvník posílá pouze několik málo lowkicků a Kozma je jasně aktivnější. Těsně před koncem navíc naboduje ještě takedownem.

Bodový stav se před posledním kolem zdá vyrovnaný. Kertesz v úvodu trefuje krásný zvedák na bradu, ale s Kozmou to nijak neotřese. Pak zkouší takedown, který David ubrání. Tohle by mohla být cesta k vítězství pro oba bojovníky. Jakmile však na zem hodí Kozma Kertesze, ten mu hned vstane. Český bojovník zkouší také armbar, ale i z něj mu Maďar vyklouzne. Sám se pak neúspěšně snaží o takedown, oba do posledních vteřin bojují doslova o každý bod. Nesmírně vyčerpávající pětikolová bitva, kterou nakonec ovládl český bojovník.

Jako dalšího titulového vyzyvatele by prý Kozma bral Bryczka, který má naplánovaný souboj s Krištofičem. Slovenského Piráta šampion už totiž porazil a rád by novou výzvu.

Vítěz: David Kozma na body

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený OKTAGON MMA (@oktagonmma),Říj 17, 2020 v 12:59 PDT

Nejnovější články