Při potyčce mu nůž jen těsně minul tepnu, poté odjel trénovat bojová umění do Brazílie. To je příběh Darrena Tilla

Při potyčce mu nůž jen těsně minul tepnu, poté odjel trénovat bojová umění do Brazílie. To je příběh Darrena Tilla Darren Till | zdroj: Profimedia

Životní příběh jako vystřižený z filmu byl málem zakončen ziskem šampionského pásu. Místo toho přišla prohra a KO. Teď to Till zkouší o váhu výš.

Rodák z Liverpoolu začal trénovat thajský box, když mu bylo 12 let. O tři roky později už zápasil bez chráničů mezi profíky. Život talentovaného mladíka však ovlivnila roztržka před nočním klubem, při níž byl pobodán a nůž jen těsně minul tepnu. Jeho trenér ho pak poslal do Brazílie, aby tam učil thajský box a vyhnul se dalším problémům v rodném městě. Till si prý myslel, že tam zůstane nanejvýš půl roku, ale nakonec vydržel tři a půl. Během té doby také započal svou mma kariéru.

Raketový start

Značnou část svých zápasů Till ukončil před limitem a se sérií 12 výher bez jediné porážky dostal nabídku od UFC. Tam se uvedl ve velkém stylu, když hned prvního soupeře ukončil na zemi lokty. V dalším zápase sice remizoval, ale jeho raketový vzestup to nijak nezbrzdilo. Po dalších dvou zápasech přišla „short-notice“ nabídka na hlavní zápas večera v sousedním Polsku proti veteránovi Donaldu Cerronemu. Do zápasu šel Till jako neporažený, přesto byl proti zkušenému soupeři mírným outsiderem a spekulovalo se o tom, že je to pro něj příliš velký skok v kariéře.

Kovboje však totálně přejel a zápas skončil těsně před koncem prvního kola parádním KO. Till byl na koni a z tohohle Angličana s prořízlou pusou se okamžitě stala hvězda. Specifický styl boje vycházející z Muaythai, skvělé kontra útoky, velké sebevědomí a možná i osobitý liverpoolský přízvuk, to všechno urychlilo Tillův raketový vzestup, protože UFC zavětřilo, že by z něj mohla být nová hvězda první velikosti. Jeho pověstné levačky se navíc začínala obávat celá welterová divize. Stačila už tedy „jen“ vydřená výhra nad karatistou Stephenem „Wonderboyem“ Thompsonem a po pouhých 6 zápasech získal mladý Angličan titulovou šanci.

Daren TIll zdroj: Profimedia

Strmý pád

„Jsem jednoduše lepší než všichni ostatní a nemyslím tím jen welter, ale všechny váhy!“ vykřikoval  Till. Sebevědomí ho neopouštělo ani před zápasem se šampionem Tyronem Woodleyem. „Viděl jsem v jeho očích nejistotu,“ řekl po vzájemném staredownu, ale Woodley mu později v zápase ukázal, že se asi jen špatně díval. Po prvním oťukávacím kole ho totiž vzal na zem, kde mu nedal nejmenší šanci a utáhl ho na ne moc často vídaný Brabo choke. Přestože to pro Tilla byla první prohra v kariéře, na jeho sebevědomí nezanechala zdánlivě žádné následky. „Tu noc byl lepší než já, ale jsem přesvědčen, že kdybychom zápasili desetkrát, tak vyhraju devětkrát. Věřím, že jsem lepší zápasník.“

I přes prohru zůstával Till na předních příčkách welterweight divize a další šance na titulový zápas mohla teoreticky přijít celkem brzy. Nejprve však bylo nutné projít přes veterána Jorge Masvidala. Ten šel do zápasu po 2 prohrách a byl velkým outsiderem. Till ho posadil na zadek prakticky hned prvním úderem – svou pověstnou zadní levačkou a vypadalo to na jasný průběh. Během prvního kola sice trefil dobře ještě několikrát, ale Masvidal se jen šibalsky usmíval a ukazoval, že je z jiného těsta. „Street Jesus“, jakoby dopředu věděl, že ve druhém kole pošle svého soupeře k zemi v bezvědomí.

Till po zápase uznal, že za prohrou stálo jeho přehnaně vysoké sebevědomí, kdy se cítil neporazitelný jako superman. Bylo vidět, že tvrdá prohra liverpoolským bouřlivákem otřásla a zprávy o jeho eskapádách začaly plnit titulky bulvárních plátků. Vzpomeňme třeba na situaci, kdy údajně na Kanárských ostrovech ukradl taxík a s partou kamarádů zdemoloval hotelový pokoj.

  Masvidal vs Till Pro Masvidala byla výhra nad Tillem počátkem znovuzrození | zdroj: Profimedia

Restart o váhu výš

Ve welterové váze Till dost těžil ze své výškové a váhové převahy. Na druhou stranu se objevovaly i zprávy a videa, z nichž bylo jasné, že splnit limit do 77 kg pro něj není vůbec snadné a přechod o váhu výš bude brzy nevyhnutelný. Při oznámení nadcházejícího zápasu to tedy nebylo žádné překvapení. Co však většinu fanoušků šokovalo bylo jméno soupeře. Čelit po přestupu o váhu výš a tvrdém KO hned jednomu z top zápasníků Kelvinu Gastelumovi, to chce pořádnou kuráž. Till přiznává, že se mu to snažil rozmluvit i sám prezident UFC Dana White, ale zároveň se jedná o šanci, kterou zkrátka nemohl odmítnout.

„Ať už vyhraju nebo prohraju, jsem tady, abych zápasil s těmi nejlepšími. Opravdu nechápu, když si někdo vybírá snazší cestu nebo zápasy.“

gastelum till 2 Kelvin Gastelum - Darren Till, UFC 244 | zdroj: Profimedia

Risk se Tillovi nakonec vyplatil a Gasteluma udolal na body. Už před zápasem snil o tom, že by se v budoucnu rád v Liverpoolu utkal s neporaženým šampionem Adesanyou. To mu sice UFC nesplnilo, avšak zápas s Robertem Whittakerem na Bojovém ostrově, kde se možná rozhodne o příštím vyzyvateli, není o nic menší výzva.

Zda bude Darrenův Muaythai styl s ostrými lokty a skvělými kontra údery na bývalého krále střední váhy platit, se dozvíme již v neděli ráno v hlavní zápasu večera UFC on ESPN 14.

Zdroje:  mmafighting.com

Nejnovější články