Cejudo radí Procházkovi: Musíš zlepšit obranu!

Cejudo radí Procházkovi: Musíš zlepšit obranu! Henry Cejudo a Jiří Procházka | zdroj: Profimedia

Úspěšný zápasník Henry Cejudo se domnívá, že největší slabinou Jiřího Procházky je jeho defenzíva. 

Když se Jiří Procházka připravoval na bitvu s Gloverem Teixeirou, strávil několik týdnů ve vyhlášeném americkém gymu Fight Ready pod dohledem Henryho Cejuda, olympijského vítěze v zápase ve volném stylu a bývalého dvojitého šampiona UFC. Ten na českého samuraje často vzpomíná. Radil mu prý, aby Brazilcovi rozkopal nohy a soustředil se na obranu proti wrestlingu, Jiří ale taktiku odmítl a šel na to po svém, což se nakonec vyplatilo.

V novém videu ze své produkce Cejudo zopakoval, že právě sebedůvěra je vedle oddanosti bojovým uměním zásadním stavebním kamenem Procházkova úspěchu. Detailně také zanalyzoval, jak Jiří dokázal porazit Oezdemira, Reyese a proti všem předpokladům i Teixeiru.

V závěru videa pak Henry Procházku ohodnotil ve třech oblastech. Co se týče odolnosti či houževnatosti, vysloužil si od něj Jiří plný počet bodů, zejména proto, že je schopen snášet bolest a nepanikaří ani ve chvíli, kdy inkasuje tvrdé zásahy.

Co se týče taktiky, byl "Triple C" ve svém hodnocení přísnější. Původních 7,5 bodu z 10 ale nakonec zvýšil na 8, zejména kvůli tomu, že Jiří ví, co má v oktagonu dělat, dokáže se zvednout ze země a v postoji dobře mixuje různé útoky.

"Technika. Jakkoliv jsi ve všem dobrý, je tu jedna oblast, kterou podle mě musíš zlepšit, dvě oblasti," uvedl Cejudo poslední část svého rozboru. "Tvá obrana s rukama – nerad vidím, jak inkasuješ, protože to by tě mohlo stát hodně proti chlapovi, jako je Pereira. A druhá věc je tvá obrana proti strhům, ta je pořád trochu pochybná. Ale přidává ti fakt, že se dokážeš postavit. A taky samozřejmě záleží na tom, proti komu zápasíš. Ale jestli je to nějaká oblast, ve které si myslím, že se potřebuješ obzvlášť zlepšit, tak je to tady."

Podle školního hodnocení tak Procházka dostal od Cejuda dvojku. "Kdyby se dokázal zlepšit v té technické stránce, tak by byl strašně těžko porazitelný. Ale je to pro něj příležitost, jak se zlepšit," myslí si bývalý šampion muší a bantamové váhy. Zároveň ale znovu připomněl, že Jirkova největší síla spočívá v mysli. "Já bych s ním bojovat nechtěl," dodal.

Je sice pravda, že Jiří někdy inkasuje až příliš, může se ale spolehnout na ocelovou bradu a jeho obranou je v podstatě neustálý útok, kdy je schopen soupeře zatáhnout do boje ve vysokém tempu, ze kterého většinou odchází jako vítěz. Zda se mu to podaří i s ledově klidným Pereirou, se dozvíme už 12. listopadu v brzkých ranních hodinách, kdy v našich končinách poběží přímý přenos UFC 295.

Zdroje:  Henry Cejudo – Youtube

Nejnovější články