Khabibův nástupce Makhachev úřadoval a svého soupeře uškrtil ve třetím kole

Khabibův nástupce Makhachev úřadoval a svého soupeře uškrtil ve třetím kole Islam Makhachev | zdroj: Profimedia

Islam Makhachev předvedl na zemi dominantní výkon a Drew Doberovi nedal žádnou šanci.

Lehká váha. Islam Makhachev před dnešním večerem držel v divizním žebříčku čtrnáctou příčku. Za svoji kariéru prohrál tento blízký přítel a sparingpartner Khabiba Nurmagomedova jeden jediný zápas. Ostatní soupeře ničil především svým skvělým grapplingem a submisemi. Do tohoto fightu nastupoval s vědomím, že pokud zvítězí, bude na něj velice pravděpodobně čekat soupeř z elitní TOP 10.

Drew Dober by se dal řadit k veteránům UFC, protože zde letos načíná už svůj osmý rok. Bohužel pro něj se mu ale zatím nikdy nepovedlo stabilizovat formu a po dvou až třech vítězstvích přišla pokaždé porážka. Proto se mu také nikdy nepodařilo narazit na vrcholového bojovníka. I tak se ale nevzdává. Do dnešního duelu šel s motivací urvat poprvé čtvrté vítězství v řadě a dostat se mezi nejlepších patnáct.

Makhachev se s Khabibem zná od školních let a dlouhou dobu také společně působili v jednom týmu (AKA). A bylo to vidět i v samotném zápase. Islam totiž zápas v postoji udržel přesně jednu minutu a poté krásným vysokým single leg takedownem stáhnul Dobera k zemi, kde ho okamžitě zalehl. Chvílemi to vypadalo, že sledujeme Nurmagomedovu reinkarnaci.

Poctivou prací a velkou trpělivostí se Makhachev prodíral skrz Doberovu obranu, kterou prolomil třicet vteřin před koncem prvního kola a hned byl oheň na střeše. Dagestánec se totiž soupeřovi pověsil na ruku a začal páčit. Několik sekund to vypadalo, že se mu tento armbar podaří, ale Dober předvedl skvělou výdrž a klid a s vypětím všech sil se nakonec ubránil.

Na zem dostal souboj Makhachev i v prostřední části, ale tentokrát se mu vyloženě nepodařil ani žádný náznak submise. Dobera držel natlačeného na pletivu a postupně ho poctivou kontrolou připravoval o veškerou energii. Tato pasáž nebyla pro fanoušky nikterak atraktivní, ale pro Islama se jednalo o neskutečně efektivní činnost. Tu zúročil ve třetím kole.

Dober totiž tušil, že na body prohrává a že mu nezbude nic jiného, než zápas v závěrečné pasáži ukončit před časovým limitem. Okamžitě se vrhl na svého protivníka údery, ale Makhachev se nedal, chytil ho do klinče a strhl na zem. Tam se postupně propracoval až do half-guardu, odkud omotal svou ruku kolem Doberova krku a donutil jej odplácat na arm-triangle, což je velice působivé, protože z half-guardu se tato submise moc často nepodaří. Dominantní vítězství.

V pozápasovém rozhovoru Makhachev všem poděkoval a měl pouze jedno jediné přání: Chtěl bych jít na někoho z TOP 5. Nemůžu být zticha. Mám sedmé vítězství v řadě. Prosím, dejte mi nějakého top soupeře. Jsem připraven na kohokoliv."

Vítěz: Islam Makhachev - submise (arm-triangle choke) - 3 kolo(1:37)

 

Zdroje:  Tisková zpráva - UFC

Nejnovější články