Nejsem moc talentovaný, ale jsem dříč, říká Procházka před bitvou s brazilským úkazem Pereirou

Nejsem moc talentovaný, ale jsem dříč, říká Procházka před bitvou s brazilským úkazem Pereirou Jiří procházka na Letišti Václava Havla | zdroj: Profimedia

Ačkoliv to vypadá, že se Jiří Procházka pro bojové sporty narodil, on sám má za to, že důležitější než talent u něj byla tvrdá dřina, která ho postupně dovedla až na vrchol.

Už tento víkend se Jiří Procházka vrátí do klece, aby se s bývalým šampionem střední váhy Alexem Pereirou utkal o titul polotěžké váhy. Jedním z narativů tohoto zápasu je to, že se oba na vrchol UFC probili extrémně rychle. Brazilec získal pás už ve svém čtvrtém zápase pod hlavičkou nejslavnější organizace, Procházka to zvládl ještě o jeden fight dříve. To je ale samozřejmě jen malá část mnohem delšího příběhu. 

V případě Pereiry je určitě možné mluvit o tom, že se s talentem pro bojové sporty narodil. Chvíli mu ale trvalo, než ho objevil. S tréninkem začal až ve 21 letech, v té době navíc holdoval alkoholu, přesto doslova kosil jednoho soupeře za druhým a ve světě kickboxu rychle vystoupal na vrchol. Tam měl trochu štěstí, že se potkal i s tehdy ne až tak známým Israelem Adesanyou. Právě dvě vítězství nad ním "Poatanovi" o pár let později zadělaly na raketový start kariéry v MMA.

Ano, byl sice šampionem kickboxerské GLORY, na kontě měl ale jen jeden relevantní zápas pod pravidly MMA (předešlé tři absolvoval 5-6 let dozadu). UFC ho ale zkusilo hodit rovnou do hluboké vody s tím, že se buďto utopí, anebo mají zaděláno na extrémně zajímavou bitvu s velkým příběhem. A Pereira je nezklamal, uvedl se parádním TKO naskočeným kolenem, následně sice zvítězil jen na body, expresně rychlý knockout Seana Stricklanda ale zpečetil osudovou bitvu se starým známým, v níž nakonec Brazilec opět slavil vítězství.

V posledních letech se zdá být trendem, že UFC docela ve velkém nabírá spoustu relativně nezkušených bojovníků s tím, že se třeba uchytí a podaří se z nich udělat hvězdy. "Záleží na tom, jak je talentovaný ten chlap, co do UFC vstoupí, a jaká je jeho cesta – jestli je to opravdový válečník, anebo jen talentovaný kluk, co má rád box a MMA," okomentoval to Procházka v podcastu Shak MMA, zároveň ale dodal, že on musel zvolit delší cestu. "Já jsem ten typ, co nebyl moc talentovaný, ale jsem dříč. Potřebuju strávit spoustu času v tělocvičně na trénincích, spoustu času v zápasech, abych krůček po krůčku vybudoval člověka, jakým jsem teď – válečníka, který může čelit soupeřům na nejvyšší úrovni."

Není tedy divu, že vstup do nejslavnější organizace na radu trenérů neuspěchal, smlouvu podepsal ve chvíli, kdy už měl 30 profi zápasů na kontě. Navíc v RIZINu musel absolvovat desetiminutová kola, což ho zocelilo po psychické stránce. Zůstával také sebekritický a každý souboj vnímal jako příležitost odhalit chyby a na základě toho zdokonalovat svůj bojový styl. Proti Pereirovi bychom tedy zase měli vidět vylepšenou verzi. Zda to na brazilského kata bude stačit se dozvíme v neděli okolo 6. hodiny ráno.

Zdroje:  The MMA Hour , Youtube - Shak MMA

Nejnovější články