GSP prozradil, že ho k bojovým uměním přivedla šikana

GSP prozradil, že ho k bojovým uměním přivedla šikana zdroj: Profimedia

Legendární Georges St. Pierre v otevřeném rozhovoru prozradil, že v mládí čelil nízkému sebevědomí a šikaně.

Kanadský bojovník Georges St. Pierre, jenž už momentálně odpočívá ve sportovních důchodu, se svými úspěchy nesmazatelně zapsal do historie MMA. V UFC zvládl v minulosti získat jako jeden z mála šampionské pásy ze dvou divizí (welterová a střední váha) a jako jediný fighter v zemi javorové listu, kde dlouhodobě téměř všechnu popularitu sbírá především lední hokej, dokázal dokonce několikrát ovládnout anketu sportovce roku.

GSP se přitom několikrát nechal slyšet, že bojová umění nesnáší a do klece vstupoval především kvůli opojnému pocitu z vítězství. Ještě více se St. Pierre otevřel v nedávném rozhovoru pro server MMA Junkie. Zde přiznal, že ho v dětství do gymu přivedla především šikana od ostatních vrstevníků, která byla v tu dobu v jeho životě takřka na denním pořádku.

„Když jsem vyrůstal, tak jsem byl dítě, kterému hodně chybělo sebevědomí,“ prozradil GSP. „Věřím, že to byl důvod, proč si mě vybírali. Je to jako v přírodě, dravá zvířata pokaždé loví ty nejslabší ve skupině. A já byl jedním z nich. Neměl jsem dobré sebevědomí a moje vystupování bylo hodně odlišné od toho nynějšího. Dříve jsem chodil se sklopenou hlavou a s pokrčenými rameny. To se odráželo na mém chování a myslím, že to byl hlavní důvod, proč si mě vybírali.“

GSP a jeho tradiční nástup do oktagonu GSP a jeho tradiční nástup do oktagonu | zdroj: Profimedia

To se ovšem změnilo. V sedmi letech se totiž GSP s pomocí svého otce začal věnovat kyokushin karate, ze kterého později přesedlal na volný zápas, brazilské jiu-jitsu a box. Tyto aktivity vrátily St. Pierrovi potřebné sebevědomí a především díky nim (a filmům s Jean-Claude Van Dammem) se propracoval až mezi absolutní legendy v MMA.

„Bojová umění mě samozřejmě naučila sebeobranu, ale také mě naučila, jak být znovu sebevědomý a že sebejistota je správná volba. Najednou jsem změnil způsob svého chování. Když jsem někomu podával ruku, díval jsem se mu do očí. Když jsem s někým mluvil, díval jsem se mu do očí. Nekrčil jsem rameny a nesklopil jsem zrak. Kráčel jsem rovně a sebevědomě." 

Je skvělé slyšet, že to GSP nevzdal a že se svým vrstevníkům postavil právě takto. Téma šikany je v Severní Americe velice častým tématem a lidé se s ní snaží bojovat všemi možnými způsoby. V USA například tři roky běžela reality show Bully Beatdown která konfrontovala „šikanátory“ s bojovníky MMA. Asi není nutné zmiňovat, kdo z valné většiny vítězil. Pořad tak byl pro ty, co se do podobné situace někdy dostali, alespoň částečnou satisfakcí.

Zdroje:  YouTube MMA Junkie

Nejnovější články