Blachowicz ubránil titul a ustědřil první porážku zázračnému Adesanyovi

Blachowicz ubránil titul a ustědřil první porážku zázračnému Adesanyovi Jan Blachowicz nadělil Adesanyovi první porážku v MMA kariéře. | zdroj: Profimedia

Jan Blachowicz zůstává i nadále vládcem polotěžké váhy UFC, Adesanyu porazil skvěle zvolenou taktikou.

Dvacet výher a ani jediná porážka. Takové bylo v profesionálním MMA skóre novozélandského bojovníka s nigerijskými kořeny Israele Adesanyi. Ten v UFC rychle vystoupal na trůn střední váhy, otevřeně však přiznával, že má mnohem vyšší cíle. Když tedy ve své váze eliminoval většinu potenciálních vyzyvatelů, zamířil pro druhý pás do lightheavyweight divize. Podle jeho slov to ale nebyl jeho vlastní nápad a po posledním zápasu to v zákulisí domluvili jeho trenéři.

Váhový limit polotěžké divize je 93 kg, Adesany ale chtěl ukázat, že jeho technika porazí váhový deficit a nikterak se nesnažil před zápasem nabírat svalovou hmotu. Do limitu mu dokonce zbývaly více než 2 kilogramy. Oproti tomu jeho soupeř, Polák Jan Blachowicz, musel před zápasem shazovat, bylo tedy jasné, že sílová převaha bude na jeho straně. 

V prvním kole ale jako by se polský šampion nemohl rozjet. Adesanya neustále naznačoval údery a kopy, takže se Blachowicz musel mít na pozoru. Očividně nechtěl riskovat, že naběhne do pasti a tak se dopředu vůbec nehnal. Když už ale zaútočil, jeho ofenziva měla výrazně větší razanci. Adesanya sice vypadal aktivní, ale prakticky skoro nic netrefil anebo jeho útoky končily v krytu soupeře. Podle všech rozhodčích šlo kolo na polskou stranu.

Do druhého kola oba naskočili ve vyšších otáčkách. Ani jeden se ale nechtěl zbytečně splašit a prohrát tak zápas. Blachowiczovi se dařilo vykrývat Adesanyovi calf kicky, což muselo Novozélanďana bolet a ten raději zacílil na tělo a hlavu. Nedlouho poté také pocítil Blachowiczovu sílu, když ho Polák trefil kontra předním hákem. Vyšla mu i následná kombinace a misky vah se výrazně přehouply na jeho stranu, kde vydržely až do konce kola. Tedy u jednoho ze třech rozhodčích nikoliv.

Ve třetím kole zkusil Jan vzít Adesanyu na zem, kde předpokládal svou výraznou převahu. Novozélanďan se sice rychle dostal zpět na nohy, ale Polák mu zůstával v zádech a snažil se rychle nasadit škrcení. Stylebender se mu ale vysmýkl a pokryl i nebezpečné koleno, jímž se chtěl Blachowicz rozloučit. Následně přišla asi nejsvětlejší Adesanyova chvilka, konečně svého soupeře tvrdě trefil a začal mít v zápase navrch. Blachowicz se chytl až v závěru.

Zápas zůstával stále otevřený a ani jeden z bojovníků si nemohl být jistý, že u bodových rozhodčích vede. Zdálo se však, že Blachowicz začíná ztrácet na rychlosti, což by Adesanyovi samozřejmě hrálo do karet. Polský šampion však doslova vytáhl eso z rukávu. Po jednom z útoků se sklonil pro takedown a vzal soupeře bez problémů na zem, kde ho kontroloval až do konce kola.

Do posledního kola nastoupil Blachowicz už výrazně unavený. Ztěžka oddychoval, zatímco Adesanya vypadal relativně čerstvý. Novozélanďanovi se však přesto nedařilo pronikat Polákovou obranou a byl to právě Jan, kdo častěji zasahoval. Adesanya pak doplatil na svou lehkovážnost a přesně v půlce si nepohlídal další takedown. Jakmile se ocitl na zádech, bylo takřka jasno, že je o vítězi rozhodnuto, což se o pár minut později potvrdilo.

"Čekal jsem, že bude o trochu rychlejší, ale jeho údery byly naopak tvrdší, než jsem předpokládal," prozradil po zápase Blachowicz a promluvil také o svém gameplanu: "Věděl jsem, že když ho vezmu dolů, tak to bude lepší pro mě, protože každý ví, že na zemi není tak dobrý jako já. Musel jsem si prostě jen počkat na ten správný moment. Na začátku byl moc rychlý a čekal, že ho budu chtít vzít na zem."

Zároveň šampion nastínil své budoucí plány: "Další bude Glover Teixeira, zaslouží si to. Není už mladý, takže nemá moc času. A já proti němu chci bojovat, když je ještě v dobré kondici. Ale bude si muset počkat, protože teď si chci trochu odpočinou a strávit nějaký čas s rodinou. Ale jestli se mu chce počkat, tak bude další."

Adesanya naopak potvrdil, že se teď vrátí zpět do střední váhy, kde stále zůstává šampionem. Porážku vzal se ctí. "Pokud jsem měl proti někomu prohrát, tak jsem si nemohl přát nikoho lepšího než Jana. Opravdový šampion, velmi milý chlapík a má za sebou skvělý příběh. Málem byl z UFC vyhozen, ale vrátil se a dominoval, stal se šampionem," vysmekl svému přemožiteli poklonu na pozápasové tiskové konferenci.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články