„Očekávám absolutní válku,“ nedělá si Whittaker iluze o nadcházejícím zápase s Gastelumem

„Očekávám absolutní válku,“ nedělá si Whittaker iluze o nadcházejícím zápase s Gastelumem zdroj: Getty Images

Bývalý šampion Robert Whittaker bude v neděli čelit tvrďákovi Gastelumovi a je připraven na tvrdou bitvu.

Robert Whittaker se měl původně na turnaji UFC Vegas 24 utkat s Paulem Costou, ale kvůli post-covidovým komplikacím byl Costa nucen zápas odřeknout. Jeho místo tak zaujal Kelvin Gastelum, pro kterého je zápas s Whittakerem obrovská příležitost vyhoupnout se do čela divize. Proti bývalému šampionovi to ale rozhodně nebude mít lehké a docela pochopitelně je pasován do role outsidera.

Oba bojovníci se spolu měli utkat už v roce 2019. Tehdy byl Gastelum v pozici vyzyvatele a chtěl Whittakerovi vzít šampionský pás. Jenomže jen pár hodin před začátkem akce musel být zápas odvolán, protože Whittaker si udělal kýlu a musel na operaci.

Gastelum tak dostal o pár měsíců později možnost bojovat o prozatímní pás s Israelem Adesanyou a v asi nejlepším zápase toho roku mu podlehl na body. Byl to ale velice vyrovnaný zápas a Kelvinovi se podařilo Adesanyu potrápit jako zatím (a ani potom) nikomu.

Od té doby však Gastelum ve střední divizi spíše tápe a prohrál jak s Darrenem Tillem, tak i s Jackem Hermanssonem. Nedávno se ale dokázal vrátit na vítěznou vlnu povinným vítězstvím nad Ianem Heinischem a kdyby vyhrál i nad Whittakerem, dostal by se na první příčku žebříčku střední váhy.

Whittaker se naopak drží neustále na špičce a i když před téměř dvěma roky prohrál svůj šampionský pás s Adesanyou, dokázal od té doby vyhrát nad Darrenem Tillem i nad nebezpečným Jaredem Cannonierem. Je tak velice pravděpodobné, že pokud by zvítězil i nad Gastelumem, zajistí si tím právo na odplatu proti Adesanyovi.

I přestože se Whittaker o změně svého soupeře dozvěděl v půlce svého tréninkového kempu a musel tak změnit strategii i přístup, nedělá si z toho velkou hlavu. Uznává ale, že Gastelum je úplně jiný bojovník než Costa:

„Nemyslím si, že je to více záludné (bojovat s Gastelumem). Je to jiný zápas, hodně jiný zápas. Očividně bojuje v levém gardu, takže to mění celou hru, ale je to úplně odlišný zápasník. Má jiný styl, strategii i dovednosti. Musím být v tomto zápase chytrý. Je to zápasník na nejvyšší úrovni. Měl teď pár drsných let, ale je to bojovník na nejvyšší úrovni. Myslím, že je jedním z těch více nebezpečných středních vah.“

„Naštěstí jsem s ním měl bojovat předtím, takže jsme měli ještě čerstvý plán z té doby. A taky jsem hodně trénoval s leváky. Bojoval jsem nedávno s Tillem, takže to mi dodalo více sebevědomí v přípravě na něj.“

Whittaker rozhodně Gasteluma i přes jeho výkonnostní výkyvy nepodceňuje a na tiskové konferenci přiznal, že nečeká nic jiného, než tvrdou bitvu:

„Doufám, že tam půjdu a budu mu dominovat. Ale očekávám absolutní válku. Oba jsme velice komplexní, on je nebezpečně silný, umí wrestlit, grapplit, je to tvrďák. A já jsem na tom podobně. Očekávám to nejhorší, ale doufám v to nejlepší.“

Hlavní karta turnaje začíná v neděli od 4 hodin ráno, takže zápas Whittaker vs. Gastelum můžeme očekávat kolem 6 hodin ráno.

 

 

 

Zdroje:  ufc.com , espnmma.com

Nejnovější články