Výsledky UFC 236: Neporazitelný Adesanya a krvavý Holloway

Výsledky UFC 236: Neporazitelný Adesanya a krvavý Holloway zdroj: Profimedia

Tak jsme se dočkali. UFC 236 nabídla jedny z nejvyrovnanějších zápasů za posledních několik let, dva neskutečné titulové fighty a oku lahodící show. Tohle je pravé MMA.

Nikita Krylov vs. Ovince Saint Preux

Po pěti letech se opět opět potkali v kleci. Nikita Krylov (24-6 MMA, 6-4 UFC) vrátil porážku Ovinci Saint Preuxovi (23-12 MMA, 11-7 UFC), když ho porazil submisí. Souboj středně těžké váhy otevřel hlavní kartu na turnaji UFC 236 konaném v State Farm Aréně v Atlantě. Saint Preux sice od začátku zabral střed oktagonu, ale Krylov byl vytíženějším fighterem, kroužil po odvodu a hodně využíval kopů. To trvalo do chvíle, kdy se Krylov snažil zautočit kombinací, Saint Preux využil dobré obrany a Krylova položil na zem. Tam to byla veliká přetahovaná, ale nic závažného se nestalo. Druhé kolo zahájil Krylov kopy do nohou a do těla, které moc účinnosti nepřinášely, proto se rozhodl Saint Preuxe položit na zem, což se mu povedlo. V tu chvíli nastal krátký proces a po pár úderech obtočil Krylov paži okolo Saint Preuxova krku a bylo hotovo. “Tohle bylo jedno z mých nejlepších vítězství v kariéře, chutná ještě lepé po minulé prohře. Byl to můj druhý zápas pod novým kontraktem a chci příště bojovat pokud možno s nejlepším možným soupeřem,” sdělil Krylov po zápase.

Dwight Grant vs. Alan Jouban

Dwight Grant (10-2 MMA, 2-1 UFC) zvládl proti Alanu Joubanovi (16-7 MMA, 7-5 UFC) perfektně taktiku. Zápas probíhal k nespokojenosti publika ve velice defenzivním stylu, což diváci dali pískotem několikrát najevo. Skoro celý zápas se odehrál v postoji, viděli jsme pár dobře mířených háků z obou dvou stran. Nejdramatičtější byl nejspíš závěr druhého kola, kdy Jouban omylem trefil Granta do rozkroku a zápas se musel přerušit kvůli ošetřování. Na konci třetího kola se Jouban ještě snažil nahnat nějaké body, ovšem nakonec stejně prohrál 2-1 (29-28, 27-30, 29-28). “Do zápasu jsem vstupoval zraněný, udělal jsem si něco se svalem na paži. Od teď vím, že můžu vyhrát zápas i se zraněním. Jouban tento zápas mohl vyhrát, ale nevyužil šancí, jak mě dostat,” prohlásil Grant.

Khalil Rountree vs. Eryk Anders

Khalil Rountree (8-3 MMA, 4-3 UFC) se proti Eryku Andersovi (11-4 MMA, 3-4 UFC) zaměřil především na Muay Thai, které ho dovedlo k jednoznačné výhře na body. Nutno říct, že hned bylo vidět radikální proměnu tohoto bojovníka, který zasvětil poslední měsíce rozšíření svého útočného repertoáru. Zápas středně těžké váhy zahájil Rountree častými změnami postojů a několika hodně tvrdými a dobře mířenými low kicky. Anders trpělivě bránil a čekal na šanci k útoku. Rountreeho kopy byly ovšem velice efektivní a když k nim přidal ještě pár dobrých úderů pěstí, vytlačil Anderse pryč ze středu klece.V tu dobu už Andersovo stehno připomínalo jednolitou modřinu.

V druhém kole Rountree pokračoval ve svém útočení kopy, potom ovšem vypálil tvrdou levačku a Anders se složil na zem. Rountree bleskově přiskočil se svými kladivy, ale Anders se dokázal dostat do guardu a tento útok s velikým štěstím ubránil. Rountree poslal Anderse na zem i ve třetím kole, nicméně ani v tomto případě to nevedlo k předčasnému ukončení. Rountree přesto zápas jednoznačně ovládl 3-0 na body (30-26, 30-26, 30-26). “Dnes jsem hodně poslouchal své trenéry a to mi dopomohlo k vítězství. Měl jsem mnoho možností, jak zápas ukončit, ale nechtěl jsem pouštět emoce z uzdy a dal jsem si na čas. Chtěl bych poděkovat Tiger Muay Thai, že ze mě udělali verzi Khalil 2.0,” prozradil Rountree.

Israel Adesanya vs. Kelvin Gastelum

V jednom z nejlepších zápasu posledních let se o dočasný titul ve střední váze utkali Israel Adesanya (16-0 MMA, 6-0 UFC) a Kelvin Gastelum (16-4 MMA, 10-4 UFC). Hned na začátku zabral Gastelum střed klece. Po pár pokusech Adesanyi se do toho Gastelum pustil a několika tvrdými údery svého soka hodně rozhodil. Adesanya se snažil být přesný a snížil kvůli tomu počet svých výpadů. Toho Gastelum využíval a pouze skvělý Adesanyův pohyb zamezil tomu, aby skončil na zemi. Ve druhém kole přidal Adesanya trochu více na agresivitě a několikrát se hezky trefil vysokými kopy. Gastelum ovšem na sobě nedal absolutně nic znát, pokračoval ve svém tempu a útočil svojí brutální levačkou. Na konci kola se navíc pokusil Adesanyu dostat na zem, bohužel pro něj ale neúspěšně.

Ve třetím kole se začalo zapojovat skandováním publikum, které bylo převážně na straně Adesanyi. Ten této psychické vzpruhy začal využívat a opět přidal na agresivitě, která vyústila v dobře trefené koleno. Jeho pravačka navíc čím dál víc nacházela ta správná místa a ke konci třetího kola už to bylo na Gastelumovi více než viditelné. Ve čtvrtém kole se Gastelum snažil posunout jazýček vah na svoji stranu, ale jeho rány míjely cíl. Naopak inkasoval dalších pár úderů a už to začínalo vypadat, že Adesanya si dojde pro vítězství. Minutu před koncem čtvrtého kola ale Gastelum trefil perfektně nohou hlavu, což Adesanyou to znatelně otřáslo, do zvonění se ale zvládl ubránit.

V pátém kole už šla veškerá taktika stranou a oba bijci hnaní publikem rozjeli neskutečnou ofenzivní show. Ani jeden z nich nehodlal ustoupit a po ukončení na obou bijcích byla vidět veliká únava v jejich opuchlých tvářích. Konec kola ale už byl ve znamení potácejícího se Gasteluma, který v oktagonu nechal vše. Na body nakonec jednoznačně vyhrál Adesanya (48-46, 48-46, 48-46) a oslavil tak titul a zároveň prodloužil svojí sérii neprohraných zápasu na 7. Víc drží jen další Adesanyův soupeř Whittaker, ten neprohrál už 9. “Byl jsem připravený na pětikolovou válku, ale tohle jsem neočekával. Dám si sprchu, abych si srovnal, co si o tomto zápase myslím, než něco řeknu,” nechal se slyšet Adesanya. Nutno říct, že Gastelum sice prohrál, ale jeho kredit díky této nádherné bitvě spíše stoupl.

UFC 236 zdroj: Profimedia

Dustin Poirier vs Max Holloway

V hlavním a posledním zápase si to o dočasný titul lehké váhy rozdali Dustin Poirier (25-5 MMA, 17-4 UFC) a Max Holloway, současný šampion pérové váhy (20-5 MMA, 16-5 UFC). Začátek zápasu byl hodně opatrný, první kdo se pustil za pomocí low kicků do akce byl Poirier. Holloway na sebe nenechal dlouho čekat a zasypal Poiriera tvrdými údery do oblasti hlavy a těla. Jak v poklidu kolo začalo, tak divoce končilo. Poirier začal přidávat na agresivitě a hlavně jeho pravačka Hollowaye hodně bolela. Už hodně dlouho, možná nikdy, jsme neviděli Hollowaye tak otřeseného ranami. Havajan si ovšem nenechal nic líbít a několikrát výborně kontroval prudkými údery a i když bylo vidět, že se mu podlamují nohy, pořád soupeře vyzýval k další ofenzivě.

Na začátku třetího kola měl Holloway pěkně nateklé pravé oko, ale byl stále pohotový a ve hře. Sice od Poiriera schytal několik nepříjemných ran ale sám se mu dokázal přesně a tvrdě trefovat do těla. Holloway byl ve třetím kole rozhodně více aktivní, ale u Poirierových úderů se zdálo, že jsou o dost více efektivnější. Krom jednoho momentu, kdy oba borci skončili na zemi se v tomhle šíleném tempu jelo až do konce zápasu.

V pátém kole už bylo poznat, že jsou oba dva borci dost vyšťavení a Holloway silně krvácel z roztržené kůže nad nosem. Krví byli po finálním zvonění pátého kola pokrytí oba dva a už ani nebylo poznat kdo a odkud krvácí. Nic pro slabé povahy. Nakonec byl výsledkem 3-0 (49-46, 49-46, 49-46) k mírnému překvapení vyhlášen vítězem Dustin Poirier. “Byl to tvrdý zápas, mohl jsem vyhrát jako první, pak mě Holloway zranil, pak já jeho. Krvácel jsem, on také. Byl to zápas na vysoké úrovni a byl velmi bolestivý. Jsou doby, kdy to chcete vzdát, ale časem se naučíte, jak se s tím vypořádat,” řekl Poirier.

Je také třeba říci, že se po zápase k sobě oba borci chovali s velkou úctou a respektem a jeden oceňoval druhého. Je to příjemná změna po občas uměle a falešně vyhrocených soubojích jiných bojovníků.

Zdroje:  tisková zpráva

Nejnovější články