Velká vítězství, sláva, ale také vážné psychické problémy. Přečtěte si zajímavý příběh Tonyho Fergusona

Velká vítězství, sláva, ale také vážné psychické problémy. Přečtěte si zajímavý příběh Tonyho Fergusona zdroj: Profimedia

Už tuto sobotu se Tony Ferguson utká s Justinem Gaethjem o prozatímní titul šampiona lehké váhy v UFC. Pojďme se podívat na jeho zajímavý příběh.

Ve svých pětatřiceti letech patří Tony Ferguson (25-3) k  nejlepším a také k  nejobávanější zápasníkům lehké váhy. Na svém kontě má celkem 28 profesionálních zápasů, ze kterých odcházel pouze třikrát jako poražený. V UFC zápasí od roku 2011, kde dokázal nasbírat impozantní skóre šestnácti vítězství a pouze jedné porážky.

Ferguson se narodil v roce 1984 v  Kalifornii. Od mala byl velice nadaným sportovcem, kdy na střední škole hrával fotbal, baseball a věnoval se také wrestlingu. Po střední škole šel studovat univerzitu, ale vysokoškolský titul nakonec nezískal. Zato byl Tony velice úspěšný v univerzitním wrestlingu. V roce 2006 získal první místo na turnaji Collegiate Wrestling association, v  kategorii do 165lb.

Poté, co zanechal studia na vysoké škole, začal Tony pracovat v  marketingu a v  noci si přivydělával jako barman. Také začal učit v  jednom MMA gymu základy wrestlingu. Uplynulo pár měsíců a Fergusona MMA tolik pohltilo, že se později v tomto sportu stal profesionálním zápasníkem.

Jeho profesionální kariéra v MMA odstartovala v  roce 2007, kdy zpočátku zápasil v  malých organizacích v  Kalifornii. K  významnému momentu jeho brzké kariéry byla výhra nad kickboxerským šampionem Joem Schillingem, kterého utáhl na oblíbený Rear Naked Choke.

V  roce 2010 se zúčastnil známé reality show „UFC: The Ultimate Fighter“. Do této show přišel s pozoruhodnou bilancí 10-2 a bojoval zde pod týmem Brocka Lesnara. Přezdívaný „El Cucuy“ (španělsky strašák) tuto show doslova ovládl. V  prvním zápase ukončil tvrdým zvedákem Justina Edwardse. Ve čtvrtfinále zničil v  prvním kole Ryana McGillivraye na TKO a v  semifinále si poradil s  Chuckem O’Neilem, kterého ubil ve třetím kole.

Finále této show bylo pro Fergusona zlomovým bodem jeho kariéry. Tam totiž porazil hned v  prvním kole Ramseye Nijema na KO a stal se tak celkovým vítězem třinácté sezóny The Ultimate Fighter. Za tuto výhru si dokonce vysloužil i bonus za knockout večera a  samozřejmě také smlouvu s  UFC.

Hořkost porážky naposledy pocítil v roce 2012, kdy prohrál na body s  Michaelem Johnsonem. Od té doby však Ferguson nelítostně porážel jednoho soupeře za druhým a momentálně si drží úctyhodnou sérii dvanácti výher v řadě.

Tony je velice známý svým nezvyklým a divácky velmi atraktivním stylem. Jeho zápasy totiž bývají velmi tvrdé a často se neobejdou bez krve, čímž se pro své soupeře stává doslova noční můrou. V  podstatě žádný jeho soupeř v  posledních 8 letech nevyvázl ze zápasu se stejnou vizáží, jako měl předtím. Krvavé a nelítostné války předvedl Tony například s  Edsonem Barbozou, Rafaelem dos Anjosem nebo ve fantastickém zápase s Anthonym Pettisem.

Ferguson má skvělé BJJ, kde získal černý pás pod slavným trenérem Eddie Bravem a jeho oblíbenou technikou je D'arce choke, na který nachytal 3 soupeře. Spolu s  velice kvalitním wrestlingem a vyspělým strikingem to z  něj dělá jednoho z  nejvšestrannějších bojovníků, který své soupeře dokáže ohrozit v  podstatě z jakékoliv pozice a v  jakémkoliv momentu zápasu. Není tedy náhodou, že ze svých 25 zápasů jich dokázal 20 ukončit před limitem.

V  roce 2017 Tony zvítězil nad Kevinem Leem a získal tak prozatímní titul v  lehké váze. O ten ale záhy přišel kvůli naprosto šílenému zranění. Pár dnů před zápasem s  Khabibem totiž odcházel z tiskové konference a zakopl o televizní kabel. Při tom se mu podařilo zpřetrhat si vazy v  koleni a byl tak nucen dát si pauzu.

Stejně tak jako většina známých hvězd UFC, zažíval i Ferguson velmi těžká období. V roce 2019 prožíval peklo, oproti kterému byl zápas v kleci procházkou v  růžové zahradě. Tony v té době totiž zápasil hlavně sám se sebou a to zejména ve své hlavě. Měl velké psychické problémy a trpěl halucinacemi, kdy si kupříkladu myslel, že někdo žije uvnitř zdí jeho domu, nebo že je neustále sledován čipem zabudovaným v noze. Svou manželku také údajně neustále poléval svěcenou vodou, jak uvedl server MMAJunkie.

Zdálo se tak, že Tonyho zápasnická kariéra je na dlouhou dobu minimálně přerušena. Vznikly také určité obavy, zda se vůbec ještě někdy do oktagonu vrátí. Ovšem netrvalo dlouho a "El Cucuy" oznámil po několika měsících návrat do klece.

Na turnaji UFC 238 se utkal s ostříleným Donaldem Cerronem. Nikdo nedokázal určit, v jaké kondici se Ferguson představí a zda ještě dokáže být v takové formě, jako předtím. Tony však jako vždy nezklamal a předvedl další dominantní výkon. Cowboye natrefoval tvrdými údery a po dvou kolech musel zápas ukončit doktor.

Na duben roku 2020, byl naplánován očekávaný zápas s  neporaženým šampionem lehké váhy Khabibem Nurmagomedovem (28-0), který byl v  minulosti již čtyřikrát odložen. Tohoto „prokletého“ zápasu, jak je mnohými tento souboj označován, se však nedočkáme ani tentokrát. Khabib totiž nemůže kvůli současným mezinárodním opatřením opustit Rusko.

„Jsem strašně naštvaný, že ten chlap nechce zápasit. Má strach a měli by mu vzít titul. Garantuji vám, že raději ukončí kariéru, než aby se se mnou utkal,“ reagoval rozčíleně v  jednom z rozhovorů Tony.

Nicméně, pro Fergusona se našla velice atraktivní náhrada. V zápase o titul prozatímního šampiona lehké váhy, nastoupí již tuto sobotu, 9. května proti nelítostnému Justinu Gaethjemu. „Tento zápas dává veškerý smysl. Oba jsou top zápasníci v žebříčku lehké váhy. Vítěz se poté střetne s Khabibem,“ vyjádřil se prezident UFC Dana White.

Pro Fergusona to tak bude další velice těžká zkouška na cestě k  titulovému zápasu s  Nurmagomedovem. Pokud se tedy má tento očekávaný souboj s  Khabibem v  budoucnu uskutečnit, musí nyní projít přes tvrďáka Geathjeho.

V  posledních zápasech se Tony ukázal ve fantastické formě a podle sázkařů a mnohých odborníků je Tony v  tomto duelu nad Justinem o něco více favorizován. Nenechte se však mýlit, Justin Gaethje je zvyklý zápasit a vyhrávat proti všem statistikám a odhadům. Nechme se tedy překvapit, zda bude Tony ve své obdivuhodné šňůře vítězství pokračovat i nadále a uspěje v  těžké prověrce s  Justinem Gaethjem.

Na hodně očekávaný zápas se můžete podívat již tento víkend v  noci ze soboty na neděli, nebo si můžete přečíst naše reporty, které budou připraveny hned po zápase.

Zdroje:  wikipedia , UFC , mmajunkie.com

Nejnovější články