Připomeňte si všechna KO "front kickem", která kdy v UFC padla

Připomeňte si všechna KO "front kickem", která kdy v UFC padla zdroj: Profimedia

Nebezpečný kop není v bojových uměních žádnou novinkou, přesto trvalo, než se prosadil také v MMA.

Front kick, snap kick, mae geri či ap chagi, to jsou jedny z mnoha názvů kopu, který najdeme napříč různými bojovými uměními. Přesto v MMA na rozdíl od jiných kopů nebývá k vidění často a dlouho byl považován za jednu z "tradičních" technik, které mohou fungovat ve filmech ale nikoliv v reálném boji.

Že jde o použitelnou techniku i na nejvyšší úrovni MMA, dokázal až v roce 2011 legendární Brazilec Anderson Silva. Smůlu si tehdy vybral jeho krajan Vitor Belfort a bohužel pro něj to nebylo naposled, protože o sedm let později ho na chlup stejnou technikou ukončil také Lyoto Machida. Tomu se KO tímhle způsobem povedlo během kariéry hned třikrát (poprvé už v roce 2003) a drží tak pravděpodobně světový rekord.

Ačkoliv se může tenhle kop na první pohled zdát velmi jednoduchý na provedení, jeho úspěch do velké míry závisí také na skvělém načasování. Dobře funguje spíše proti statičtějším soupeřům, kteří zůstávají v dostřelu, což byl případ právě výše zmíněného Belforta.

O tom, že ani do budoucna nemůžeme čekat "boom" KO front kicky svědčí též fakt, že za celé čtvrt století historie UFC mu padlo za oběť jen 5 bojovníků (kromě Belforta také Randy Couture, Alistair Overeem, Manuel Rodriguez, Dalcha Lungiambula). Na všechny z nich se můžete podívat ve videu níže.

 

Zdroje:  UFC Youtube

Nejnovější články