Israel Adesanya získal na Novém Zélandu ocenění sportovec roku, jeho děkovná řeč si vysloužila potlesk

Israel Adesanya získal na Novém Zélandu ocenění sportovec roku, jeho děkovná řeč si vysloužila potlesk Israel Adesanya | zdroj: Profimedia

Velké pocty se dostalo UFC šampionovi Israelu Adesaynovi, který doma na Novém Zélandu získal ocenění sportovec roku.

Israel Adesanya má za sebou veleúspěšnou kariéru v kickboxu, která nabrala ještě vyšší obrátky s přestupem do MMA. Během svých 18 zápasů nepoznal přemožitele a v UFC si v průběhu dvou let došel pro titul. Navíc to umí i s mikrofonem a má divácky velmi atraktivní bojový styl.

Jeho úspěchů si teď všimli i na Novém Zélandu, kde žije už od svých 10 let, a byl nominován na ocenění Sportovec roku. Sám "Stylebender" byl ale před vyhlášením dost skeptický. "Pro ně (všeobecnou veřejnost) je to jenom další barová rvačka. Chybí tu osvěta o tom, co děláme a kolik úsilí je zapotřebí, abychom dosáhli úspěchu," prozradil v jednom z rozhovorů.

I přesto to byl nakonec právě on, kdo ocenění získal. "Kolik času mám," zeptal se nejprve, když dorazil k řečnickému pultíku a bylo jasné, že má něco na srdci.  Nejprve připomněl, že je to poprvé, co byl takto oceněn bojovník a zmínil také své starší kolegy. Pak už mluvil více k samotným Novozélanďanům:

"Milujeme dobrý zápas, je to součást naší kultury. Jsme zemí válečnického národa Maurů. Kdyby se někdo začal prát, co byste všichni udělali? Ignorovali byste mě a koukali se na ten boj. Je to v naší DNA."

"Děláme to už strašně dlouho. Už dávno nosíme Nový Zéland na svých zádech po celém světě," připomněl, že on a jeho týmoví parťáci nejsou ve sportu žádnými nováčky. "Loni jsme já a moji týmoví kolegové přivezli dvakrát 3 výhry z Austálie. A hádejte co, příští víkend k našim pobřežím dorazí další lidi na UFC v Aucklandu a my budeme bránit zemí." 

"Takže tohle není pro mě, je to pro nadcházející generaci, aby měli někoho, v kom se můžou vidět. Někoho jako jsem já, pokud dovolíte. Bojový sportovec, aby si mohli říct - Člověče, můj sport, třeba muaythai, jiujitsu nebo wrestling je tam společně s All-Black (rugby), Black Caps (kriket), Tall Black (basketbal) a dalšími nejlepšími zélandskými sportovními týmy."

Adesanya samozřejmě neopomněl poděkovat svému trenérovi Eugenu Baremanovi, který nedávno pro změnu vyhrál ocenění MMA trenér roku. Pak si ale vzal na paškál samotné chování lidí na Zélandu.

"Máme tady tu kulturu, že úspěch se neodpouští, což je špatně. Vyrůstajíc v témhle zemi, viděl jsem to mockrát. Když vidíte někoho, jak stoupá nahoru, chce ho stáhnout dolu, protože se cítíte méněcenní a chcete to nazývat pokorou. Jsem neuvěřitelně pokorný, věřte mi, ale to vy nikdy nepochopíte, protože mě nikdy nepoznáte. Pochopte to, když uvidíte někoho z nás zářit, ať už to bude netballový tým, Black Caps, Sailors, fanděte jim, přijměte je! Protože, když oni vyhrají, vyhrajeme my. Když já vyhraju, vyhrajete vy. Pochopte to."

Ocenění sportovec roku je pro Adesanyu jistě velký úspěch, avšak už brzy jej čeká mnohem důležitější boj a tím je první obhajoba proti nebezpečnému Yoelu Romerovi na UFC 248, která se odehraje už 7. března.

Na celý proslov se můžete podívat zde:

Zdroje:  newshub.co.nz , nzherald

Nejnovější články