5 UFC zápasů, které si v prosinci rozhodně nenechat ujít

5 UFC zápasů, které si v prosinci rozhodně nenechat ujít UFC | zdroj: Profimedia

Ani v závěru roku nepřijdou fanoušci nejslavnější světové MMA organizace zkrátka. Na programu je ještě několik soubojů, které slibují parádní podívanou.

#5 Stephen "Wonderboy" Thompson vs. Kevin Holland, welterová váha (77,1 kg)

UFC Fight Night, 3. prosince

Hlavní zápas turnaje UFC Fight Night v Orlandu určitě vzbuzuje zájem fanoušků. Bomby na straně Hollanda, zkušenosti a boj z dálky na straně Thompsona. Ten ve 39 letech stále věří, že by ještě mohl získat titul. Pokud však zaváhá, může se s vidinou pásu nejspíš definitivně rozloučit, jelikož by měl za posledních 5 let dvakrát víc porážek než výher.

Holland zazářil v roce 2020, kdy stihl pět zápasů a všechny vyhrál a hned třikrát získal také ocenění za nejlepší výkon večera. Od té doby už to sice taková sláva není, je ale potřeba vzít v potaz, že prohry nasbíral proti elitním bojovníkům, kteří vynikají v boji na zemi. Toho se tentokrát rozhodně bát nemusí, protože karatista Wonderboy bude určitě chtít zůstat na nohou, kde bude ve vzduchu viset KO.

Kevin Holland vs. Stephen Thompson Kevin Holland vs. Stephen Thompson | zdroj: Profimedia

#4 Darren Till vs. Dricus du Plessis, střední váha (83,9 kg)

UFC 282, 10. prosince

Návrat Darrena Tilla nesmí v tomto žebříčku chybět. Od zápasu o titul šampiona welterové váhy UFC proti Tyronu Woodleymu v roce 2018 to má z posledních pěti zápasů 1-4. Angličanovo zápasové tempo je v posledních letech ve stylu jeden zápas za rok, vždyť kvůli zranění musel za poslední dva roky odstoupit ze tří zápasů.

Till by byl určitě rád, kdyby se mu začala konečně vyhýbat smůla a naskočil na vítěznou vlnu. V tomto roce opustil pohodlí Liverpoolu a vydal se trénovat za Khamzatem Chimaevem do Stockholmu, nedávno zase ladil formu ve vyhlášeném thajském Bangtao gymu. U organizace má takové postavení, že příští vítězství by částečně vymazalo mnoho z toho, čím si za poslední tři roky prošel. Pokud ale ve své příští zkoušce zklame, bude v nezáviděníhodné situaci a jeho kariéra bude vážně ohrožena. 

Zatímco Brit se v posledních letech vyloženě trápil, jeho soupeř si nemůže na vývoj své kariéry rozhodně stěžovat. Proti Tillovi totiž nestojí žádné ořezávátko. Jihoafričan Dricus du Plessis je sakra nebezpečný borec. Za posledních osm let prohrál jediný zápas v polském KSW s Robertem Soldičem a v UFC to má nyní 3-0. V současnosti mu patří 13. příčka a další vítězství by ho pravděpodobně posunulo mezi nejlepší deístku.

Darren Till vs. Dricus du Plessis Darren Till vs. Dricus du Plessis | zdroj: Profimedia

#3 Tai Tuivasa vs. Sergei Pavlovich, těžká váha (nad 93 kg)

UFC Fight Night, 3. prosince

Bude se pít z boty? Pokud máte náladu na tvrdé bomby létající oktagonem, zápasy Taie Tuivasy si nemůžete nechat ujít. Australan je zárukou skvělé podívané. Poslední zápas sice prohrál s jedničkou žebříčku Cyrilem Ganem, ale za svůj výkon se rozhodně nemusí stydět. V průběhu zápasu dokonce Francouze dokonce poslal k zemi, ale ten se z nepříjemné situace dostal a nakonec to byl právě Tuivasa, kdo v závěrečné pětiminutovce padl na KO. 

Tuivasa byl před zápasem s Ganem horkým kandidátem na titulový souboj v těžké váze. Prohra ho sice zbrzdila, ale pokud si poradí se Spivacem, může být rychle zpět. Lehké to však mít nebude. Rozjetý ruský tank, který ve své kariéře zaznamenal pouhou jedinou porážku v premiérovém zápase proti Alistairu Overeemovi. Od té doby nasbíral už čtyři výhry, naposledy dokonce získal cenný skalp v podobě Derricka Lewise. Zápas těžkých vah je vždy divácky atraktivní a tohle nebude výjimka, jelikož KO bude moci přijít doslova s každým úderem. 

Tai Tuivasa vs. Sergei Pavlovich Tai Tuivasa vs. Sergei Pavlovich | zdroj: Profimedia

#2 Bryce Mitchell vs. Ilia Topuria, pérová váha (65,8 kg)

UFC 282, 10. prosince

Bitva neporažených. Mitchell má jako profík 15-0 a Topuria 12-0. Dva fascinující bojovníci, kteří mají zcela odlišné styly, oba jsou ale zárukou skvělé podívané. 28letý Američan by mohl být vážný problém pro celý vrchol divize pérové váhy. Ve svém inventáři má specifickou dominantní sadu dovedností, což dělá z jeho soubojů vzrušující podívanou. V UFC jich absolvoval už šest, naposledy přebodoval tvrďáka Edsona Barbozu. 

Proti němu nastoupí 25letý španělský tvrďák Topuria. KO mašina, která taktéž nepoznala hořkost porážky. V UFC ze čtyř zápasů čtyři výhry, třikrát knockoutem. Jeho střet s Mitchellem slibuje tvrdou štípanou, která má za úkol navnadit fanoušky na hlavní chod prosincového UFC 282. Zápas totiž otevírá hlavní kartu galavečera, což je od vedení UFC určitě chytrý krok. Oba mohou v blízké budoucnosti zamíchat kartami pérové divize. Kdo z nich ochutná první porážku MMA kariéry? 

Bryce Mitchell vs. Ilia Topuria Bryce Mitchell vs. Ilia Topuria | zdroj: Profimedia

#1 Jan Blachowicz vs. Magomed Ankalaev, polotěžká váha (93 kg)

UFC 282, 10. prosince

Kdo usedne na uvolněný trůn po Procházkovi? Ze souboje Blachowicz vs. Ankalaev měl původně vzejít příští vyzyvatel, nakonec se ale kvůli zranění šampiona pobijí o právoplatný pás. Pro 39letého Blachowicze to může být poslední šance na opětovný zisk titulu. V případě prohry už další přijít nemusí.

Vyzrát na Ankalaeva přitom nebude vůbec snadné. Dagestánec zatím nenechal žádného svého soupeře v komfortní zóně. Jeho jediná prohra byla s Paulem Craigem v roce 2018, a to pouhou vteřinu před koncem zápasu, když se nechal utáhnout na triangl. Od té doby tahá šňůru devíti vítězství v řadě a rozhodně o sobě může říct, že si své postavení na vrcholu divize postupně vybojoval.

Tahle bitva bude extrémně zajímavá také proto, že určí dění v polotěžké divizi pro následující rok. Pokud Procházka bude skutečně mimo hru několik měsíců, utká se s novým šampionem příště pravděpodobně Teixeira.

Magomed Ankalaev a Jan Blachowicz se v prosinci pobijí o pozici dalšího vyzyvatele Magomed Ankalaev a Jan Blachowicz se v prosinci pobijí o pozici dalšího vyzyvatele | zdroj: Profimedia

Nejnovější články