Adesanya během protestů za zabitého George Floyda promluvil o vlastních zkušenostech s rasismem

Adesanya během protestů za zabitého George Floyda promluvil o vlastních zkušenostech s rasismem Israel Adesanya během protestů | zdroj: Profimedia

Israel Adesanya se doma na Novém Zélandu přidal k protestům proti rasismu a pronesl emotivní řeč.

Případ úmrtí Afroameričana George Floyda, jemuž policista několik minut klečel na krku, vyvolal ve Spojených státech vlnu protestů a rezonuje také v dalších zemích. Na Novém Zélandu se k jedné z demonstrací připojil také neporažený šampión UFC Israel Adesanya, který je původem z Nigérie a s rasismem má své zkušenosti. Když tedy dostal příležitost, aby před davem demonstrantů promluvil, neváhal.

"Musím promluvit, už na to poukazuju asi dva týdny v mých stories na Instagramu. Jestli je sledujete, tak víte. Jsem naštvaný," chopil se mikrofonu na pódiu a byl očividně natolik rozrušený, že mu na chvíli došla slova. "Jsem nasr*ný. Kolik z vás, když vejdete do obchodu, tak musíte dát ruce za záda, aby si nemysleli, že kradete?" 

"Kolik z vás šlo po ulici a museli jste se jakože smát, abyste uklidnili lidi, co se vás bojí?" ptal se davu "Stylebender" a přidal také svou nedávnou zkušenost. "Zrovna jsem se přestěhoval a bydlím ve vrchním patře, takže musím výtahem. A už třikrát jsem tam potkal rasistické vystrašené bělochy, jak na mě hledí a musel jsem se na ně usmát. Takže teď musím zůstat stranou a nechat je projít, abych je nevylekal, když mě (během vystupování) spatří. Proč? Protože jsem černý, jenom proto. Co jsem udělal? Neměl jsem na vybranou. A i kdybych měl, tak bych byl pořád černoch."

"Protestujeme už dlouho, ale teď to není jenom o nás. Potlesk pro všechny bílé, všechny lidi různých ras, co jsou tady, protože my vás potřebujeme. Potřebujeme, abyste promluvili, abyste něco řekli. Jsem už otrávený ze sledování toho, jak jsou ti lidé zabíjeni. Hádejte proč, vidím v nich sám sebe. Láme mi to srdce, jsem nasra*ý"

Adesanya samozřejmě není jediný, kdo na smutnou událost reagoval, už jsme vás informovali o Jonu Jonesovi, který během protestů zabavil dvěma výtržníkům spreje s barvou a krom toho pomáhá také lokálním podnikům, kterým hrozí vandalismus a rabování. Další bojovníci reagovali prostřednictvím svých sociálních sítí.

Zdroje:  RT Sport

Nejnovější články