Bojuje jako by byl opilý, motá se po kleci a rychle se unaví. Du Plessis si s divným bojovým stylem razí cestu k titulu

Bojuje jako by byl opilý, motá se po kleci a rychle se unaví. Du Plessis si s divným bojovým stylem razí cestu k titulu Bude Dricus du Plessis novou hvězdou UFC? | zdroj: Profimedia

Nedostatek adekvátních vyzyvatelů o trůn střední váhy UFC se již v červenci pokusí trochu zmírnit jihoafrický svéráz Dricus du Plessis v zápase s Robertem Whittakerem.

Závan čerstvého vzduchu na vrcholu divize střední váhy UFC v podobě šampiona Alexe Pereiry neměl dlouhého trvání. Brazilský sniper o svůj pás v dubnu přišel v odvetě s Israelem Adesanyou a ohlásil přechod do vyšší váhovky. Adesanya se tak stal staronovým králem, jehož panování s krátkou přestávkou trvá už od roku 2019. A při něm Novozélanďan prakticky vyčistil celou divizi. Vyvstal tedy znovu problém, kde najít nového adekvátního vyzyvatele.

A zdálo se, že si Israel velmi rychle našel budoucího soupeře sám. Se vztekem se totiž obořil na Dricuse du Plessise, kvůli jeho slovům, že by mohl být jediným pravým africkým šampionem. Adesanya, jenž se narodil v Nigérii, ale žije na Novém Zélandě, si tyto slova vzal osobně s tím, že Jihoafričan řekl, že je „více africký“ a poté prohlásil, že „potáhne Dricusovu zdechlinu po celé JAR.“

Sám du Plessis si ale myslí, že Adesanya není v právu:

„Nikdy v životě jsem neřekl slova ‚více africký‘. Neřekl jsem, že nejsou Afričani. Řekl jsem jenom fakta. Jsem jediný z těch, kdo by mohli získat titul, kdo se narodil v Africe, žije v Africe, bydlí v Africe a trénuje tady každý den. To jsem řekl. Vypadá to, že se to Israela dotklo. Vypadá to, že je vždycky tím, co se mu víc hodí v ohledu na národnost. Mluví o sobě jako o Kiwim (přezdívka Novozélanďanů – pozn. red.), jako o Číňanovi, jako o Nigerijci. Koneckonců narodil se v Africe, je Afričan, ale nežije tady, to je fakt. To je jediné, v čem se lišíme,“ řekl k této kauze Dricus v podcastu Submission Radio s tím, že  si stojí za svým vyjádřením, které bylo podle něj trochu překroucené a ze strany Izzyho zbytečně vyhrocené.

„Neznám Israela osobně, vůbec. Ale jako bojovník jsem měl pro něj vždycky obrovský respekt. Myslím, že je to neskutečný zápasník,“ dodal posléze.

MMA organizace jsou ale často vděčné za jakékoliv drama, ať už opodstatněné či nikoliv, vzájemný zápas by tak kromě sportovní roviny získal i třaskavý příběh a mediální zájem. Je však možné, že UFC v tomto případě z této možnosti raději samo vycouvalo kvůli rasové podstatě celé kauzy. A podle svých slov zatím tento fight nechtěl ani sám Dricus.

„Nechtěl jsem dostat ten zápas o titul z důvodu nějaké mediální kontroverze, kterou vytvořil chlápek, který je šampionem a na všechno přehnaně reaguje. Chci si to zasloužit, ne aby mi to spadlo jen tak do klína. Odpracuju si ten titulák, a proto budu bojovat s Whittakerem.“

Jihoafričan, který má zatím v UFC dokonalé skóre 5-0, si tak ještě před případným titulákem střihne zápas s Robertem Whittakerem, neoddiskutovatelným mužem číslo dvě ve střední váze. Ten bohužel pro něj trpí stejným neduhem jako v pérové váze Max Holloway. Je jasně lepší než všichni ostatní, ovšem kromě samotného šampiona. Půjde tak pro Dricuse bezesporu o zatím nejtěžší zkoušku kariéry, kterou ale vítá:

„Hodně lidí si myslí, že zápas s Whittakerem není rozumný krok z mojí strany. A já s tím stoprocentně souhlasím. Není to rozumné, ale já tu nejsem od toho, abych byl rozumný. Kdybych byl, zůstal bych ve škole, dostudoval bych, začal pracovat v bance, nosil každý den oblek a vedl bych korporátní život. Ale já si nevybral takový život. Vybral jsem si cestu válečníka. Bojuju, to je to, co dělám.“

Du Plessis je stylově velmi neortodoxním zápasníkem, který rozhodně nemá nejpohlednější styl a navíc vypadá prakticky od prvního úderu, že mele z posledního. „Vím, že mě hodně lidí podceňuje. Vím, že moje bývalí soupeři říkali, že bojuju, jako bych byl opilý, motám se po kleci a rychle se unavím. A stejně, nějakým způsobem to s tím divným stylem vždycky dokážu,“ říká s lehkým úsměvem muž, který byl do nedávna jediným, kdo dokázal knockoutovat Roberta Soldiče.

Teď jej však bude čekat nejspíše ještě těžší soupeř a Dricus si uvědomuje, že pokud chce uspět, bude muset být celou dobu naprosto koncentrovaný:

„Klíčové bude zůstat klidný, vyvíjet tlak a vydržet to po celou dobu zápasu. Nesmím udělat chybu. Jedna chyba může naprosto změnit směr fightu a celkový výsledek… Bude třeba využít každé příležitosti, jaká se naskytne. Jestli mine, musí za to zaplatit. Jestli udělá malou chybičku, musím toho využít.“

Vítěz jejich vzájemného zápasu by si měl zajistit titulový zápas proti Adesanyovi, který by se měl konat 10. září v australském Sydney. Pro Whittakera je to tak dvojnásobně motivující, protože by se mohl pokusit odčinit dvě předešlé porážky s šampionem na své domácí půdě.

Dricus du Plessis se mu v tom pokusí zabránit a zajistit si vyhrocené střetnutí s Adesanyou sám. S Whittakerem se to naopak ponese v čistě gentlemanském duchu, Jihoafričan totiž nemá pro svého soka jiná slova než uznání, a to jak po sportovní stránce, tak po lidské: „Bude čest, sdílet s ním oktagon.“ Kdo zvítězí, se dozvíme již 8. července na turnaji UFC 290.

Zdroje:  Submission Radio

Nejnovější články