„Ne, už to nechci dělat,“ řekl MMA bojovník v pauze mezi koly a vzdal zápas navzdory naléhání trenéra

„Ne, už to nechci dělat,“ řekl MMA bojovník v pauze mezi koly a vzdal zápas navzdory naléhání trenéra zdroj: Profimedia

Mladý bojovník Max Rohskopf přišel v zápase na to, že bojování v UFC oktagonu proti těm nejlepším asi nebude pro něj.

Taková situace, aby bojovník naléhal na trenéra, ať zápas zruší, se v UFC moc často nestává. V sobotním turnaji na UFC Fight Night: Blaydes vs. Volkov, kde se spolu v lehké váze utkal Austin Hubbard (12-4) s Maxem Rohskopfem (5-1), k tomu ale došlo.

Do té doby neporažený Rohskopf nastupoval do zápasu jako náhradník a zápas vzal na poslední chvíli, 10 dní předem. Jednalo se o jeho UFC debut a když mu byla nabídnuta šance, chopil se ji.

26 letý Max Roshkopf, jehož hlavní doménou je BJJ nezačal špatně, ale s postupem zápasu měl jeho soupeř Austin Hubbard větší a větší převahu. Ve druhém kole dostal několik nepříjemných ran a začalo se mu pořádně zbarvovat oko a měl u něj menší tržnou ránu. Rozhodně se ale nejednalo o jednostranné bití, jaké jsme viděli například u Anthonyho Smithe a Glovera Teixeiry, nebo Amandy Nunes a Felicie Spencer.

I přesto se mladý bojovník rozhodl v zápase dál nepokračovat. Svému trenérovi Robertu Drysdalovi, uznávanému kouči a bývalému zápasníkovi UFC, řekl po druhém kole po usednutí na stoličku, ať zápas zruší. Ten se jej ale snažil motivovat a naléhal na něj, ať zápas dobojuje:

„Máme na to šampione.“

„Zruš to.“

„Poslouchej, poslouchej…“

„Zruš to.“

„Můžeš toho kluka porazit Maxi, máme na to.“

„Zruš to.“

„Poslouchej… Ne, poslouchej, máš na to. Popadni dech. Vezmeš ho do klinče…“

„Ne, zruš to.“

„Opravdu to chceš skončit?“

„Ano, už to nechci dělat.“

„Máš na to Maxi, jsi šampion…“

„Ne, nemám na to.“

„Jsi zatracený šampion, zakonči tohle kolo v horní pozici.“

„Zruš to.“

„Jdi na něj a vem ho na zem.“

„Zruš to.“

Na konci pauzy si rozhodčí Mark Smith všiml, že se něco děje, přišel tedy za Rohskopfem a zeptal se ho, jestli chce v zápase pokračovat. „Ne, nechci,“ odpověděl Rohskopf a Smith tak zápas ukončil.

V mnoha zápasech jsme svědky, kdy zcela dobitý zápasník dává svým trenérům najevo, aby zápas ukončili, ale ty to ani nenapadne (jako například ve zmiňovaných nedávných případech Anthonyho Smithe nebo Felicii Spencer). Tohle byl ale trochu jiný případ, Max Rohskopf nebyl zlomený fyzicky, ale spíše mentálně a Robert Drysdale je zkušený kouč, který se svého svěřence snažil motivovat. I přesto se do toho po zápase vložila atletická komise, která bude případ vyšetřovat, protože se jí nezdálo, že postup trenéra Drysdala byl správný a že dostatečně nechránil zdraví svého svěřence.

Zdroje:  UFC

Nejnovější články