Brazilský zmar zachránil Gilbert Burns. Uškrtil dlouhána Magnyho už v prvním kole a vyzval zajímavého soupeře

Brazilský zmar zachránil Gilbert Burns. Uškrtil dlouhána Magnyho už v prvním kole a vyzval zajímavého soupeře Gilbert Burns | zdroj: Profimedia

Gilbert Burns naplnil předzápasová slova a předvedl v zápase s Neilem Magnym světové jiu-jitsu. Američana ukončil ještě před koncem prvního kola a ukázal na atraktivního soupeře, který by ho vrátil do titulových vod. 

Největší světová MMA organizace směřovala svůj první velký turnaj roku do jižní Ameriky a nutno dodat, že sázka na galavečer v brazilském Rio de Janeiru se vyplatila. Původně to vypadalo, že to bude brazilská noc, své titulové zápasy ale nezvládli Deiveson Figueiredo a Glover Teixeira, odchod do důchodu se navíc nepovedl legendárnímu "Šogunovi", a tyto prohry zasáhly srdce domácích fanoušků. 

Hlavní část turnaje otevřely dvě výhry Brazilců a i třetí zápas hlavní karty UFC 283 ovládl domácí zápasník. Pětka welteru Gilbert Burns poněkud odvážně přijal zápas s dvanáctým mužem divize Neilem Magnym v bitvě dvou veteránů UFC. 35letý Magny vyzval brazilského soupeře na jeho domácí půdě, čímž ukázal, že si své soupeře rozhodně nevybírá. Američan bojuje v rámci UFC již od roku 2013 a může se chlubit rekordem nejvíce výher a signifikantních úderů v historii welterové divize. Zápasem s Burnsem mohl jen vydělat a pořádně poskočit v žebříčku. 

To Gilbert Burns po neúspěšném titulovém duelu s Kamaru Usmanem z roku 2021 předvedl skvělý výkon v památné loňské válce s Khamzatem Chimaevem nakonec na body tahal za kratší konec. Zápasem s Magnym ale mohl mnohé ztratit. Nicméně "Durinho" si věřil natolik, že před samotným zápasem vyhlásil, že s pouhou výhrou se nespokojí a chce svého soupeře ukončit co nejrychleji. 

Magny měl oproti Burnsovi v souboji výhodu rozpětí paží o více než 20 cm, ale v zápase to moc znát nebylo. Po úvodním dlouhém poměřování vzdálenosti Burns vyrazil do útoku a po zásahu z pravé zadní dostal Magnyho na zem.

Tam se postupně dostal do plného mountu a po 4 minutách a 15 vteřinách ukončil zápas na škrcení arm triangl. Tím vylepšil své statistiky ukončení v prvním kole na úctyhodné číslo 11. V jeho podání vypadal souboj s nevyzpytatelným Magnym jako snadná práce a po zápase měl ještě dostatek sil na rozdávání, když se v emocích pokusil zvednout přítomného cutmana, který by měl nejspíš problémy splnit horní váhový limit těžké váhy (120,2 kg). 

Během pozápasového rozhovoru s Danielem Cormierem pak Burns odhalil své další plány. „Tohle je Brazílie! Pro ty, kteří přede mnou utíkají – neexistuje způsob, jak se mi vyhnout. Tito kluci nejsou na mé úrovni, dokážu ukončit v zápase kohokoliv. Budu novým šampionem.“ 

„Chci se vrátit co nejdřív do boje! Colby Covingtone, jdu si pro Tebe,“ ukázal na zajímavého soupeře. Ten prakticky zmizel ze scény po loňském vítězství nad Jorge Masvidalem, stále však zůstává v divizním žebříčku na druhé příčce a případná výhra by tak pro Burnse znamenala návrat do titulových vod. 

Zdroje:  UFC

Nejnovější články