Analýza zápasu: Robert Whittaker vs. Darren Till

Analýza zápasu: Robert Whittaker vs. Darren Till zdroj: Profimedia

Zápas mezi Robertem Whittakerem a Darrenem Tillem se blíží, tak se pojďme podívat, co od obou borců můžeme očekávat.

Hlavním zápasem večera na nedělním tunaji UFC, bude hodně zajímavý souboj ve střední divizi mezi bývalým šampionem Robertem Whittakerem a britským vtipálkem Darrenem Tillem.

Oba bojovníci jsou v nejlepších letech (Whittaker 29, Till 27 let) a oba začínali ve welterové váze. Australan s novozélandskými kořeny, Robert Whittaker si ale v roce 2014 řekl, že střední váha pro něj bude lepší a ukázalo se, že měl pravdu. Ve střední váze totiž vyhrál 9 zápasů v řadě, získal šampionský titul, porazil Yoela Romera a minulý rok jej zastavil až Israel Adesanya, který jej porazil na TKO ve druhém kola a šampionský pás mu vzal.

Darren Till, rodák z Liverpoolu, měl podobnou cestu. Začínal jako střední váha, ale poté přešel do welterové váhy. Tam si dokonce vybojoval i šanci na titul, ale byl brzy uzemněn Tyronem Woodleym, který jej chytil svým tvrdým pravým hákem a následně jej uškrtil D’Arce chokem. Hned poté přišla jeho druhá porážka v kariéře, kterou dostal z rukou Jorgeho Masvidala, který jej uspal svým levým hákem.

Darren se poté přesunul zpět do střední váhy, která je pro něj mnohem přirozenější a nemusí do ní tolik drasticky hubnout. Hned na úvod si tak trochu vyřval zápas proti Kelvinu Gastelumovi, kterého porazil na split decision, a poté si špičkováním vymohl i zápas s Robem Whittakerem.

Oba borci mají odlišný postoj, Whittaker bojuje v ortodoxním guardu, zatímco Till je levák a oba se tak budou pravděpodobně snažit zasahovat žebra svojí silnou zadní nohou. Whittaker navíc bojuje hodně v předklonu, kdy má většinu váhy na přední noze, odkud může rychle vystartovat do útoku, kdežto Till má více thaiboxerský postoj, který pro potřeby MMA trochu rozšířil.

Darren Till si svoje soupeře hodně vycukává a snaží se je tlačit, aby je zahnal ke kleci, kde je může zpracovávat svými údery. Přitom umí skvěle kontrovat, především svoji levou rukou, kterou má vždy připravenu a kolem které se točí většina jeho strategie.

Rob Whittaker má odlišný styl – nevadí mu, když jej soupeři tlačí a snaží se je nalákat a zasáhnout explozivním útokem, když to nejméně čekají. Whittaker má o něco více zbraní ve svém arzenálu a nespoléhá se příliš jen na jednu z nich. Své soupeře dokáže ukončit více způsoby a Till si bude muset hlídat jak jeho kopy, tak i jeho rychlé ruce.

Kde má Whittaker určitě větší výhodu, je wrestling. Dokázal wrestlit i s Yoelem Romerem a dokonce ve wrestlingu i zápasil. Ale pokud nemusí, v zápasech wrestling moc nevyužívá a Darren Till má velice dobrou obranu proti takedownům. I přesto by se ale mohl Whittaker k wrestlingu uchýlit a kdyby jej zkombinoval se svým explozivním strikingem, mohl by Tillovi způsobit problémy.

Obecně se ale nepředpokládá, že by se zápas rozhodoval na zemi, oba bojovníci mají rádi postoj a oba by chtěli toho druhého ukončit na KO. Whittaker má tendence jít více do útoku a když už se rozhodne zaútočit, nenechává si žádná zadní vrátka a jde „all in“. To se mu vymstilo v zápase s Adesanyou, který jej přitom dokázal nachytat. Darren Till je v tomto opatrnější (hlavně po zápase s Woodleym, který jej také nachytal na švestkách) a do svého útoku nedává všechny své síly.

Rob ale řekl, že si je vědom Darrenovy tvrdé levačky, ale je to prý asi tak všechno, čím by ho mohl britský bojovník ohrozit.

Oba borci mají velice vysoké „fight IQ“ a je tak dost pravděpodobné, že místo pořádné bitky nás čeká především taktičtější zápas, který Darren Till poslední dobou upřednostňuje (jako např. zápas s Gastelumem). I teď se nechal slyšet, že přestřelky a divoké bitky nejsou nic pro něj, a že má své mozkové buňky docela rád:

„Jedna velká věc, kterou jsem vždy věděl, je, že tyhle války si na vás vybírají daň, ať jste kdokoliv. Měli byste se dívat více směrem k někomu, jako je Floyd Mayweather. Je mu přes 40 let a pořád má všechny své mozkové buňky, protože jen zřídkakdy dostal ránu.“

Zápas to bude určitě velice vyrovnaný a kdo vyhraje je těžké odhadnout. Pokud se bude Whittaker bezhlavě vrhat do útoku, je pravděpodobné, že narazí na Tillovu tvrdou levačku, ale pokud chytře zkombinuje svůj wrestling a striking, je možné, že Tilla nachytá právě on. Tak se nechme překvapit.

Zdroje:  Sherdog , Youtube - full reptile

Nejnovější články