Podle legendárního GSP existují tyto 3 typy bojovníků

Podle legendárního GSP existují tyto 3 typy bojovníků GSP a jeho tradiční nástup do oktagonu | zdroj: Profimedia

Jeden z nejlepších zápasníků historie přišel s vlastní typologií MMA bojovníků.

Georges St. Pierre patří k největším legendám MMA. Roky vládl welterové váze a v rodné Kanadě byl dokonce zvolen nejpopulárnějším sportovcem, což je v kolébce hokeje bezesporu obrovský úspěch. Do sportovního důchodu odešel na vrcholu, avšak v roce 2017 se na skok vrátil, aby v souboji s Bispingem získal také titul střední váhy. Nedávno byl za své celoživotní úspěchy zaslouženě uveden do síně slávy, ale nepřestává se také spekulovat o jeho souboji s neporaženým Khabibem Nurmagomedovovem a stále tedy existuje malá šance, že jej ještě uvidíme zápasit.

Nyní to však s trochou nadsázky spíše vypadá, že se z bývalého šampiona stává motivační kouč a MMA filozof. Na Instagramu v krátkých videích nabízí svůj pohled na bojové sporty. Podle něj je například velmi důležité sebevědomí. "Můj učitel a trenér John Danaher mi vždycky říkal, že mít schopnosti bez sebevědomí je jako mít hodně peněz na účtu, aniž byste se k nim mohli dostat. Sebevědomí je stav mysli a roste společně s dobrou přípravou. Pro mě je vždycky lepší dělat málo věcí hodně, než dělat hodně věcí málo," nabídl svůj pohled GSP. "Moje rada by tedy byla, připravte se, co nejlépe, a pak si nasaďte masku sebevědomí a zkrátka ´fake it till you make it´."

V dalším ze svých "naučných videí" se zase Georges zamyslel nad typologií MMA bojovníků. "V bojových sportech jsou 3 typy lidí. Bojovníci, sportovci a umělci."

"Bojovníci jsou charakterizováni svou nezlomnou vůlí a jsou připraveni obětovat pro výhru vše. Sportovci jsou nejvíc atletičtí a nejrychleji se učí. Mohli by být pravděpodobně úspěšní také v jiných sportech. Umělci jsou nejvíc kreativní, často hledají novátorské přístupy k řešení jejich problémů." 

"Každý má v sobě určitou část z každého toho typu. Ale jeden z nich dominuje nad ostatními. Bojovníci každého typu se stali šampiony, ale já věřím, že je nutné rozpoznat ten svůj typ a optimalizovat podle toho přípravu k dosažení nejlepších možných výsledků."

Samotného Georgese by asi nejlépe vystihl typ sportovec. Byl totiž jedním z prvních, který se skutečně připravoval a působil jako sportovec. Jeho trenér Firas Zahabi o něm navíc často říkal, že se učí neuvěřitelně rychle.

Zdroje:  Georges St. Pierre Instagram

Nejnovější články