Divize Jiřího Procházky zůstává bez šampiona. Duel Blachowicze s Ankalaevem skončil nečekanou remízou

Divize Jiřího Procházky zůstává bez šampiona. Duel Blachowicze s Ankalaevem skončil nečekanou remízou Magomed Ankalaev vs. Jan Blachowicz | zdroj: Profimedia

V ostře sledovaném hlavním zápase turnaje UFC 282 se rozhodčí neshodli na vítězi a polotěžká divize tak zůstává bez oficiálního šampiona.

Titulová příležitost jim spadla do klína přímo z nebes. Šampion polotěžké váhy UFC Jiří Procházka nedávno oznámil vážné zranění ramene, které znamenalo odstoupení z hlavního zápasu UFC 282 v Las Vegas, ale především uvolnění titulu. Matchmakeři UFC tak pouhé tři týdny před galavečerem udělali rozhodnutí, že se o něj pobijí Jan Blachowicz a Magomed Ankalaev

Favoritem titulového duelu byl 30letý Dagestánec. Ve své kariéře prohrál smolně jediný zápas, když ho Paul Craig donutil odklepat pouhou vteřinu před koncem. 18 vítězství, devět knokautů a stejný počet vítězství v řadě v rámci posledních UFC zápasů. Čtyřka polotěžké váhy může o sobě rozhodně říct, že si svou pozici v rámci divize tvrdě vybojovala.  

Soupeřem mu byl ale veterán UFC, který oplývá více zkušenostmi v titulových bojích. Polák Jan Blachowicz již držel šampionský opasek polotěžké váhy, který poté obhájil v souboji s Israelem Adesanyou. Trojka divize tak ve svých 39 letech neskrývala radost, že dostane další příležitost získat pás.

Důležitost zápasu byla k vidění během celého prvního kola, které bychom mohli nazvat přinejmenším opatrné. Pro sebe si jej vzal Blachowicz, který působil přece jen dominantněji.

To druhé kolo začalo zostra, Polák ve výměnách působil tvrději a využíval výborné kombinace krátkých výměn a ústupu, čímž rozebíral svého soupeře. Ankalaev zase hrozil highkicky a skvělými kontry, Blachowicz se zaměřil na okopávání Rusovy nohy, což brzy začalo nést ovoce. I tady se rozhodčí shodli a nabodovali kolo 10:9 pro Jana.

Magomed Ankalaev vs. Jan Blachowicz Magomed Ankalaev vs. Jan Blachowicz | zdroj: Profimedia

Kulhající Ankalaev byl evidentně v problémech, ale i přes složitou situaci projevoval srdce válečníka a pokračoval v boji. Musel však změnit střeh, aby skryl poškozenou nohu. I přes tento hendikep ale zůstával v zápase a mohl kolo vzít klidně na svou stranu, koneckonců mu ho připsal jeden ze tří rozhodčích.

Do čtvrtého kola Magomed změnil taktiku. Okamžitě boj svázal do klinče a začal vyčerpávat staršího Blachowicze na pletivu. V polovině kola doručil úspěšný takedown, po kterém ukázal výbornou práci na zemi až do konce kola, takže body šly bez debat za ním.

Magomed Ankalaev vs. Jan Blachowicz Magomed Ankalaev vs. Jan Blachowicz | zdroj: Profimedia

Polák o přestávce dýchal velmi zhluboka. Záverečná pětiminutovka pak pro něj nejhůře, jak mohla. Ankalaev ho hned v úvodu dostal pod sebe a po zbytek kola jej tam držel. Zejména v posledních dvou minutách pak rozjel tvrdý ground and pound a nebyl daleko od ukončení. Zápas ale nakonec došel k bodovým sudím a T-Mobile Arena v Las Vegas se dočkala šokujícího výsledku. 

Mike Bell přisoudil výhru Polákovi, Derek Cleary ji přisoudil Dagestánci a Sal D´Amato to viděl nerozhodně. Za hlasitého bučení diváků se tedy zrodila remíza, která znamená, že divize stále nemá šampiona. Podivnost rozhodnutí dokazovala i nejistá atmosféra okolo pozápasových rozhovorů v oktagonu. 

„Musím se na ten zápas podívat znovu, ale necítím se jako vítěz," řekl vyčerpaný Blachowicz. „Nejsem ale rozhodčí,“ odmítl více komentovat situaci, později ale loboval za to, aby Ankalaev pás dost. Ten výsledek nemohl skousnout a nebál se to dát najevo.

"Nevím, co říct, za mě jsem ten boj vyhrál, proč nemám ten pás?" divil se Dagestánec. „Nevím, co říct, bohužel si nemohu vybrat rozhodčí pro svůj zápas, ale vyhrál jsem tento boj, tak kde je můj pás?“ trval na svém. "Teď opravdu nevím, jestli budu znovu bojovat v této organizaci, protože absolutně nechápu, co se právě stalo. Nevím, co chceš, abych řekl. Možná se vrátím a vezmu si zpět, co je moje. Nevím, co mám říct.“ 

Polotěžká divize tak nadále zůstává bez šampiona. Promotér Dana White na tiskové konferenci neskrýval zklamání z hlavního zápasu a dokonce přiznal, že zápas přestal sledovat po třetím kole. Odhalil také, že v lednu se o volný pás popere Glover Teixeira s Američanem Jamahalem Hillem.

Zdroje:  UFC

Nejnovější články