Legendární “Monster” poprvé v Oktagonu. Jak hodnotí soupeře a co případná odveta s Davidem Kozmou?

Legendární “Monster” poprvé v Oktagonu. Jak hodnotí soupeře a co případná odveta s Davidem Kozmou? Petr Monster Kníže | zdroj: Profimedia

Veterán české scény ohodnotil Itala, s nímž se postará o hlavní zápas turnaje Oktagon 23. Povyprávěl také o vyhrocených vztazích s Karlosem Vémolou a prozradil, za jakých podmínek by se znovu utkal s Davidem Kozmou.

Hlavní zápas blížícího se turnaje Oktagon 23 měl rozhodnout o králi nejtěžší váhové kategorie, Martina Budaye však bohužel potkalo zranění, takže promotéři museli narychlo vybrat náhradu. Variant bylo více, nakonec ale došlo k rozhodnutí, že vrchol večera obstará veterán české scény –⁠ Petr Kníže.

“Petr “Monster” Kníže je jednou z hlavních tváří toho turnaje, je jednou z hlavních tváří českého MMA a domácí scény jako takové, takže si myslím, že je schopen unést tíhu hlavního zápasu a nést svou tváří celý turnaj,” vysvětlil v podcastu MMA letem světem Ondřej Novotný. Promotéři zároveň uvažovali o duelu Robert Bryczek vs. Kaik Brito, v hlavním zápase ale chtěli mít zástupce z domácí scény, prostor tedy dostane “Monster”, přestože půjde o jeho premiéru v Oktagonu.

O zápas si přitom říká už dlouho, Ondřeje Novotného v listopadu loňského roku vyzval i během natáčení jedné z epizod jeho pravidelného podcastu, aniž by si uvědomil, že je součástí živého vysílání. Tou dobou promotéři uvažovali o uspořádání turnaje v Maďarsku, kde byla lepší epidemiologická situace.

 

Zanedlouho poté nabídka na zápas skutečně přišla, Kníže kývnul na bitvu s obávaným Leandrem Silvou, s nímž se měl pak utkat koncem ledna. Vše ale bylo domluveno příliš narychlo, neměl příliš času na přípravu, mimo jiné také proto, že doprovázel svěřence Makhmuda Muradova do Abú Zabí. A do toho navíc přišlo zranění, podle všeho šlo o natažené tříslo a komplikace spojené s bedrokyčelním svalem.

Kníže se ale velmi rychle dal dohromady a nyní je připraven na první zkoušku, kterou představuje Ital Andrea Fusi. “Il Barbaro” ve svých 29 letech drží bilanci 8-5, pětkrát si došel pro výhru před limitem (dvakrát šlo o submisi, třikrát o TKO). Zajímavé jsou především dva zápasy v Bellatoru. Walter Pugliesi mu koncem roku 2018 podlehl na body, v odvetě v říjnu 2019 zase zvítězil. A to bylo také naposledy, co Fusi bojoval.

Kníže je o celých 14 let starší, jak ale naznačil v rozhovoru pro magazín kaocko.cz, věk je pro něj pouze číslo. “Já si myslím, že kondici a připravenost na zápas můžete udělat v mém i jeho věku. Rozdíl je ten, že já potřebuju jiný typ přípravy a více regenerace,” vysvětlil. Přiznal, že by mu zřejmě dělalo problém udržovat se dlouhou dobu v nejlepší kondici, na dva zápasy za rok se ale připravit zvládne. Ani ho nijak netrápí, že soupeř sbíral zkušenosti v Bellatoru, samo o sobě to podle něj nemusí nic znamenat. “Je to známka toho, že není špatný, ale nemusí to být známka toho, že to je špičkový borec.”

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený OKTAGON MMA (@oktagonmma)

Ital je pro Monstra pouze první překážkou na cestě za vysněným opaskem. Uznávaný trenér se nechal slyšet, že jde v podstatě o poslední věc, která mu v jeho kariéře chybí. “Jde o to, že nejsem držitelem žádného titulu a myslím, že na to mám potenciál. Když držíte pás nějaké organizace, která má jméno, tak vám nikdo nemůže nic říct.” Počítá s tím, že se následně potká s dalšími borci z welterové divize, doufá v zápas s “Apollem”, přičemž nevylučuje, že dojde i na odvetu s Davidem Kozmou, ale pouze pokud půjde o titulový zápas. “Já ho vnímám jako dobrého bojovníka a sportovce. Pokud by to nebylo o titul, nechtěl bych s ním zápasit, protože mně to připadá zbytečný. Pokud to bude o titul, chápu, že jiná možnost není. Nemám rád odvety, nevidím v tom přidanou hodnotu.”

Za českého veterána mluví jasně jeho zápasová bilance. Celá řada soubojů mu sice nebyla oficiálně započítána, sám ale tvrdí, že má kolem 25 zápasů. Porazit ho přitom dokázal pouze Karlos Vémola. Kníže se v rozhovoru pro Oktagon krátce rozpovídal o rivalitě, která mezi předními zápasníky kdysi panovala. "Terminátora" totiž podezříval z toho, že podceňuje sílu bojovníků na české scéně. Spolu s trenérem tehdy prý věřili, že mu bude stačit. “Vypadalo to, že to zvládneme, jenže jsem narazil na to, na co narazil každý jeho soupeř v Čechách - na jeho brutální dominanci a silovou převahu,” vysvětlil. S Karlosem se udobřili krátce po vzájemném zápasu, následně dokonce navštívil gym London Shootfighters, kde se Vémola běžně připravuje, a spolupracují i nadále.

Nezbývá než doufat, že tentokrát nedojde k žádným komplikacím a 1. května konečně uvidíme Monsterovu premiéru v Oktagonu. Malou zajímavostí je také fakt, že se Kníže zařadí mezi první bojovníky, kteří v Oktagonu otestují kulatou klec, kterou bude organizace nově využívat.

Zdroje:  Oktagon MMA FB , MMA letem světem , kaocko.cz

Nejnovější články