Připomeňte si jeden z nejvyhrocenějších zápasů v dějinách MMA. Před 2 lety McGregor vyzval neporaženého Khabiba

Připomeňte si jeden z nejvyhrocenějších zápasů v dějinách MMA. Před 2 lety McGregor vyzval neporaženého Khabiba Conor McGregor - Khabib Nurmagomedov | zdroj: Profimedia

Souboj, který přerostl hranice předzápasového trash-talku do osobní roviny. Válečná sekyra nebyla zakopána ani po jeho skončení.

Zápas mezi Khabibem Nurmagomedovem a Conorem McGregorem má příběh jako málokterý jiný. Nejprve spolu totiž oba bojovníci vycházeli celkem dobře a dokonce by se dali označit za přátele. V roce 2014, když McGregor přejel Dustina Poiriera, vznikla dokonce legendární fotografie. Conor pak několikrát oprávněně zmiňoval, že Khabib byl jeho fanouškem. Jenže tehdy ještě nebyli přímými konkurenty, McGregor raketově stoupal k nejvyšším příčkám v pérové váze, zatímco Khabib se ještě mezi nejlepší ve vyšší lehké váze nedostal.

Khabib Nurmagomedov a Conor McGregor Dřív kámoši jak hrom, dneska nesmiřitelní nepřátelé. | zdroj: Profimedia

Na Twitteru jsou dochovány zprávy o tom, jak si oba dnešní rivalové domlouvali společné tréninky v Las Vegas. Na veřejnost se dostali také jejich soukromé zprávy, které se nesly ve velice přátelském duchu.

Kdy přišel zvrat? Pravděpodobně ve chvíli, kdy McGregor v prosinci 2015 získal titul šampiona pérové váhy a oznámil, že by rád ovládl také vyšší lehkou váhu. To se mu o rok později povedlo. Ve stejnou chvíli začal na vrchol ale stoupat také Nurmagomedov a jeho cílem byl samozřejmě šampionský pás, který měl Conor. Snažil se tedy s Conorem zápas sám domluvit.

"Conore, jsi teď šampionem a musíš se mnou bojovat. Jestli pokaždé utečeš, tak se při pohledu do zrcadla nebudeš moci respektovat, nebudou tě respektovat ani tvé děti, kamarádi, rodina. Zemři jako samuraj a nevykrucuj se. Vím, že jsem pro tebe špatný soupeř, ale jsi šampionem, takže musíš bojovat s těmi nejlepšími. Irové mají dlouhou historii bojování, musíš své lidi se ctí reprezentovat." 

Khabib měl nakonec dostat šanci stát se šampionem v souboji proti Fergusonovi. Ten ale musel na poslední chvíli odstoupit, a tak se nakonec na rychlo hledal nový soupeř. Na stejné kartě měl bojovat také Conorův kamarád Artem Lobov, který v jednom z rozhovorů Khabiba urážel. Když se tedy náhodou potkali na hotelu, dagestánský orel mu dal jednu výchovnou facku a rázně mu vysvětlil, že tohle si nemůže dovolovat.

Oheň byl na střeše. McGregor okamžitě sedl na letadlo a vydal se do Las Vegas, aby si to s Khabibem vlastnoručně vyřídil. Při tom mimo jiné se svými kumpány zaútočil na autobus s bojovníky. Za své řádění musel následně před soud. Jeho jednání odsoudil i šokovaný Dana White. Následně však UFC celý incident využilo jako promo zápasu, který stanovil rekord v prodeji PPV přenosů. Když totiž Khabib s přehledem porazil Ala Iaquintu a získal titul, bylo jasné, že dalším jeho soupeřem bude McGregor. Jejich spor se totiž musel dořešit v kleci a lidi to chtěli vidět.

Na videu chybí jedna podstatná část. Válečná sekera totiž po zápase nebyla zakopána. Ba naopak, Khabib přeskočil klec, aby si podal i Conorova parťáka Dillona Danise, zatímco jeho kolegové napadli přímo v kleci poraženého McGregora. Ten se později nechal slyšet, že zápas bral na lehkou váhu a namísto řádné přípravy raději vymetal večírky. Od té doby usiluje o odvetu. Přiblížit by se k ní mohl vítězstvím nad Dustinem Poirierem, pokud UFC domluvu jejich zápasu dotáhne do konce.

Nejnovější články