Dva veteráni se po 8 letech utkají v odvetě. „Shogun“ bude chtít v předposledním zápase kariéry oplatit tvrdou porážku Saint Preuxovi

Dva veteráni se po 8 letech utkají v odvetě. „Shogun“ bude chtít v předposledním zápase kariéry oplatit tvrdou porážku Saint Preuxovi zdroj: Getty Images

Brazilský matador „Shogun“ Rua má Ovinci Saint Preuxovi co oplácet. Před 8 roky od něj schytal KO a nyní, na sklonku kariéry, by si chtěl zapsat ještě jedno vítězství.

UFC 274 je za dveřmi a již zítra brzy ráno nás čeká pořádně nabitý turnaj. Kromě dvou šampionských zápasů uvidíme na hlavní kartě také střet dvou veteránů v polotěžké divizi. Tam se spolu utkají brazilský matador Mauriciho „Shogun“ Rua a nebezpečný Američan Ovince Saint Preux.

Oba už se dobře znají a utkali se spolu už v roce 2014. Tehdy ale zápas pro „Shoguna“ nedopadl vůbec dobře a už na začátku duelu jej OSP nekompromisně vypnul nenápadným check-hookem, kterým lízl jeho bradu. Dnes, o 8 let později, tak Shogun Rua bude mít konečně příležitost pomstít svou porážku.

40letý Shogun má za sebou úctyhodnou kariéru. Svůj první MMA zápas měl už téměř před 20 lety a za tu dobu se stal hvězdou jak ve slavné japonské organizaci PRIDE, tak i v UFC. Shogun byl v začátcích k neporažení a své soupeře likvidoval tvrdým thajským boxem spojeným s velice kvalitním brazilským jiu-jitsu. V PRIDE a později i v UFC bojoval s těmi největšími legendami a častokrát je dokázal i porážet. Mezi svými trofejemi má skalpy takových bojovníků jako třeba Rampage Jacksona, Alistaira Overeema, Chucka Liddela, Lyota Machidy a dalších. Šampionský pás, který vybojoval právě nad Machidou mu ale v roce 2011 vzal Jon Jones a Shogun od té doby střídá brazilský bojovník výhry s porážkami.

Je mu jasné, že ve 40 letech už před sebou nemá moc dlouhou kariéru a jako cíl si dal ještě dva zápasy: „Už jsem se rozhodl, chci udělat ještě dva zápasy. Tento a ještě jeden a potom půjdu do důchodu. Takový jsem si dal cíl a snad, se mi podaří oba odbojovat do konce roku a poté odejdu do důchodu v roce 2022. Ale nikdy nevíte. Ať se to povede nebo ne, chci dva zápasy a pak do důchodu,“ prohlásil nedávno Shogun.

Na odvetu se Saint Preuxem se těší a podle všeho je odhodlaný tentokrát odejít se zdviženou rukou: „Vlastně jsme spolu měli bojovat už dříve. Měli jsme ten první zápas v roce 2014 a potom UFC chtělo udělat rematch. Málem jsem se spolu utkali před několika lety, myslím že to bylo v roce 2017 v Japonsku, ale zranil jsem se a ten zápas se nemohl uskutečnit. Bylo to ale něco, co se nakonec mělo stát a díky bohu UFC tento zápas chtělo. Mluvili jsme o tom a teď se to uskuteční, takže se na to těším. Jsem na to hodně motivovaný.“

Jeho soupeř, americký bojovník haitského původu Ovince Saint Preux je sám zkušeným veteránem, který je jen o rok mladší než Rua. Na kontě má dokonce o jeden zápas víc (41) a jejich statistiky jsou dost podobné. OSP vyhrál 25 zápasů, zatímco Shogun 27.

OSP koketoval v poslední době s těžkou divizí, ale v obou zápasech odešel s porážkou. Naposledy jej knockoutoval Tanner Boser a americký bojovník se tak rozhodl vrátit raději zpátky do polotíhy. Oproti Shogunovi je o dost větší a bude tak mít nespornou výškovou převahu, kterou ostatně využil už v jejich prvním zápase.

Oba jsou velice dobří strikeři a oba to také umí velice dobře na zemi. OSP tam s oblibou používá velice lstivý „Van Fluke choke“, na který už porazil 4 bojovníky. Shogun, i když je držitelem černého pásu v BJJ, má na kontě za celou kariéru jen jednu výhru na submisi a i když se dostane na zem, raději své soupeře obdarovává tvrdými údery. Spíše než grapplingové výměny se ale očekává zápas v postoji, kde bude ve vzduchu neustále viset hrozba KO z obou stran.

Hlavní karta turnaje UFC 274 začíná už zítra (v neděli) od 4 hodin ráno a rozhodně doporučujeme podívat se na všechny její zápasy, které určitě budou stát za to.

Zdroje:  mmajunkie.com

Nejnovější články