Adesanya v kleci doslova zesměšnil italského zlobra, vítězství věnoval zesnulému kamarádovi

Adesanya v kleci doslova zesměšnil italského zlobra, vítězství věnoval zesnulému kamarádovi Jako Neo z Matrixu, Adesanya se vyhnul většině Vettoriho úderů. | zdroj: Profimedia

Vrcholem galavečera UFC 263 byl souboj o titul střední váhy. Šampion nenechal nikoho na pochybách, že svůj trůn jen tak opustit nehodlá.

Šampion střední váhy Israel Adesanya a trojka střední váhy Marvin Vettori se poprvé střetli už v roce 2018. Dva bodoví rozhodčí tehdy viděli vyhrál Stylebendera, zatímco jeden se přiklonil na stranu Itala. Těsný výsledek dával tušit, že bude v budoucnu nutno spor definitivně vyřešit. Především pro Vettoriho byla touha po odvetě hnacím motorem. Svou šanci si nakonec vybojoval sérií pěti vítězství v řadě.

Zlá krev byla jasně před zápasem jasně patrná. Zatímco šampion do svého vyzyvatele rýpal a přirovnával ho ke zlobrovi, Italovi se na tiskové konferenci doslova vařila krev v žilách a šéf UFC Dana White ho musel krotit, aby na Adesanyu nevlétl přímo na pódiu. Ten Vettorimu na oplátku sliboval, že ho tentokrát ukončí před limitem, aby ho vrátil do reality.

Adesanya zápas začal tradičně náznaky kopů a načítáním reakcí soupeře. Bylo vidět, že Vettori bude chtít kopy zachytávat, jinak byl ale překvapivě trpělivý. Vyvíjel sice tlak, ale k útoku se moc neměl a nechával si zbytečně okopávat nohy, což ho v pětikolovém zápase mohlo přijít hodně draho. Po necelé minutě a půl se mu však podařilo jeden z lowkicků chytit a okamžitě vzal boj na zem. Izzy se ale ze středu klece dostal až k pletivu a rychle se probojoval zpět na nohy, kde měl opět navrch.

První kolo šlo za Adesanyou, což Vettorimu o přestávce zdůraznil trenér. Ve druhém tedy zkoušel více boxovat, ale Stylebender se většině jeho útoků dokázal vyhýbat jako Neo v Matrixu kulkám. Ital se snažil klinčovat na pletivu, ale boj se mu nedařilo vzít na zem.

"Tohle kolo jsi prohrál, probuď se, musíš začínat!" zněly instrukce z rohu Vettoriho před třetím dějstvím. Zatímco Ital ztěžka oddychoval, šampion takřka nejevil známky únavy. Marvinovi se ale hned na začátku podařil takedown, a když se Adesanya snažil uniknout, nešťastně svému sokovi nabídl záda. Vettori mu okamžitě omotal ruku kolem krku, tohle vypadalo jako konečná. Israel se ale pohotově protočil podruhé a doslova unikl smrťákovi z lopaty. Vettori mu ale posléze zachytil nohu a hrozil nepříjemným leg lockem, ani tentokrát ale neměl štěstí a Izzy se mu vysmýkl.

V postoji pak Adesanya pokračoval v destrukci Vettoriho noh. Ten se až nebezpečně čitelně kopy snažil rukama zachytávat, čehož chtěl šampion využít a zacílit svým těžko čitelným question mark kickem na hlavu. Těsně však minul. Noha pak kolem Italovy hlavy prosvištěla ještě několikrát. Daň si vybíraly také leg kicky, po jednom z nich šel Vettori dokonce na okamžik k zemi.

V posledních dvou kolech se tempo i Vettoriho frustrace stupňovaly. V postoji neměl prakticky žádnou šanci, většina jeho úderů netrefovala cíl. Zkusil tedy opět Adesanyu přišpendlit na pletivu, nic víc ale vymyslet nedokázal. Diváci bučeli a šampion z něj měl srandu.

"Všechno závisí na tomhle posledním kole. Musíš být aktivní od začátku do konce. Máš 5 minut na to, aby ses stal šampionem. Všechno, o čem jsi v životě snil, cos chtěl, je teď tady. Musíš začínat, používat svůj dvojitý jab a vzít ho na zem. Máš 5 minut, abys to ukončil," hecoval Vettoriho o přestávce naštvaný trenér. Ten však působil i nadále bezradně. Když už Adesanyu svázal na pletivu, nedokázal z toho vůbec nic vytěžit a šampionovi byl v posledních deseti vteřinách doslova k smíchu.

Působilo lehce úsměvně, že Vettori během vyhlášení vítěze věřil ve vítězství, z čehož byl nejvíce v šoku asi sám šampion, který věděl, že trůn střední váhy opět ubránil. Výhru věnoval svému týmovému parťákovi Fau Vakemu, který byl při čekání na taxík zabit zákeřným útokem zezadu. Poté vyzval Roberta Whittakera, se kterým by se nyní rád utkal na stadionu na Novém Zélandu.

Zdroje:  ufc.com

Nejnovější články