Brána do UFC zůstala zavřená, ostudu Kaik Brito ale rozhodně neudělal

Brána do UFC zůstala zavřená, ostudu Kaik Brito ale rozhodně neudělal Kaik Brito se raduje z vítězství a šampionského pásu | zdroj: FOTO: Se svolením Oktagon MMA

Brazilec Kaik Brito dnes v zápase o smlouvu s UFC sahal po vítězství, to mu ale nakonec o vlásek uniklo a na body prohrál.

Když se v Oktagonu na podzim roku 2019 objevil Kaik Brito, stačilo pár vteřin, aby bylo jasno, že tenhle mladý Brazilec míří hodně vysoko. Gábora Borárose zničil za dvě a půl minuty, s polským tvrďákem Bryczekem si následně poradil ještě o minutu rychleji. Sprint k titulu zbrzdil jen se štěstím nezdolný Petr "Monster" Kníže. Chuť si Brito spravil hned vzápětí na Kalašnikovi, kterého expresně zničil, a Kozmu pak v titulové bitvě doslova zmasakroval.

16 vítězství, všechny před limitem, jen 4 porážky a pás šampiona prestižní evropské organizace. Není divu, že si Brita UFC pozvalo na přijímací pohovor v podobě televizní show Dana White's Contender Series. Sean Shelby, hlavní matchmaker organizace, na něj nešetřil chválou a označil ho za snipera, který dokáže trefovat ze všech úhlů. Přiznal ale také, že proti němu postavili těžkého soupeře, aby zjistili, jak dobrý Kaik skutečně je.

Velšan Oban Elliott strávil celou svou profesionální v organizace Cage Warriors, kde si vybudoval bilanci 8 vítězství a 2 porážky. Dalo se od něj čekat, že bude tím, kdo bude chtít boj přenést na zem. 

Nebylo divu, Brito dával do útoků maximální sílu a především jeho lowkicky působily hodně bolestivě i přes obrazovku. Právě kopů ale Elliott dokázal využít pro takedown. Kaik se ale od země v podstatě odrazil zpět na nohy. Tam pak oba působili relativně vyrovnaně. Všichni rozhodčí však nakonec viděli úvodní pětiminutovku 10:9 ve prospěch Velšana. 

Bylo vidět, že do druhého dějství už Brito nastoupil s cílem soupeře ukončit. Hned v úvodu několikrát trefil bradu, do úderů ale předpadával a Elliott toho dokázal využít a potopil se pro takedown, Brazilec se ale na zem strhnout nenechal. Když to Velšan po chvíli zkusil podruhé, chytil ho do dokonce do gilotiny, po pár vteřinách ale usoudil, že tudy cesta nepovede a raději škrcení pustil. Ani tentokrát ale soupeřovi nedovolil na zemi ničeho dosáhnout a rychle se mu podařilo vstát. A hned vzápětí trefil tvrdou pravačku, po níž se Elliottovi podlomila kolena. Do konce kola v té chvíli zbývalo něco málo přes dvě minuty a z Brita se stal rázem lovec, který po kleci nahání raněnou kořist.

Velšan schytával tvrdé údery přímo na bradu, ukazoval ale neuvěřitelnou odolnost, koleno zavánějící knockoutem ho jen těsně minulo. Když už se zdálo, že ke KO už zbývá snad jen poslední úder, najednou ožil a začal útočit, ačkoliv byl viditelně otřesený. Pokusil se potopit pro takedown, ale Brito se mu okamžitě dostal do zad a chytil armbar, tady ale Eliotta zachránil konec kola. Tohle mohlo jít klidně 10-8 pro Brazilce, tak to ale nabodoval pouze jeden ze tří rozchodčích.

V závěrečné pětiminutovce se misky vah opět začaly převažovat na stranu Velšana. Brito byl unavený, inkasoval v postoji a jeho vlastní útoky většinou míjely cíl. Když pak v polovině kola po nepovedeném backfistu upadl na zem, bylo o vítězi prakticky rozhodnuto. Elliott už ho tam udržel a přidal několik tvrdých úderů a loktů. Nakonec se tedy radoval z těsného vítězství v poměru 2:0 na body (jeden z rozhodčích nabodoval remízu 28:28, dva ho viděli vyhrát 29:28).

"Nebudu lhát, byl jsem jako na trní. Ten kluk má srdce, je to tvrďák a má osobnost," ohodnotil svou novou akvizici Dana White. 

"Ve druhém kole mě posadil na zadek, ale nelhal jsem, když jsem říkal, že buďto dostanu smlouvu, nebo zemřu při tom, jak to zkouším. Musel by mě doslova zabít," radoval se ze smlouvy Elliott. "Další chlap, se kterým v UFC budu bojovat, půjde k zemi totálně vypnutý. Bude to pro Danu za to, že mi dal kontrakt."

Otázkou je, co teď bude s Britem. Je jasné, že z radaru UFC nezmizí. Přestože prohrál, dojem určitě udělal a je tedy možné, že brzy dostane další šanci. V Oktagonu byl sice před pár dny zbaven titulu, fanoušci by jej ale určitě rádi viděli zpět, záležet tedy bude na promotérech.

 

Zdroje:  UFC Fight Pass

Nejnovější články