Copak vy se nebavíte? Saint-Denis dokonalým kopem umlčel Madison Square Garden

Copak vy se nebavíte? Saint-Denis dokonalým kopem umlčel Madison Square Garden Benoit Saint-Denis na UFC 295 | zdroj: Getty Images

Zápas dvou divočáků naplnil očekávání drsné a rychlé akce, kterou však k nelibosti domácích fanoušků vyhrál Francouz Benoit Saint-Denis.

Zápas dvou mužů s vojenskou minulostí na Den příměří (či Den válečných veteránů v USA) ve slavné Madison Square Garden v New Yorku, lepší datum si nemohl bývalý elitní výsadkář Saint-Denis ani současný rezervista Matt Frevola přát. Fanoušci se zase mohli vzhledem k pověsti obou těšit na atraktivní a tvrdý zápas. A dva válečníci v oktagonu rozhodně nezklamali.

Jako první se v tomto druhém zápase hlavní karty vydal ke kleci se sveřepým výrazem Saint-Denis, již tradičně za zvuku francouzské vojenské písně Les Commandos. Oproti nadšenému přijetí, které si vysloužil v březnu v Paříži jej ale zde čekal pískot a bučení. Nešlo však o nic moc překvapivého, hned za ním totiž na scénu přišel domácí hrdina a rodák z blízkého Long Islandu Matt Frevola.

Francouz celý zápas otevřel vysokým kopem na hlavu, který Frevola zablokoval a sám zkusil nachytat Benoita přiskočeným direktem. Oba muži si poté vyměnili několik tvrdých kopů, směřující hlavně na tělo. Po jednom z nich se Američan předklonil, mírně ztratil stabilitu a nabídl krk, čehož Saint-Denis chtěl okamžitě využít a naskočil gilotinu. Frevola ale hlavu v mžiku uvolnil a dostal se tak prakticky zdarma do dominantní vrchní pozice. Francouzský fighter tam však ukázal, že na zemi se cítí jako ryba ve vodě a pomocí motýlového guardu během chvilky svého soupeře přetočil na záda, odkud mu ale Američan utekl zpět na nohy a natlačil Benoita na pletivo. Tam jej zvedl a silně s ním praštil o zem, jenže už si evidentně tak moc nevěřil a raději sám z vrchní pozice zvolil ústup zpět do vzpřímené polohy. Od svého soupeře ale neudělal ani tři kroky a přímo na spánek mu přilétl dokonale načasovaný kop.

Frevola se okamžitě sesunul na kanvas klece, kde ještě inkasoval pár úderů navíc, než jej zachránil rozhodčí. Většina diváků tak spíše rozpačitě hleděla, cože se to událo. Saint-Denis si toho byl nejspíše vědom, protože začal pochodovat po kleci a vykřikoval slavnou hlášku z filmu Gladiátor: „Copak vy se nebavíte?“. Diváky si nakonec přece jen trochu udobřil ve svém pozápasovém rozhovoru, kde poděkoval Američanům za pomoc během dvou světových válek a poděkoval svému soupeři, že mu dal příležitost s ním dneska bojovat. Frevola byl totiž 14. mužem žebříčku lehké váhy, kde ho nejspíše nahradí v novém vydání právě Saint-Denis.

Na tiskové konferenci Francouz ukázal, že i když jeho zápasy bývají z diváckého pohledu hodně chaotické, on sám si udržuje chladnou hlavu a přesně ví, co dělá. Přinejmenším to vyplývá z jeho rozboru celého zápasu, který nakonec trval jen minutu a půl:

„Představoval jsem si to zhruba takhle, že se mě pokusí nachytat nějakými tvrdými granáty. Ale můj styl je prostě agresivní, takže jsem si udržoval tlak. Pracovali jsme hodně na hlídání vzdálenosti. A taky jsem chtěl vyzkoušet, jak je na tom na zemi, protože jsem věděl, že je dobrý wrestler. Ale viděl jsem, že tam dělá dost chyb. Takže jsem se nebál jít do spodní pozice, protože jsem věřil, že ho dokážu přetočit. No a vyšlo to hned na poprvé a ještě k tomu velmi rychle. Takže pak jsem si řekl, proč vůbec bránit strhy, prostě pojďme na zem. Tam jsem ho chtěl znovu přetočit a on se evidentně necítil komfortně a chtěl zpátky na nohy. A když jsme se dostali od sebe, tak protože jsem ho předtím  několikrát kopl na spodek, tak jsem tušil, že bude mít ruce trochu moc dole, tak jsem šel pro kop na hlavu a vyšlo to perfektně.“

A co s francouzským bojovníkem, který si tímto zápasem připsal již páté vítězství (a páté ukončení) v řadě dále?

„Chtěl bych bojovat s Dustinem Poirierem, Gamrotem nebo Justinem Gaethjem, co nejrychleji to půjde. Gamrot je z Evropy, tak pojďme udělat hlavní zápas v Paříži. A chtěl bych bojovat s tímhle chlápkem, co byl právě na obrazovce, jsem jeho velký fanoušek, ale dám mu válku,“ řekl v pozápasovém rozhovoru, když na obrazovkách v hale pohotově ukázali přítomného Gaethjeho.

Zápas v Paříži určitě dává smysl, protože Saint-Denis je vedle Cyrila Ganeho v současné chvíli asi nejpopulárnějším Francouzem v UFC. Se sháněním soupeře to ale může být složitější, fighteři na vrcholu rankingu jen málokdy kývnou na zápas s žebříčkově mnohem níže postaveným bojovníkem, který je zároveň v kleci obrovská hrozba. Benoit Saint-Densi totiž předvádí úchvatné výkony a společně se svým vyjadřováním a jasně nastavenou psychikou je tím typem zápasníka, který když říká, že si jde pro tituly, tak mu to skutečně věříte.

Zdroje:  MMA Junkie , UFC

Nejnovější články