Gastelum prozradil, díky čemu se dokázal po třech porážkách odrazit ode dna. V souboji s Whittakerem vidí nový začátek

Gastelum prozradil, díky čemu se dokázal po třech porážkách odrazit ode dna. V souboji s Whittakerem vidí nový začátek Robert Whittaker a Kelvin Gastelum se měli utkat již v roce 2019. | zdroj: Profimedia

Američan Kelvin Gastelum patří mezi stálice UFC, ještě donedávna měl ale doslova nůž na krku. Jak se mu podařilo těžké kariérní období překonat?

Gastelum se do UFC dostal v roce 2013, když prošel vítězně všemi pěti zápasy v rámci reality show The Ultimate Fighter. V neporažené krasojízdě pak pokračoval i mezi elitou, kde se nejprve trápil shazováním do welterové divize (-77 kg). Po porážce s Tyronem Woodleym, kdy před zápasem nedokázal splnit váhový limit, mu Dana White nakázal přestoupit o váhu výš (-84 kg). Gastelum se později pokoušel do welteru vrátit a měl domluvený zápas s Donaldem Cerronem, avšak opět se mu nepodařilo shodit a duel byl nakonec zrušen. Šéf UFC mu tedy tak drastické hubnutí definitivně zakázal.

Přestože Gastelum měří jen 175 cm a ve střední váze má tedy oproti většině soupeřů značný výškový deficit, dokázal se rychle probít mezi ty nejlepší a navíc sbíral bonusy za své výkony a zápasy večera. Poté, co porazil veterána Vitora Belforta, se měl utkat s další brazilskou legendou - Andersonem Silvou. Z toho ale nakonec bohužel sešlo, protože zasáhla antidopingová USADA a po pozitivním testu na marihuanu bylo Kelvinovo poslední vítězství anulováno a dostal stopku. Naštěstí "pouze" na 3 měsíce, takže se mohl brzy vrátit.

S bývalým šampionem Chrisem Weidmanem sice zaváhal a musel odklepat arm triangl, avšak následně dokázal poslat do důchodu dalšího ex-šampiona Bispinga a s Ronaldem Souzou předvedli na UFC 224 zápas večera, což ho dostalo až na místo trenéra v reality show The Ultimate Fighter. Druhý tým vedl tehdejší šampion Robert Whittaker a celou sérii měl v únoru 2019 zakončit jejich vzájemný souboj. Jenže Australan musel pár hodin před zápasem na operaci s kýlou a Gastelumova šance na zisk opasku se rázem ztratila v nedohlednu.

Mezitím do UFC vlétl uragán jménem Israel Adesanya, který rychle nasbíral 5 výher a byl přitom tak nepřehlédnutelný, že se UFC rozhodlo dát do hry prozatimní titul, o který se v nezapomenutelné bitvě pobili právě s Gastelumem. Po výstupu k vrcholu však pro Američana následoval tvrdý pád v podobě dalších dvou proher.

"Po třech prohrách vás život naučí pokoře a začnou přicházet pochyby. Chci to vlastně vůbec? Je to něco, co chci ještě pořád dělat?" rozpovídal se Gastelum o těžkém období. "Kvůli těm obavám a pochybám bylo těžké znovu najít motivaci, nikdy předtím jsem to nezažil. Bylo to něco, s čím jsem musel bojovat."

"Naučil jsem se nekoukat dopředu na to, s kým budu bojovat dál, a kam mě to posune v žebříčku. Jestli dostanu titulák. Tohle všechno jsou věci, na kterých nezáleží, dokud mi nezvednou ruku, takže se stoprocentně soustředím na bojovníka přede mnou. To je něco, co jsem předtím několik zápasů nedělal. Byl jsem až trochu arogantní a chtěl jsem se co nejrychleji dostat zpět k titulu. To byla velká chyba na mé straně."

Gastelum tedy do svého týmu přibral mentální kouče, který mu pomohl správně nastavit mysl, což přineslo výsledky a Američan se dokázal vyhoupnout zpět do vítězného sedla, když porazil Iana Heinische. "Nikdy v životě jsem si nemyslel, že budu spolupracovat s mentálním koučem, ale na poslední zápas jsem jednoho přibral a cítil jsem přínos," pochvaluje si změnu sám Kelvin a jedním dechem dodává, že plánuje kouče využívat i nadále.

"Část z toho je založena na vizualizaci - představuji si nejlepší verzi sebe, jak nastupuju do oktagonu, že mi patří. A nedávno mi řekl, ať se vrátím a vizualizuju si sebe jako toho kluka z Ultimate Fightera, protože potřebuje probudit opět ten hlad, tu mojí mentalitu a přivézt zpět starého Kelvina, abychom ho dali dohromady se všemi těmi zkušenostmi a znalostmi, které jsem nasbíral v průběhu let."

Whittaker ale bude nyní sakra těžká zkouška. Australan je jedničkou žebříčku, v posledních 12 zápasech prohrál pouze jednou a nebýt Adesanyi, střední váze by nejspíš stále neohroženě vládl. V posledních dvou zápasech navíc předvedl skvělé výkony a vypadá to, že sebejistě kráčí zpět k trůnu. Gastelum ale ve střetu s ním spatřuje určitou symboliku, protože se jejich souboj měl odehrát už před lety na samém vrcholu divize. "Vůbec jsem neváhal, jestli ten zápas vzít, věřím si. Už jsem se na něj připravoval předtím a víme, co před námi stojí. Zároveň cítím, že jsem se hodně změnil, vyrostl, během těch několika let jsem toho zažil hodně, takže tohle pro mě bude nový začátek."

Pokud by se Gastelumovi podařilo zvítězit, z odpadlíka by se rázem stal žhavý adept na titulovou šanci. Koneckonců byl to právě on, kdo Adesanyovi ve střední váze zatopil nejvíc a ve velmi vyrovnané bitvě na titul jen těsně nedosáhl. At už ale jeho souboj s Whittakerem dopadne jakkoliv, vítězové budou všichni fanoušci MMA, protože papírově to vypadá na velkolepý zápas, pro něž je ocenění zápas večera málo. Hlavní karta UFC Fight Night začíná v neděli ve 4:00 našeho času. 

Zdroje:  ufc.com

Nejnovější články