Pořádný monokl vyhrál Morenovi zpět šampionský titul. Zklamaný Figueiredo oznámil přechod do bantamové divize

Pořádný monokl vyhrál Morenovi zpět šampionský titul. Zklamaný Figueiredo oznámil přechod do bantamové divize zdroj: Getty Images

První mexický šampion v historii UFC získal zpět opasek muší váhy a ve čtvrtém vzájemném zápase ukončil Deivesona Figueireda na technické KO.

Už více než dva roky se o trůn muší divize perou jenom dva bojovníci – brazilský šampion Deiveson Figueiredo a mexický prozatímní šampion Brandon Moreno. První zápas skončil remízou, v dalším vyhrál Moreno na škrcení rear-naked choke a ve třetím souboji si vzal Figueiredo titul zpět. Kvůli zranění ale nemohl obhajovat, a tak si Moreno v mezidobí došel pro pás prozatímního šampiona, který vyhrál nad Kai Kara-Francem. První “tetralogie” v historii UFC tak byla nevyhnutelná a odehrála se dnes na turnaji UFC 283 v brazilském Rio de Janeiru.

Moreno od začátku působil lepším dojmem, téměř ihned vzal Figueireda na zem, a i když se ten po chvíli dostal zpátky na nohy, i v postoji měl Moreno navrch. Byl rychlejší a zatímco Figueiredo útočil většinou jen jedním úderem, Moreno jej trefoval kombinacemi, které ještě prokládal takedowny. Zápas měl neuvěřitelně rychlé tempo a oba borci ukazovali skvělou techniku i načasování.

Bylo však vidět, že Moreno je aktivnější a chce vítězství o něco více. První dvě kola těsně vyhrál a ve třetím se mu dokonce podařilo trefit Figueireda tvrdým levým hákem přímo do očnice. Hned poté jej ještě odstrčil dlaní a jak brazilský šampion, tak i diváci si mysleli, že se jednalo o píchnutí prstem do oka. To se ale nestalo a Moreno pokračoval v útoku, při kterém “Figgyho” povalil na zem a do konce třetího kola mu přidal ještě pár ran.

Figueiredovi se o pauze vybarvil pořádný monokl a jeho oko nebylo vůbec vidět. “Tak prostě budeš bojovat s jedním okem,” řekl brazilskému bojovníkovi jeho trenér, když jej posílal znovu do boje. Jenže zranění se nelíbilo rozhodčímu Marcu Goddardovi, který raději povolal doktora, aby se na to podíval. Ten následně nedoporučil pokračovat v zápase a Goddard zápas ukončil.
Brandon Moreno tak vyhrál na technické KO a z tetralogie mezi ním a Figueiredem odcházel jako vítěz, s právoplatným šampionským titulem kolem pasu.

Brazilští fanoušci ale ukázali, že se ještě mají co učit, a na nového mexického šampiona hlasitě bučeli a pískali. Navíc, když Moreno odcházel z arény, házeli po něm odpadky a museli jej tak raději eskortovat bodyguardi.

“Určitě chápu fanoušky,” řekl Moreno v pozápasovém rozhovoru. “Ale oni musí pochopit, že se akorát snažím uživit rodinu.”

“Snažil jsem se být hodně, hodně chytrý a jel jsem většinou podle taktiky, kterou jsme si nastavili. V minulém zápase jsem byl hodně emocionální. Tentokrát jsem se snažil na něj vyvinout velký tlak,” řekl Brandon.

Také Deiveson měl po zápase co říct a prozradil zásadní změnu: “Už jsem unavený z dělání téhle váhy, proto půjdu do vyšší divize,” řekl bývalý šampion. To se zdá být jako logický a dlouho plánovaný krok, protože 35letý Figueiredo měl se shazováním do muší váhy velké potíže a s pokračujícím věkem to určitě nebylo o nic snazší. Bantamová váha je ale nabitá pořádnými zabíjáky a lehké to tam “Figgy” mít pravděpodobně nebude.

Na pozápasové tiskové konferenci se Moreno rozpovídal o své taktice, se kterou šel do čtvrtého vzájemného zápasu: “Lidi se mě ptají – co můžeš změnit po třech zápasech s tím samým borcem? A jediné co můžu změnit je použít nové věci, na kterých jsme pracovali s mými trenéry. To se mi líbilo a věděl jsem, že pokud půjde vše podle plánu a já budu moct bojovat po obvodu oktagonu, tak že podám takový výkon, jaký jsem podal.”

A koho Moreno považuje za dalšího možného soupeře? “Určitě Pantoja si zaslouží další zápas o titul, Nicolau teď taky dělá skvělou práci, a Manel Kape. Myslím, že tihle 3 chlapi jsou další na řadě. Ale já nedělám tahle rozhodnutí, jsem akorát připraven bojovat s kýmkoliv, koho přede mě UFC postaví.”

Zdroje:  ufc.com

Nejnovější články