Du Plessis se dožaduje titulové šance, šéf UFC ho ale zřejmě odepsal

Du Plessis se dožaduje titulové šance, šéf UFC ho ale zřejmě odepsal Dricus Du Plessis | zdroj: Profimedia

Když Jihoafričan Dricus du Plessis odmítl zápas s Israelem Adesanyou, nejspíš netušil, že se kvůli tomu jeho jméno dostane na černou listinu šéfa UFC.

Měl to být právě on, kdo o víkendu v Austrálii vyzval k souboji o titul střední váhy Israele Adesanyu. Šampion si o něj koneckonců sám řekl a dokázal vybudovat zajímavé promo, v němž šlo o africkou identitu. Jenže Dricus du Plessis mu nakonec dal košem, po červencovém vítězství nad Whittakerem nechtěl hned naskočit do další náročné přípravy, jelikož potřeboval po bitvě s Australanem zahojit zranění.

Životní šanci tak namísto něj dostal Sean Strickland, kterému by se jinak o titulovém zápase nejspíš ani nezdálo, minimálně v nejbližší době určitě ne. Jenže jak už to v MMA občas bývá, odepisovaný outsider překvapil a "ukradl si show pro sebe". Je jasné, že o souboj s ním teď bude enormní zájem. Jako první se přihlásil právě výše zmíněný Dricus du Plessis.

"Ani na chvíli si nemyslete, že jsem jakkoliv ohromen, ale každopádně gratulace Stricklandovi k titulu šampiona a poražení Kiwiho / Číňana / Nigerijce," napsal Jihoafričan na Instagramu. "Já a Sean jsme se postarali o největší překvapení roku 2023 a já jsem nezpochybnitelný vyzyvatel číslo jedna, tak to pojďme vyřešit jako chlapi, kdykoliv a kdekoliv. Potom dám Adesanyovi zasloužený výprask na mé domácí půdě v Jižní Africe. A když to říkám, nechci porazit amatéra, který bojoval v sobotu večer, chci porazit nejlepšího Stylebendera, takže si dej chvíli oraz a dej se do kupy."

Zápas Du Plessis vs. Strickland by určitě dával smysl. Jihoafričan má v UFC už 6 výher, 5 soupeřů navíc ukončil před limitem, naposledy favorizovaného Whittakera, díky čemuž se usadil na první příčce divizního žebříčku. Má to ale háček, Dana White si totiž u jeho jména udělal velký černý puntík za odmítnutí zápasu na australském turnaji.

"Když mluvíme o tom, jak šílený je tenhle sport, tak když se ti naskytnou příležitosti, prostě po nich skočíš a vezmeš je. Nikdy bys neměl odmítat zápasy, když ti zavoláme. Obzvlášť, pokud je to o titul," prohlásil na tiskovce po UFC 293 a vyjádřil zájem uspořádat odvetu Adesanya vs. Strickland, byť ta teď ze sportovního hlediska nedává velký smysl, jelikož Američan zvítězil zcela dominantně. Tak to vnímá i Dricus:

"Nevidím v odvetě smysl. Ale UFC si udělá, co bude chtít, oni jsou šéfové. My jen zápasíme a bavíme lidi, ale jsou to oni, kdo dělají rozhodnutí. Jo, s Pereirou si Adesanya odvetu určitě zasloužil. Měl tehdy dlouhou sérii, ten zápas vyhrával, ale dostal knockout. Zvítězil a tohle byla zase jakoby jeho první obhajoba a nebyl to těsný zápas, Strickland mu dominoval. Znamená to teda, že odteď bude každý šampion automaticky dostávat odvetu? Izzy to teď má 4-3 z posledních 7 zápasů, to neospravedlňuje okamžitou odvetu. Ale zápas o vyzyvatele ano, stoprocentně. Divize by se měla hýbat, a pokud chce pás zpátky, tak by měl zápasit s někým jiným a zasloužit si pozici vyzyvatele, na čemž trval i u mě a musel jsem porazit Whittakera."

„Moc tomu nerozumím, ale nakonec je to pro ně byznys a to musíš respektovat. Ale když se podívám na svůj rekord, tak nejsem někdo, kdo by odmítal zápasy, pokud nemám pádný důvod. Vzal jsem hodněkrát nabídky na poslední chvíli. Pokaždé, když mi zazvonil telefon, tak jsem řekl – jo, pojďme na to. Tentokrát to nebylo možné kvůli zranění."

A jak by podle Jihoafričana mělo vypadat následující dění na vrcholu střední váhy?  

"Myslím, že by to teď mělo být tak, že já budu se Stricklandem bojovat o pás a upřímně věřím, že ho porazím. A pak budu zápasit s vítězem zápasu Adesanya versus vítěz duelu Costa versus Chimaev. Kdybych ten zápas s Adesanyou chtěl, tak ho můžu mít jako zápas o vyzyvatele. Ale mluvil jsem o víkendu s pár lidmi z mého týmu a shodli jsme se, že nejsem jednička žebříčku pro to, abych bojoval s Israelem. Jsem v pozici vyzyvatele, což znamená, že budu zápasit s kýmkoliv, kdo je šampionem. Pro mě to nikdy nebylo osobní, chtěl jsem s Adesanyou bojovat jen proto, že měl pás. Teď je pro mě mimo hru, myslím jen na Stricklanda."

Zdroje:  Dricus du Plessis – Instagram

Nejnovější články