Bojovnice přiznala problémy s mozkem po tvrdém KO, přesto doufá, že se do boje vrátí

Bojovnice přiznala problémy s mozkem po tvrdém KO, přesto doufá, že se do boje vrátí Bea Malecki přiznala po tvrdém KO problémy s mozkem | zdroj: Profimedia

Být bojovníkem není žádný med, své o tom ví Švédka Bea Malecki, která přiznala, že si léta inkasovaných úderů do hlavy vybraly svou daň. Naději, že ještě bude bojovat, ale stále má.

Bea Malecki začala s bojovými sporty až v 19 letech, poté co vyčerpala skoro všechny ostatní možnosti, ale u ničeho nevydržela déle než půl roku. Thajský box ji však naprosto nadchl a postupně ovládla domácí, evropské i světové šampionáty. 

Poté se rozhodla pro další výzvu v podobě MMA a po pouhých 3 zápasech, z čehož byl jeden dokonce amatérský, dostala v roce 2018 pozvánku do populární reality show The Ultimate Fighter, ze které se do UFC rekrutovalo mnoho zajímavých bojovníků a bojovnic. A ačkoliv jí to tam nevyšlo a prohrála už úvodní zápas, zapomenuta nezůstala. Když se UFC v nadcházejícím roce vydalo do Stockholmu, ve schránce ji přistála smlouva.

První dva zápasy vyšly, Bea ale se svými výkony spokojena nebyla a slibovala, že do budoucna předvede více. Vinou covidu a zranění přišla další příležitost až po dlouhých 17 měsících. Zpočátku to vypadalo slibně, Malecki využívala výrazné výškové převahy a ukazovala, že dlouhá léta dělala thajský box.

Jenže Josiane Nunes se nedala a jakmile se jí povedlo zkrátit vzdálenost, dostala Švédku do problémů. KO viselo ve vzduchu z obou stran, nakonec se ale 7 vteřin před koncem úvodního kola poroučela k zemi Malecki a Brazilka mohla kromě výhry slavit také jedno z nejlepších ukončení loňského roku.

"Můj první knockout, opravdu je to divné jen tak zmizet. Vůbec jsem ten úder neviděla! Ale takový ten sport je, občas někdo dostane KO a tentokrát jsem to byla já," napsala Bea loni v srpnu po prohře a doplnila, že ji bolí loket a hlava, takže bude muset na vyšetření. Těžko tehdy mohla tušit, na jak dlouho ji to vyřadí dokonce i z běžného tréninku. 

Když už si po pár měsících rehabilitací, že je otřes mozku za ní, zkusila zajít na trénink. Ačkoliv ale neprobíhal žádný kontakt, bolestí hlavy a malátností trpěla ještě týden poté. Ona sama si tak začala uvědomovat chybná rozhodnutí a z nich vyplývající problémy, které se objevily už před osudovým KO.

"Někdy vyhraješ, jindy prohraješ, to je ok, ale co mě štve je, že jsem si celé ty roky v bojových uměních nedávala pozor na mozek. Měla jsem hodně sparingových tréninků, kdy jsem cítila jako by mi měl mozek vyskočit z hlavy. Nepamatovala jsem si, kde jsem zaparkovala auto, když jsem jela domů a podobně. Jednou jsem se cítila tak špatně, že jsem nedokázala pokračovat. Měla jsem pocit, že všechny mé svaly jsou zatraceně unavené a měla jsem dokonce problém pořádně chodit. Myslím, že tehdy jsem měla první opravdový otřes mozku. Musela jsem týdny zůstávat doma a mít v pokoji tmu, protože jakékoliv světlo by mi udělalo špatně. Udělal jsem si sken mozku a neukázal nic špatného, takže mi všichni okolo začali říkat, že můžu zase začít trénovat. A dostávat rány do hlavy...  Říkala jsem si, že je to divné, protože jsem právě utrpěla otřes mozku, takže jsem si nemyslela, že je to dobrý nápad, ale poslouchala jsem lidi/trenéry, kterým jsem věřila.

Od té doby už jsem nikdy nebyla stejná. Myslím, že to bylo okolo zápasu s Veronicou Macedo, nevím přesně kdy. Měla jsem po sparinzích divné bolesti hlavy a poznala jsem, že je můj mozek zpomalený. Během poslední přípravy jsem se o něj bála tak moc, že jsem MMA spárovala jen třikrát. Jelikož pokaždé, co jsem spárovala, tak jsem se cítila slabší. Pořádně jsem se rozsekala každým úderem, který jsem dostala do hlavy. A po tom posledním knockoutu jsem dostala opravdu těžký otřes mozku. Cítila jsem se fakt špatně. Potřebovala jsem se o tohle začít starat, protože vám říkám, že jsem začala říkat slova úplně mimo kontext. Třeba jsem chtěla říct zítra, ale místo toho jsem použila v patře, ale pak jsem se zarazila, co jsem to právě řekla. Když píšu, tak mám občas problémy správně napsat slova, která jsem uměla celý život. A cítím, že můj mozek je čas od času pomalý, jako by něco chybělo.

Jen vám všem chci připomenout, abyste na svůj mozek dávali pozor a poslouchali intuici. Neposlouchejte lidi, kteří vám říkají, že musíte udělat tohle nebo tamto. Máte vlastní vůli. Bohužel se na vás za to lidi naštvou, ale nepotřebujete je. Buďte sami sebou a postavte se za sebe. Pokud vám něco nepřipadá dobré, tak odejděte. Vaše zdraví je to hlavní, nic není důležitější. Prosím, pamatujte si to."

Aby se jen tak neflákala, našla si Malecki práci v kanceláři, bojovnici v sobě ale prý utišit nedokáže, a tak si stanovila alespoň cíle v posilovně. V UFC ale nadále zůstává a sama doufá, že se bude moct do oktagonu vrátit.

"Udělám všechno pro to, abych se z toho dostala a stala se lepší. Pořád chci bojovat. Vždycky to byl a bude můj sen. Uvidím, jestli to ještě budu moct dělat nebo ne. Ale teď mám stále naději, že ano. V mém poškozeném mozku si myslím, že to půjde na konci roku. Snad..." vzkázala fanouškům na sociálních sítích. 

Zdroje:  Bea Malecki Instagram

Nejnovější články