Pachuť a zklamání. Procházka podivně prohrál, když rozhodčí až moc rychle ukončil zápas

Pachuť a zklamání. Procházka podivně prohrál, když rozhodčí až moc rychle ukončil zápas Tvrdý levý hák Alexe Pereiry posílá Jiřího Procházku k zemi. | zdroj: Getty Images

Takový konec nečekal snad nikdo. Jiří Procházka si vedl velice dobře, ale udělal chybu a rozhodčí pravděpodobně také, když ukončil zápas až příliš brzy.

Podivné ukončení a rozladění fanoušci. Asi tak by se dal přirovnat výsledek zápasu mezi Jiřím Procházkou a brazilským bojovníkem Alexem Pereirou. To vše, kvůli zvláštnímu a možná předčasnému zastavení zápasu, o které se postaral rozhodčí Mark Goddard.

Více než rok jsme čekali na návrat bývalého šampiona Jiřího Procházky do UFC. Po roce, kdy český bojovník léčil zranění ramene, jsme se dočkali a celé Česko bylo jako na trní, jak dopadne zápas s nebezpečným brazilským strikerem Alexem Pereirou.

Procházka nezačal vůbec špatně, rozdal několik lowkicků, trefil dobrý zvedák a bylo vidět, že si získal Pereirův respekt. Brazilec ale nebyl bezzubý a začal mu rozkopávat lýtko levé nohy, což Jiří po několika kopech začal pořádně cítit. Český bojovník se tedy rozhodl pro takedown a ten se mu povedl. Na zemi Pereiru kontroloval v half-guardu a rozdal mu pár dobrých loktů. Pereira se sice na konci kole ještě zvládnul postavit, ale první kolo šlo určitě za českým samurajem.

Druhé kolo začal Jiří znovu tlačit a povedlo se mu rozdat několik dobrých úderů. Pereira opět kontroval bolestivými calfkicky, ale Jiřímu se povedla dobrá zadní na bradu a zahnal Brazilce ke stěně. A pak to přišlo. Pravému háku se Jiří ještě dokázal vyhnout, ale naletěl si přímo na Pereirův obávaný krátký levý hák, který jej trefil přímo do brady.

Procházkovi se podlomily nohy a šel k zemi. Dříve než dopadl, se ale probral, chytil Pereiru a snažil se jej dostat k zemi. Brazilec nelenil a začal Jiřímu sázet krátké lokty do hlavy. Jiří se ale snažil strhnout svého soupeře za každou cenu, což se mu nepovedlo. Byl to naopak Pereira, který jej povalil na zem a zakleknul do mountu. 

To byla určitě hodně špatná pozice pro Jiřího a všem fanouškům se zatajil dech a doufali, že se z toho český bojovník rychle dostane. Jenže rozhodčí Marc Goddard měl za to, že zápas je nutné zastavit a nepochopitelně skočil mezi oba bojovníky a souboj ukončil.

Jiří se při tom neustále aktivně bránil, což podle pravidel znamená, že není důvod k zastavení zápasu. Je sice možné, že Goddard viděl něco, co kamery neukázaly, ale ze zpomalených záběrů v žádném případě nevypadá, že by byl Jiří v bezvědomí, nebo že by se přestal aktivně bránit.

Výsledek ale změnit nelze a Alex Pereira byl korunován na nového krále polotěžké váhy. V pozápasovém interview Brazilec řekl, že nebyl překvapený, že ukončení zápasu ze strany rozhodčího přišlo tak brzy: „Ne, nejsem překvapený. Po tom prvním levém háku dostal ještě jeden. A viděl jsem, že nešel po mých nohách, ale spadl a já jsem šel po ukončení. Takže si nemyslím, že by to byla špatná stopka.“

Sám Jiří Procházka vypadal hned po ukončení hodně překvapeně, ale v pozápasovém rozhovoru řekl, že s ukončením souhlasí: „Myslím, že nakonec to bylo správné. Byl jsem mimo, ale víte, já nikdy nepřestanu. I když budu mrtvý, moje tělo bude pořád fungovat. Shit happens, to je jedno. Pro mě je to velká lekce. Budeme na tom pracovat a budu zpátky silnější než kdy předtím.“

„Děkuji Alexi, děkuji ti za tento zápas. Je to pro mě velká lekce. Já se vrátím! Já se vrátím!“ zakončil skromně Jiří Procházka.

Zdroje:  ufc.com

Nejnovější články