Cormier vs. Miocic 3: Jak bude probíhat třetí duel o titul šampiona těžké váhy?

Cormier vs. Miocic 3: Jak bude probíhat třetí duel o titul šampiona těžké váhy? zdroj: Profimedia

Oba borci jsou úplně jiní a oba se budou snažit vnutit tomu druhému svoji hru. Přečtěte si analýzu tohoto dlouho očekávaného duelu.

Oba už se spolu dvakrát utkali a pokaždé odcházel jako vítěz ten druhý. Stipe Miocic a Daniel Cormier završí na sobotním turnaji UFC 252 dlouho očekávanou trilogii, ve které se bude hrát nejen o šampionský pás, ale také o neoficiální titul nejlepší těžké váhy UFC všech dob.

Jejich první vzájemný zápas netrval příliš dlouho, Daniel Cormier dokázal Stipeho knockoutovat hned na konci prvního kola. Svázal svého soupeře v klinči, udělal si trochu prostoru pro svůj pravý hák a trefil Stipeho přesně na bradu. Ten se skácel k zemi a Cormier několika dalšími údery zpečetil svoji výhru.

Druhý vzájemný zápas už byl o dost delší. DC do zápasu nastoupil se zraněnými zády a tak podle vlastních slov nemohl tolik wrestlit. I tak ale dokázal vzít Stipeho v prvním kole na zem a tam jej kontroloval. Další kola už ale byla v podstatě čistě boxerská a přestože je Cormier o dost menší a má menší dosah než Miocic, v boxerských výměnách měl navrch. Neustále Stipeho tlačil, chytal mu ruce a rozdával údery. Stipe působil dost těžkopádně a neměl svůj obvyklý lehký pohyb na nohách, kterým své dřívější soupeře dokázal porážet. Když už Stipe nějaký úder trefil, Daniel šel hlavou ve směru úderu, takže rána neměla téměř žádnou sílu. Cormier takto Stipeho drtil a vyhrál první 3 kola, aniž by Stipe našel nějakou odpověď na styl svého soupeře.

Změnu přineslo až 4. kolo. Stipe si konečně uvědomil, že takhle to dál nejde, a že musí něco změnit, jinak nemá šanci získat ztracený pás zpět. Začal se zaměřovat svými tvrdými ranami na Danielova žebra a játra, což mělo okamžitě pozitivní efekt.

Miocic dal Cormierovi asi 15 ran do žeber, než využil příležitosti, kdy dal Daniel ruce dolů, aby si kryl bolavá žebra. V tu chvíli Stipe vypálil tvrdý zadní direkt na Cormierovu bradu a poprvé za zápas jím otřásl. Jakmile Stipe ucítil krev, vrhl se na Cormiera a dalšími ranami jej srazil k zemi a ukončil zápas.

Jak bude probíhat jejich třetí souboj? Záleží, kdo dokáže tomu druhému vnutit svůj styl boje.

Cormier se netajil tím, že bude chtít co nejvíce využít svůj skvělý wrestling a bude Stipeho házet na zem, jak jen to bude možné. Pokud by se mu to dařilo, bude to pro Stipeho dlouhý zápas, protože Cormier má na zemi skvělou kontrolu a mimo své údery dokáže zahrozit i submisemi, zejména rear naked chokem. I pokud by ale Stipe jeho takedowny dokázal ubránit, DC má skvělý boxing, který kombinuje s lowkicky a kterým Stipeho přeboxoval ve 4 kolech z celkových 5 kol, které spolu strávili v oktagonu.

Cormierova nebezpečnost se zvyšuje, čím blíže je svým soupeřům. Je mistrem v dirty boxingu a v krátkých úderech u klece a v klinči.

Velkou úlohu mohou sehrát také píchance prsty do očí, na které je "expert" Cormier, který těmito fauly Miocice v obou utkáních zranil. Naposledy dokonce tak, že nynější šampion musel na operaci rohovky a dlouho se z toho léčil. Cormier tvrdí, že to nedělal úmyslně, ale tak či tak to pravděpodobně hrálo v zápasech svoji roli a rozhodně to Miocicovi nepomohlo. Doufejme tedy, že si Cormier na své prsty dá tentokrát pozor a zápas proběhne ve fair play.

Stipe Miocic je v podstatě opakem Cormiera. Je mnohem větší než Cormier a rád by zápas udržel v dostatečné vzdálenosti, kde by mohl využít svých dlouhých rukou a skvělého boxingu. To se mu ale dosud během jejich vzájemných utkání vůbec nedařilo a Cormier jej neustále tlačil a nedovolil mu jeho delší dosah využít.

Stipe sice v posledním zápase objevil Cormierův kryptonit v podobě úderů na žebra, ale dá se předpokládat, že tuto taktiku si Cormier bude více hlídat. Stipeho šance jak na Cormiera vyzrát tak spočívá v neustálém pohybu, skvělé obraně proti takedownům a dlouhých a rychlých úderech, po kterých musí okamžitě změnit úhel, aby ho Cormier nemohl chytit a hodit jej. Nutno říct, že tato taktika teď bude ještě těžší, protože se bude bojovat v UFC Apex, kde je průměr klece zhruba o 1,5 metru menší a Stipe tak nebude mít tolik manévrovacího prostoru. Když už se Cormier přiblíží, měl by Stipe využít svých tvrdých kolen a snažit se jej trefit do břicha nebo do hlavy.

Stipe je také skvělý wrestler, ale nedosahuje v tomto aspektu takových kvalit jako Cormier a pravděpodobně se nebude snažit Cormiera házet. Spíše bude rád, pokud jeho takedowny dokáže ubránit.

Z minulých dvou soubojů plyne, že navrch by měl mít Cormier, především, když se teď bude bojovat v menší kleci. Ale Stipe není žádný hlupák a určitě má v hlavě taktiku, jak vzít Cormierovi jeho největší zbraně. Zápas to bude určitě vyrovnaný a nejspíš tam oba borci nechají úplně všechno. Jak to ale všechno dopadne si budeme muset počkat do neděle.

Hlavní karta začíná v neděli ve 4 hodiny ráno a zápas mezi Cormierem a Miocicem tak bude k dispozici pravděpodobně krátce před 6 hodinou. Jako vždy si můžete přečíst náš report, který bude k dispozici krátce po konci zápasu.

Zdroje:  UFC

Nejnovější články