Bojoval s otřesem mozku. I přesto dokázal slavný GSP před 10 lety obhájit titul šampiona

Bojoval s otřesem mozku. I přesto dokázal slavný GSP před 10 lety obhájit titul šampiona zdroj: Profimedia

Podívejte se na zápas, kde Georges St-Pierre dokázal porazit „gumového“ Dana Hardyho i s otřesem mozku.

Je tomu už 10 let, co se slavný kanadský šampion Georges St-Pierre utkal s vyzyvatelem Danem Hardym, aby obhájil svůj šampionský pás. Georges St-Pierre, neboli GSP, je právem považován za jednoho z nejlepších bojovníků na světě a nejlepší welterovou váhu vůbec. Jeho charakter, spolu s jeho disciplínou, všestranností, chytrostí a jeho skvělým wrestlingem, z něj dělaly téměř neporazitelného soupeře a velice oblíbeného zápasníka.

Jeho vyzyvatel, Dan Hardy byl pro GSP po taktické stránce velice vhodným soupeřem. Hardy byl převážně striker a v postoji byl velice nebezpečný, ale jeho wrestling nebyl zdaleka na takové úrovni jak byl ten od GSP.

Zápas s Hardym byl pro Georgese už sedmou obhajobou v řadě a do zápasu šel jako favorit. Co ale veřejnost nevěděla, byl fakt, že jen pár dní před zápasem, při tvrdých sparinzích, dostal GSP knockout a měl otřes mozku. To je pro zápasníka vždy velice nebezpečné, protože mozku trvá dlouhý čas, než se z knockoutu zahojí a během tohoto období stačí i menší rána, aby se bojovník znovu ocitl v bezvědomí. V podcastu od Joe Rogana se o tomto incidentu rozpovídal jeho dlouholetý kouč, Firas Zahabi:

„Jednou Georges dostal KO během tréninku, trénoval tehdy na zápas o titul proti Danu Hardymu. Byl jsem si jistý, že má otřes mozku a do konce sparingů chybělo jedno kolo. Řekl jsem Georgesovi, že ten sparing ukončím. On mi na to řekl: ‚Kouči, nech mě to dokončit, jsem v pohodě‘. A já jsem cítil, že kdybych to ukončil, tak bych zabil jeho sebevědomí. Tak jsem mu řekl, že ok, že může ten sparring dokončit. Ale jeho soupeřovi jsem pošeptal, že se ho nesmí ani dotknout, že se má nechat zmlátit. A Georges do toho šel, vůbec nevěděl, že jeho soupeř se ho nesmí ani dotknout.“

„Georges toho týpka úplně semlel, pořádně ho zmlátil,“ pokračoval Zahabi. „A já jsem byl tomu klukovi opravdu hodně vděčný, že se nechal zmlátit, byl to profík. Po sparingu byl Georges nadšený a říkal: ‚Čtvrté kolo bylo na houby, ale v tom pátém jsem se vrátil a byl jsem jako blesk‘. Tak jsem mu to odkýval, že to páté kolo bylo opravdu skvělé. Potom mi říkal, že je dobře, že je pátek, protože má v sobotu volno. A já mu řekl, že ne, že dneska je sobota [Nepamatování si jaký je den, je typickou známkou otřesu mozku, pozn. redakce].“

„Do toho všeho tam byli i filmaři z UFC a celý ten sparing natáčeli. A já jim řekl, že ty záběry se nesmí nikdy dostat na světlo boží, že to prostě musejí pohřbít. Dva týdny na to zápasil s Danem Hardym a právě proto se snažil spíše wrestlit, protože jsme nechtěli nic riskovat. Byl jsem si jistý, že měl otřes mozku když s Danem bojoval. Kdyby Dan Hardy přesně trefil ten svůj levý hák, tak by bylo vymalováno.“

Na celý zápas se můžete podívat zde: Zajímavostí je, že během zápasu GSP aplikoval na Hardyho dvě páky, kimuru a armbar, ale i když byl velice blízko a už to vypadalo, že má vyhráno, Hardy neodklepal. Po zápase se divil, jak je to možné, a dokonce pochválil Dana Hardyho, že je jako z gumy.

Poté GSP se svými kouči v šatně ihned rozebíral situaci a ptal se jich, co udělal špatně. I tato jeho vlastnost, rychle se učit ze svých chyb, byla jedním ze stavebních kamenů Georgesova úspěchu.

Zdroje:  YouTube - Joe Rogan Experience

Nejnovější články