Gaethje zřídil Fergusona a po pětikolové bitvě získal titul dočasného šampiona

Gaethje zřídil Fergusona a po pětikolové bitvě získal titul dočasného šampiona Justin Gaethje | zdroj: Profimedia

Justin Gaethje se nesmířil s rolí outsidera a získal dočasný titul šampiona lehké váhy UFC.

Lehká váha. Hlavní zápas o dočasný titul (interim) a nejočekávanější duel večera. Tony Ferguson měl sice původně bojovat proti šampionovi Khabibu Nurmagomedovovi, ale vzhledem k pandemii byl tento zápas už popáté zrušen. Nakonec se tak domluvil s divizní čtyřkou Justinem Gaethjem, což rozhodně nikdo nepovažoval za špatnou volbu a i tento fight se těšil velikému očekávání.

Začátek byl sice opatrný a i přesto, že si oba dva borci mezi sebou drželi slušnou mezeru a sázeli především na pohyb, začali se postupně oťukávat. Gaethjeho taktika spočívala především v tvrdých úderech a nízkých kopech, Ferguson skvěle kontroval a předváděl výborné úhyby tělem. Posledních dvacet vteřin už se do sebe oba dva pustili hezky zprudka a i Ferguson pořádně zaútočil.

A jak Ferguson zakončil první kolo, tak začal druhé. Naprostou ofenzivou. Přesto hned opět inkasoval a nepůsobil, že je úplně ve své kůži. Gaethje posílal tvrdé údery především svojí levačkou a většinou přesně trefil cíl. Takhle to probíhalo skoro celých pět minut, ale těsně před pauzou přišel menší zvrat. Gaethje se opět rozmáchl, ale Ferguson si počkal a vyslal mu ostrý zvedák na bradu, který s ním těžce otřásl. Justin mohl být v tu chvíli rád, že přišel pouhých pět vteřin před koncem kola, takže ho o přestávce stihl vstřebat.

Ve třetí rundě už Gaethje opět chirurgicky přesně trefoval svoje bomby a Fergusonovi se začaly tyto údery odrážet ve tváři v podobě několika krvavých ranek a decentně opuchlého oka. V půlce kola už začal i silně krvácet. Přesto se Tony nevzdal a konec kola patřil opět jemu, když trefil hodně slušný high kick ke kterému přidal několik dobrých kombinací.

Gaethje Ferguson Gaethje Ferguson | zdroj: Profimedia

Čtvrté kolo ale opět začalo v režii Gaethjeho, který neustále pokračoval ve svém neústupném stylu, ze kterého se nenechal ani chvíli rozhodit. Naopak donutil Fergusona přistoupit na jeho hru a sledovali jsme jednu boxerskou přestřelku za druhou. V půlce kola si navíc Ferguson poranil levou holeň a začal znatelně kulhat. Gaethje chodil stále dopředu a jeho fyzický fond vypadal nevyčerpatelně. I Ferguson ale působil nesmrtelně a bylo neskutečné, co vše dokázal do této chvíle ustát.

Páté kolo bylo ale bohužel pro Fergusona pouhým nuceným epilogem. Gaethje už ho po oktagonu naháněl jako raněnou zvěř a stále mu přidával jednu ránu za druhou. Tonyho obličej byl naprosto od krve a velice slušně zdemolovaný. I tak chtěl stále bojovat a odmítal se vzdát. Vše nakonec musel ukončit rozhodčí Herb Dean, který minutu a dvacet vteřin před koncem duelu vkročil mezi oba dva borce a udělal všemu přítrž. Justin Gaethje je novým a naprosto zaslouženým dočasným šampionem lehké váhy a jeho pohádka pokračuje.

„Makal jsem na tomhle od 4 let, nevynechal jsem jediný den,“ řekl Justin v pozápasovém rozhovoru. „Ale zabiják jsem jenom v oktagonu. Jakmile vylezu ven, tak byste do mě něco takového neřekli. Mám titul v oboru sociální péče a kdybych nedělal tohle, tak bych pracoval nejspíš jako probační úředník.“

Na sociálních sítích se na tento zápas okamžitě objevilo plno reakcí jak od fanoušků, tak od kolegů bojovníků a nejvýmluvnější ze všech je tweet příštího Gaethjeho soupeře Khabiba Nurmagomedova, který na svůj twitterový účet napsal pouze: „No comment.“

Vítěz: Justin Gaethje - 5. kolo (3:39) TKO

Zdroje:  tisková zpráva

Nejnovější články