„Snaží se vás využít a pak vás odkopnou,“ obul se legendární "Spider" do UFC. V boxu si vydělá třikrát víc

„Snaží se vás využít a pak vás odkopnou,“ obul se legendární "Spider" do UFC. V boxu si vydělá třikrát víc Anderson Silva ukázal, že boj má prostě v krvi, Chaveze porazil na body. | zdroj: Profimedia

Příští víkend čeká Andersona Silvu další boxerský zápas a bývalý šampion UFC se rozpovídal o tom, jaký má problém se svým bývalým chlebodárcem.

Když se začne diskutovat o nejlepším bojovníkovi všech dob, lze jen těžko jako jednoho z kandidátů vynechat brazilského „Spidera“ Andersona Silvu. Ten byl v době své nejlepší formy doslova k neporažení a se soupeři si v kleci dělal v podstatě cokoliv se mu zlíbilo. Krátce po příchodu do UFC v roce 2006 se stal šampionem střední divize a tento titul obhájil celkem desetkrát, přičemž svoje statistiky lemoval mnoha knockouty.

Jeho spanilou jízdu ukončil až po šesti letech vlády nad střední divizí mladý Chris Weidman. Silva jej očividně podcenil a Američan ho nachytal na švestkách levým hákem, zrovna když si z něj „Spider“ utahoval. Následná odveta pro brazilského matadora dopadla ještě hůř, když si v ní zlomil holeň. Od té doby už nebyl tím neohroženým bojovníkem a po sérii porážek v roce 2020 mu nebyla ze strany UFC prodloužena smlouva. To však brazilského veterána od zápasení neodradilo.

Dnes je Andersonovi 47 let, a i když MMA rukavice pověsil na hřebík, nasadil si pro změnu ty boxerské. Loni v létě porazil v Mexiku mnohem mladšího bývalého šampiona v boxu Julia Césara Cháveze a o pár měsíců později udělal krátký proces také s bývalým MMA šampionem Tito Ortizem.

Brazilský bojovník tak dokázal, že i ve svém věku má pořád co předvést a lidi by jej ještě neměli odepisovat, což se podle něj předtím dělo především ze strany UFC:

„Když jsem skončil v UFC, tak každý – a obzvláště Dana White – říkal: ‚No, Anderson už nemůže dobře bojovat. Nikdo v té samé věkové skupině nemůže bojovat, je to hrozné‘ a bla bla bla. A mluvili o mně podobné žvásty. A já jsem se cítil zneuznaný, protože je jedno, co se stalo – boj je boj. Můžete vyhrát, můžete prohrát,“ řekl Silva.

Po posledním zápase v UFC s Uriahem Hallem, který "Spider" prohrál na TKO, Dana White zcela rázně utnul myšlenku, že by měl brazilský bojovník ještě někdy vstoupit do oktagonu. Šéf UFC řekl, že už jej nechce vidět bojovat, a to především kvůli obavě o zdraví samotného bojovníka. To se však Andersona dotklo a považuje to za neúctu:

„Když uděláte velký úspěch v MMA (jako Dana White), tak jedna věc, kterou musíte pro své bojovníky udělat, je dát jim respekt. A to necítím, že by se stalo. Ale je mi to jedno, protože já přestanu bojovat, až když se tak rozhodnu. Nikdo to nebude rozhodovat za mě. Nikdo za nikoho nemůže říkat, že by měl skončit. Nikdo. Já přestanu, až se sám rozhodnu, že skončím.“

S UFC a jeho šéfem se Anderson očividně nerozešel úplně v nejlepším a brazilskému bojovníkovi (teď už s americkým občanstvím) se nelíbí, že jej organizace pouze využila a nevážila si jej tolik, jak by si zasloužil:

„To je problém pro lidi v tomto sportu, a především v UFC, protože UFC nerespektuje odkaz, který bojovníci vytvořili. Snaží se vás využít a pak vás odkopnou. A když jste pryč, snaží se zničit vaši kariéru, tak abyste nemohli bojovat nikde jinde. To se stalo hodně bojovníkům. Lidi o tom nepřemýšlejí. Já jsem s UFC zažil dobré časy i ty špatné. Ty špatné jsou zážitky, které jsem zažil v zákulisí. Ale v kleci, v boji, tam dělám to nejlepší, co umím. To byl jediný čas, kdy jsem měl kontrolu. Mimo to jsem žádnou kontrolu neměl.“

Uriah Hall - Anderson Silva Uriah Hall - Anderson Silva | zdroj: Profimedia

Silva také upozornil na velice aktuální téma výplaty pro MMA bojovníky a prozradil, že v boxu si teď vydělá daleko víc, než když působil v UFC:

„Když jsem bojoval v Mexiku, tak jsem vydělal více peněz, než v mých posledních třech zápasech v MMA. Nerad povídám o špatných věcech, lidi si pak řeknou: ‚Teď když jsi pryč z UFC, tak je pomlouváš‘. Bylo to pro mě občas dobré a pro UFC taky. Ale skončilo to a je konec. Ale je důležité, abych to řekl, protože to se mi stalo.“

Anderson Silva se vrátí do boxerského ringu už příští víkend, kdy se na galavečeru, na kterém se ukáže i Floyd Mayweather, utká s MMA bojovníkem a šampionem UAE Warriors, Brunem Machado.

Zdroje:  mmafighting.com

Nejnovější články