Arlovski přežil peklo v prvním kole, Aspinall ale ve druhém nečekaně změnil taktiku a bylo vymalováno

Arlovski přežil peklo v prvním kole, Aspinall ale ve druhém nečekaně změnil taktiku a bylo vymalováno Bude Tom Aspinall novou hvězdou UFC? | zdroj: Tisková zpráva – UFC

Běloruský "Pitbull" Andrei Arlovski patří ve 42 letech mezi služebně nejstarší bojovníky v UFC a o tomto víkendu nastupoval již do svého padesátého profesionálního zápasu. Bývalý šampion se před soubojem s Tomem Aspinallem nechal slyšet, že by si na sklonku kariéry ještě jednou rád zabojoval o titul. K tomu ale nutně potřeboval o 15 let mladšího Angličana porazit.

Přestože měl Aspinall na kontě 5 vítězství v řadě a všechny získal hned v 1. kolech, do zápasu kvůli výraznému deficitu zkušeností nastupoval jako mírný outsider. Ihned ale ukázal, že si z toho těžkou hlavu nedělá. Skvěle udržoval dlouhou vzdálenost, kterou podle potřeby zkracoval. Postojem hodně připomínal svého týmového kolegu Darrena Tilla. Jakmile se Arlovski pokusil zaútočit, Aspinall z ústupu dobře kontroval údery.

Po minutě a půl přišel zásadní moment prvního kola. Oba bojovníci souběžně zaútočili, přesnější a s větší razancí však natrefoval Aspinall a Arlovski šel zabalený v krytu na pletivo. Není žádným tajemstvím, že Bělorusova brada už není z nejodolnějších, a tak to vypadalo na další konec před limitem v jeho neprospěch. Přestože se zkoušel bránit, Aspinall nepřestával útočit. "Bojuj!" pobízel Arlovskiho rozhodčí a jasně tak dával najevo, že je jen krůček od toho, aby zápas ukončil. Pitbull ale dokázal z krytu přejít do protiútoku a přestože ani jeden ze série úderů netrefil, podařilo se mu soupeře svázat do klinče.

Zatímco se bojovníci přetahovali na pletivu, komentátor Michael Bisping dal k dobru historku ze zákulisí. Ptal se prý svého krajana Aspinalla, jak je na tom s grapplingem. "Co je to grappling?" zasmál se prý sedmadvacetiletý Brit, který 8 ze svých 9 výher získal ukončením soupeřů T/KO. To ještě nikdo netušil, co předvede o pár minut později.

Arlovski se nakonec dokázal do zápasu vrátit a pár vteřin před koncem úvodního kola pěkně trefil bradu soupeře. A v podobném duchu nastoupil i do druhého dějství. Angličan nemá se zápasy delšími než jedno kolo moc zkušeností a podle toho i působil. Pitbull byl mnohem aktivnější a dobře trefoval, ani přinejmenším ale nečekal, že by mohl jeho soupeř přenést boj na zem. Když se tedy po minutě boje v postoji Aspinall potopil pro takedown, nesetkal se prakticky s žádným odporem. Na zemi mu pak stačilo pouhých 6 vteřin, aby se Arlovskimu dostal do zad a nasadil škrcení rear naked choke.

Po zápase Aspinall přiznal, že i on sám byl překvapený, jakým způsobem nakonec vyhrál. Zároveň ale upozornil, že v boji na zemi není žádným zelenáčem a uvědomuje si, že se mu může do budoucna hodit. "Dělám jiujitsu už dlouho, můj táta byl jedním z prvních, kdo měl v Anglii černý pás, takže trénuju BJJ v podstatě celý život. Něco na zemi umím, jenom o tom moc lidí neví. Schovávám si to v zadní kapse a využiju to, až bude potřeba. Stejně tak jako dnes, nikdo včetně mě to nečekal, bylo to instinktivní."

Cenný skalp by teď mohl mladého Brita dostat do vytoužené TOP 15 těžké váhy. Jednoho dne by se sice rád stal šampionem, ale zatím se drží nohama na zemi a chce především sbírat zkušenosti a učit se. "Mám toho hodně, co zlepšovat, a jestli chci být šampion, vím, že se jím stát můžu, tak na sobě musím pracovat. Chci bojovat s více zkušenými veterány jako je Andrei, protože se od nich můžu učit," nechal se slyšet na pozápasové tiskové konferenci. "Víte, trefil jsem ho několika čistými údery a on zkrátil vzdálenost, abych ho už nemohl tak dobře trefovat. A dělal další podobné věci, se kterými jsem se ještě moc nesetkal, takže bych rád znovu bojoval s někým jako je on."

Nutno uznat, že Aspinall vypadá velice slibně, a pokud udrží nastolený kurz, brzy jej bezesporu uvidíme na špičce divize. Letos by prý rád zápasil ještě dvakrát. Na stejném turnaji UFC Vegas 19 bylo několik dalších zápasů v těžké váze, nabízel by se tedy souboj s některým z vítězů. 

Zdroje:  tisková konference

Nejnovější články