Brunson ukázal, že nepatří do starého železa, do té doby neporaženého Shahbazyana ukončil tvrdě před limitem

Brunson ukázal, že nepatří do starého železa, do té doby neporaženého Shahbazyana ukončil tvrdě před limitem zdroj: Profimedia

Talentovaný mladík doufal, že s veteránem udělá rychlý proces, to se mu však nakonec stalo osudným a připsal si první porážku v kariéře.

Američan Derek Brunson má ve svých 36 letech už něco za sebou. V UFC bojuje od roku 2012 a za tu dobu nasbíral 16 zápasů, z nichž 12krát odcházel jako vítěz. Přesto do hlavního duelu UFC Fight Night 173 vstupoval jako outsider. Proti němu totiž stál rozjetý a neporažený Edmen Shahbazyan. Ten má v pouhých 22 letech na kontě 11 profi zápasů, přičemž 10 soupeřů zastavil hned v prvním kole. Není tedy divu, že mu je předvídána velká budoucnost.

Shahbazyan naposledy hickhigkem knockoutoval #12 Brada Tavarese, a pokud by prošel přes #8 Brunsona, dostal by se do opravdu vybrané společnosti middleweight divize. Brunson však rozhodně není žádné ořezávátko a v minulosti čelil například Whittakerovi, Silvovi či Adesanyovi.

Zatímco Shahbazyan chtěl nejspíš opět ukončit souboj hned v prvním kole a dával do svých úderů spoustu síly, Brunson zvolil opačnou strategii. Byl hodně uvolněný a trpělivě vyčkával na příležitost. Navíc soupeře dobře svazoval do klinče na pletivu a tam mu vysával důležitou energii.

Druhé dějství otevřel Shahbazyan tvrdým roundkickem na žebra a celkově byl pořád tím aktivnějším. Brunson ale skvěle mixoval klinč s údery. Zhruba v půlce kola však nechtěně trefil svého soupeře prsty do oka a následovalo krátké přerušení. Shahbazyan poté přidal na agresivitě, ale bylo vidět, že začíná být hodně unavený. Dával většinou jen jednotlivé silové údery, které si Brunson bez problému vykryl. Sám pak přidal na agresivitě a vysíleného soupeře bez odporu stáhl na zem. Tam jej doslova demoloval tvrdými údery. Shahbazyana ale doslova v poslední vteřině zachránil konec kola.

Otázkou bylo, zda se Shahbazyan dát během minuty do kupy, protože vypadal hodně otřesený a vyčerpaný. Bedlivě ho sledoval také přivolaný lékař, nechal ho však pokračovat. Brunson však neotálel a po pár vteřinách posledního dějství si ho vzal opět na zem. Nutno zmínit, že mladík už nedokázal klást sebemenší odpor. Sudí Herb Dean tentokrát naštěstí nelenil a ihned zápas ukončil.

"Tenhle zápas byl hodně těžký. Všichni ti lidé na sociálních sítích, byl jsem outsider, spousta lidí byla proti mně. Ale měl jsem velkou podporu a to bylo víc než všechna ta negativita," přiblížil vítěz své pocity krátce po zápase. Zmínil také trenéra Henry Hoofta, se kterým začal spolupracovat poté, co prohrál 2 zápasy v řadě. "Henry Hooft, ó můj bože, on ve mě věří, řekl mi: Nejsi gatekeeper, běž a ukaž mu, že chceš titul." Nabízela se samozřejmě také otázka, koho by chtěl Brunson za soupeře příště. Nad tím prý ale ještě nepřemýšlel a teď se jen těší zpátky za rodinou, kterou kvůli náročné přípravě měsíc neviděl.

Skvělý výkon si vysloužil i uznání od šampiona Israele Adesanyi. Ten Brunsona porazil před dvěma lety ve vyhroceném zápase TKO na konci prvního kola. "Dobrý zápas, Brunsone. Opravdu jsi v něm ukázal úroveň svých zkušeností. Užij si čas se svými dětmi," napsal Stylebender. Pro vítěze by se teď nabízel zápas s někým z vyšších příček, například Kelvin Gastelum. Smutnit nemusí ani Shahbazyan, sice se kvůli porážce nejspíš nestane nejmladším šampionem, ale předvedl celkem dobrý výkon. Do budoucna nabral navíc velice cenné zkušenosti. 

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články