Novozélandský bojovník Israel Adesanya připomíná hrdinu akčního filmu

Novozélandský bojovník Israel Adesanya připomíná hrdinu akčního filmu Israel Adesanya v sobě fanouška anime nezapře ani v oktagonu. | zdroj: Getty Images

Neporažený Adesanya se chystá sesadit Whittakera z trůnu šampiona střední váhy

Když do UFC jako uragán vlétl Israel Adesanya, mnozí nechápali, kde se bojovník s tak neobyčejným bojovým stylem vzal. „Jsem novej pes na tomhle dvorku a očůral jsem si celou klec,“ řekl po první výhře v pozápasovém rozhovoru a bylo hned jasné, že se na obzoru objevila nová hvězda. Israel Adesanya totiž nejen skvěle zápasí, ale umí také mluvit tak, že vás baví ho poslouchat. Tedy alespoň jednu polovinu fanoušků, ti ostatní spíše doufají, že už tenhle rozjetý vlak někdo konečně vykolejí a zavře tomu přespříliš sebevědomému mladíkovi pusu. Tahle polarita novozélandského bojovníka s nigerijskými kořeny spojuje s ikonami bojových sportů jako Muhammad Ali či Conor McGregor.

Neúspěšná kariéra v Glory

Adesanya původně čeřil kickboxerské vody. Často v rozhovorech vzpomíná, že v Číně zápasil i dvacetkrát za rok. Dotáhl to až do organizace Glory, která v kickboxu bývá považována za tu vůbec nejprestižnější. Tam se mu však příliš nedařilo a ze 4 zápasů 2 prohrál. V tom posledním padl KO šampionovi Alexovi Pereirovi. Později si na svém Twitteru vůči bývalému zaměstnavateli nebral žádné servítky, když Glory sdílelo jeho zápasovou fotku. Postěžoval si třeba, že rozhodčí stáli za nic a organizace mu včas neplatila, byť se jednalo jen o zlomek toho, co dostává v UFC.

Na kontě má pod pravidly kickboxu 80 profi zápasů (75 výher, 29 KO), během nichž měl dostatek času na vytříbení svého unikátního stylu. Ten je založen na náznacích a čtení soupeře. Adesanya totiž neoplývá vysokou frekvencí úderů, ale neustále svým protivníkům falešnými pohyby hrozí, že bude útočit. Během toho pečlivě sleduje reakce soupeřů, aby jich vzápětí využil proti nim. Adesanya je jako sniper, který si hraje se svou obětí a přestože neoplývá velkou silou ani extrémní výbušností, jeho údery a kopy vždy přesně najdou svůj cíl. Nečekejte u něj jeden náhodný úder, kterým se štěstím ukončí zápas, ale spíš pomalé precizní rozebírání protivníků.

Už během své kicboxerské kariéry ukázal Adesanya velkou míru šoumenství i mimo ring. V mezičase se navíc nevyhýbal ani zápasům pod pravidly MMA a vybudoval si úctyhodný rekord 9:0. Po ukončení spolupráce s Glory mu tak stačily pouhé dva zápasy, než dostal vstupenku do UFC. A hned v prvním souboji ukázal, jaký má potenciál. Rob Wilkinson neměl v postoji prakticky žádnou šanci, a tak se Adesanyu snažil celé první kolo dostat na zem. Ten však jeho snahy ubránil a ve druhém kole začal jednotlivými údery nacházet cíl a postupně svého soka dokonale rozebral a chladnokrevně ukončil.

I díky pozápasovému šoumenství a neskrývanému sebevědomí se Israelovi dostalo nebývalé pozornosti. To samozřejmě nemohli vystát ostatní zápasníci v jeho divizi. Pokaždé se pak opakovala stejná předzápasová písnička. „Je přeceňovaný; jeho postoj není tak super, jak si myslí; ještě nečelil skutečně dobrému soupeři; až narazí na pořádného wrestlera, pohádka skončí.“ A údajně přeceňovaný bojovník pak porážel jednoho soupeře za druhým. Marvin Vettori ani Brad Tavares ještě nebyly dostatečně velká jména, avšak v zákulisí se začal rodit spor s Derekem Brunsonem. Zkušený borec měl Nigerijce konečně prověřit, nevydržel však ani do konce prvního kola.

Adesanya raketově stoupal na špičku nabité divize střední váhy. UFC samozřejmě od začátku vědělo, že má potenciál stát se obrovskou hvězdou, a tak mu jeho cestu trochu urychlilo. Na druhou stranu byl Izzy extrémně aktivní a stihl během relativně krátké doby 6 zápasů. Na UFC 234 v Austrálii byly naplánovány 2 zásadní zápasy pro middleweight divizi. Robert Whitaker měl po delší době mimu hru obhajovat pás proti Kelvinu Gastelumovi a Adesanya se měl v hlavním předzápase utkat s legendárním Andersonem Silvou, přičemž vítěz by se stal i příštím vyzyvatelem.

silva adesanya zdroj: Profimedia

Avšak bojové sporty jsou nevyzpytatelné a Whittaker musel kvůli zdravotním problémů odstoupit. Adesanya vs Silva se stal hlavním zápasem večera. Narazili na sebe dva bojovníci s podobně neortodoxním stylem a souboj přezdívaný „bitva klonů“ byl přehlídkou neotřelých technik v postoji. Srdce každého fanouška boje v postoji muselo plesat radostí. Adesanya nezaváhal a připsal si vítězství na body. Kelvin Gastelum se mezitím v hledišti promenádoval s fake šampionským pásem. „Dej ten pás pryč, Kelvine, myslím to vážně!“ pustil se do něj Stylebender v pozápasovém rozhovoru.

Dva měsíce na to už vstupovali do klece proti sobě o titul prozatimního šampiona. „Ještě nikdy ale nečelil někomu takovému, jako je Kelvin Gastelum,“ komentoval to Joe Rogan. A značná část odborné veřejnosti měla skutečně za favorita amerického bojovníka, který je pověstný svými  tvrdými údery. Israel sice pohyby připomínal hrdinu z nějakého akčního karate filmu a dařilo se mu v úvodních minutách vyvolat dojem nedotknutelnosti, ale ten vzal za své, jakmile se Gastelum poprvé trefil. Adesanyou to otřáslo a zdálo se, že jeho sláva tady může v okamžiku vyhasnout.

Jenže tomuhle zápasu bylo souzeno stát se jednou z nejlepších pětikolových bitev historie. Adesanya by klidně svoji přezdívku „the Stylebender“ mohl vyměnit za „the Reader“, protože si soupeře do detailu načetl a ve druhém kole to byl pro změnu on, kdo poslal Gasteluma k zemi. Pak přidal ještě ukázkový loket z otočky, kterým přesně trefil soupeře v protipohybu. Během zápasu se pak oba ještě několikrát přetahovali o to, kdo toho druhého ukončí před limitem. Adesanya však v posledním kole ukázal válečnické srdce, díky němuž si vysloužil uznání nejednoho pochybovače a získal pás prozatimního šampiona.

Dana White věří, že Israel je novou hvězdou první třídy

Šéf UFC Dana White prý věděl od první chvíle, kdy Adesanyu potkal, že z něj bude hvězda. Před víkendovým UFC 243 však varuje, že šampion střední váhy Whitaker nebude snadný skalp. „Je tam chlap, který je ve své váze neporažený. Má KO úder v obou rukou a neuvěřitelný wrestling. Jestli skrz něj dokáže Adesanya projít, tak je jeho limit v nedozírné dálce.“ Očekává se, že přímo na stadionu bude až 60 tisíc diváků a pokud nigerijský rodák svého soka porazí, může jej to skutečně katapultovat do závratných výšin.

Robert Whitaker byl sice delší dobu mimo hru toho a tak mnozí možná zapomněli, jak dominantní tenhle Australan s novozélandskými kořeny byl. Navíc si nepotrpí na velkohubá předzápasová prohlášení a nenamluví toho ani z poloviny tolik jako právě ukecaný Adesanya, takže možná není tolik mediálně vidět. V kleci se však rozhodně nedrží zpátky a přímo se vyžívá v přestřelkách v postoji. Jakmile jednou svého soupeře trefí, rozpoutá peklo. Izzy rozhodně nemá ocelovou bradu, takže si bude muset dávat sakra velký pozor, aby se nenechal nachytat, protože to by pro něj pravděpodobně byla konečná.

Tenhle zápas je zajímavý i v tom, že ukáže směr kariéry obou borců. Pokud vyhraje Whitaker a vyhnou se mu zranění, v řadě na titulový zápas už čeká několik elitních zápasníků. Adesanya kouká možná až přehnaně daleko a se svým trenérem vymýšlejí superfight o dvě váhy výš se Stipem Miocicem. Na spadnutí je pro něj případně také souboj s Jonem Jonesem, který dává již delší dobu najevo, že by Adesanyu rád zbil. Jeden z potenciálních vyzyvatelů – Paulo Costa zase prohlásil, že bude Israelovi v zápase s Whitakerem fandit, aby ho pak mohl zmlátit sám. Máme se tedy nač těšit a nechť vyhraje ten lepší.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články