Jak dopadne bitva o Austrálii? Přečtěte si tipy redakce Fights.cz

Jak dopadne bitva o Austrálii? Přečtěte si tipy redakce Fights.cz zdroj: Profimedia

V noci ze soboty na neděli proběhne UFC 243 a my jsme si zatipovali, jak dopadne.

V průběhu týdne každý z autorů na Fights.cz napsal tipy na to, jak dopadnou jednotlivé zápasy z UFC 243. Ne každý redaktor musí tipovat každý zápas a tipy se vzájemně neovlivňují. Ale teď už si přečtěte, jak vidíme zápasy z hlavní karty a hlavní zápas prelim karty.

Robert Whittaker vs. Israel Adesanya

Aleš Smutný: Pořád nejsem úplně přesvědčený o výjimečnosti Adesanyi, ale začíná to vypadat spíš jako chyba na mém přijímači. Ale prostě mám pocit, že na každém jeho výkonu najdu nějaké ale - a zároveň vím, že i přes ta “ale” vyhrává. Ale, pamatuji si, jak ho Vettori (!!) skoro ugrindoval. Že Brunson asi nikdy nepřekročí stín průměrnosti, že souboj se Silvou byl podivný a veterán měl občas větší output. A Gastelum přes veškerou svou sílu byl prostě malý a trpěl na malý dosah paží. Chybí mi Adesanyův střet s někým ze staré školy elitních středních vah - Romerem, Mousasim, Jacarém, Weidmanem či Rockholdem (většina už jde do polotěžké). A zároveň vidím, jak nenápadný, ale výjimečný Whittaker je. Pokud bude opravdu v pořádku fyzicky (a trochu se bojím, že mu selhává tělo jako se stalo u Caina a Cruze), sázím na něj. Ale už s vědomím, že nás čeká nejspíš skvělá bitva a těsný výsledek na body. (Robert Whittaker - na body)

Tomáš Bříza: Adesanyu jsem zaregistroval před jeho příchodem do UFC v jednom videorozboru. A musím se přiznat, že od tý doby to je moje srdcovka. Jeho cesta na vrchol mi připomíná vzestup McGregora. Tomu jsem tenkrát proti Aldovi nevěřil, s Adesanyou podobnou chybu neudělám. Whitaker je tvrďák, ale věřím, že Izzy se nenechá nachytat a svého soupeře přechytračí. Nevěřím ale ani, že Roberta pošle k zemi, takže za mě Adesanya těsně na body. (Israel Adesanya - na body)

Lukáš Muladi: Adesanya je velký talent, má skvělý striking a navíc má velký dosah, který umí dobře využít. To bude podle mě zásadní. Pokud si dokáže Whittakera držet od těla, má šanci na výhru. Na druhou stranu si myslím, že i přes svoji velice dobrou obranu proti takedownům je pořád dost jednodimenziální a na Whittakerův wrestling a ground and pound nenalezne odpověď. Whittaker podle mého bude Adesanyu tlačit a nedopřeje mu komfort, ve kterém by mohl být Adesanya zas tak nebezpečný. Tipuju, že jej Whittaker unaví na zemi nebo u klece a poté bude mít převahu i ve strikingu. (Whittaker ukončí Adesanyu ve 4. kole údery TKO)

Honza Slavík: Kvůli tomu, že Adesanyovu spanilou jízdu divizí provází daleko větší mediální vzruch, se zapomíná, že Whittaker také nenašel svůj pás zrovna někde omylem na ulici. Ne, je to světová extratřída, a ačkoliv Adesanyovi nelze upřít talent v postoji, budu spíše opatrně věřit, že Whittaker svou sadou dovedností zvládne na Adesanyovu techniku najít odpověď. Že toho prostě umí o fous víc. Vzhledem k stylu obou bojovníků by mě ale zároveň dost překvapilo, kdyby duel skončil před limitem. Řekl bych, že na to, aby se nechali chytit do KO nebo TKO, jsou oba zkrátka až moc dobří. (Whittaker na body)

Tonda Klas: Adesanya neprojevuje svým soupeřům zrovna úctu a má často velkohubá prohlášení. Na druhou stranu si je může dovolit. Jeho styl mi připomíná Andersona Silvu v nejlepších letech. Občas sice působí více neohrabaně, ale obratnost a rychlost jsou už teď jeho velice silnou stránkou a nechybí mu ani síla. Gasteluma sice neukončil, ale toho asi nevypne nikdo. Whittaker začínal jako ofenzivní bestie, ale postupně se začíná soustředit více na obranu. Hodně se uklidnil, což prokázal také v posledních dvou zápasech s Romerem. Rozhodně si tak zlepšil i výdrž a ukončit se nenechá. Úderů dle mého rozdá ale méně a po pětikolové bitvě odevzdá šampionský pás. (Adesanya - na body)

Al Iaquinta vs. Dan Hooker     

Aleš: Překročí konečně Dan Hooker stín chlapíka, který zůstává stát těsně před branami elity? Není žádná ostuda dostat TKO od Edsona Barbozy a co Hooker ustál bylo obdivuhodné, ale pořád se zdá, že má nakročeno na víc a najednou stopka. Iaquinta je chlapík, který už tuhle bránu prošel, ale tentokrát mi něco říká, že Hooker získá svůj trofejní skalp. Bojuje (skoro) doma, má velkou odolnost a Iaquinta mívá problémy s tvrdými postojáři, kteří se ale nebojí jít i na zem. Hooker má navíc dobrý direkt, lepší dosah paží… (Dan Hooker - na body)

Tomáš: Raging Al je tvrďák a k zemi nepůjde, takže rozum mi říká, že vyhraje on. Budu ale fandit Danu Hookerovi, jehož styl se mi líbí o dost víc. (Iaquinta - na body)

Lukáš: Al Iaquinta je veterán, kterého už asi nic nepřekvapí. Skvělý boxing, skvělý wrestling a spousta zkušeností proti těm nejlepším z něj dělají favorita. Dan Hooker byl vždycky těsně před branou do nejužší špičky, na druhou stranu má přesně ten styl, který by na „raging“ Ala mohl platit. Svým stylem boje, kdy hodně používá kopy a bojuje na delší vzdálenost trochu připomíná Cowboye Cerroneho, se kterým si Al nevěděl rady. Tady bych to viděl na překvapení a dal výhru Hookerovi. (Hooker výhra na body)

Tonda: Tady se těžko tipuje a půjde nejspíš o nejvyrovnanější bitvu. Iaquinta i Hooker mají nesmírně zkušeností a dokáží se perfektně připravit na každého soupeře. Iaquinta je těžce agresivní bojovník, který ale snad nikdy neztrácí dech. Je schopný jet pět kol v brutálním tempu. Hooker své soupeře také ničí, ale jakmile se souboj protáhl, několikrát fyzicky odpadl a na body jasně prohrál. To se stane asi i v tomto případě. (Iaquinta - na body)

cerrone iaquinta Al Iaquinta - Donald Cerrone | zdroj: Profimedia
Tai Tuivasa vs. Sergey Spivak

Aleš: Tuivasa je podle mě nafouknutá bublina, tedy ve smyslu propagace a nadějí. Mizerné kardio, nevýrazná technika, typický zástupce “regionální těžké váhy” a staromódního MMA v téhle váhovce. Na druhou stranu, je mladý a má spoustu času. Především ale proti němu stojí Spivac, který se v UFC zatím předvedl jen tím, že dělal padesát vteřin boxovací pytel Waltu Harrisovi. Pokud podobně podléhá každému většímu tlaku, pak se o Tuivasu nebojím, protože ten umí agresivní nástupy. Spivac podle mě poslouží jako další krmivo pro novou krev v těžké váze a odnese si, možná poslední, porážku. (Tai Tuivasa - KO v prvním kole)

Tomáš: I když má Tuivasa momentálně 2 prohry v řadě, myslím, že před “skoro” domácím publikem dokáže přidat zelené políčko na sherdog. (Tuivasa)

Lukáš: Tento zápas asi nebude patřit mezi ty nejatraktivnější. Oba dva borci nejsou nijak zvlášť atletičtí, Spivac není výbušný a nemyslím si, že by byl schopný dát Tuivasovi KO, na druhou stranu Tuivasa má problémy s kardiem. Myslím si ale, že publikum Tuivasu pořádně vyhecuje a Spivac bude mít s jeho tlakem problémy. (Tuivasa výhra TKO ve 2. kole)

Tonda: Tuivasa je můj oblíbený bojovník z těžké váhy. Umí ze své slabiny udělat výhodu. Jeho neohrabaný styl je často podceňovaný, ale je v něm obrovská síla, kterou nakonec většinu soupeřů zdolal. Bohužel si už na to jeho poslední dva oponenti dali pozor a Dos Santos i Ivanov slavili výhru. Tu bude s největší pravděpodobností oslaví i Spivak. Ten do oktagonu pokaždé doslova a do písmene vlétne a až na jednu výjimku skončily všechny jeho fighty v prvním kole. Těžkopádný Tuivasa tohle neustojí. (Spivak - KO v prvním kole)

tai tuivasa Tai Tuivasa, Foto Dylan Buell | zdroj: Profimedia
Luke Jumeau vs. Dhiego Lima     

Aleš: Dhiego Lima nikdy nedosáhne úrovně svého bratra Douglase, bývalého šampiona Bellatoru a jedné z nejlepších welterových vah světa. Papírově by ale měl Jumeaua zdolat, už jen díky svým větším zkušenostem. Něco mi ale říká, že novozélandský striker se vybičuje k pořádnému výkonu a Limu prostě přestřílí. Ten má extrémně nevyrovnané výkony (loni dokázal prohrát s Yushinem Okamim!) a má tendenci podlehnout jak brzké ofenzivě, tak fyzicky odpadnout v průběhu zápasu. Nicméně, je to volba spíše intuicí, takže… (Luke Jumeau - KO v prvním kole)

Lukáš: Dhiego Lima je zkušenější z obou borců, ale novozélandský Luke Jumeau bude mít podporu skoro „domácího“ publika, která by mu mohla pomoct a vyburcovat jej k pořádnému výkonu. (Jumeau výhra na body)

Tonda: Lima je noční můrou pro sázkaře i tipéry. Patří ke sportovcům s nevyrovnanou hlavou a u takových záleží, obrazně řečeno, jak se vyspí. Předvedl několik neskutečných soubojů, ale stejně tak najdeme v jeho statistikách některé naprosto odevzdané. Jumeau je o dost vyrovnanější a i když má statisticky méně zkušeností, je skvělý taktik, který se nebojí vyčkávat. Většinou se mu to vyplatilo a stejná situace nastane i zde. (Jumeau - na body)  

lima Dhiego Lima | zdroj: Profimedia            
Jake Matthews vs. Rostem Akman

Aleš: Matthewse rád sleduji, protože pokud se nezasekne ve vývoji, bude žebříčkem pomalu stoupat. V 25 letech má za sebou 11 zápasů v UFC a i když se mu prohry nevyhýbají, nejde o nic šokujícího (a Martinova anakonda byla opravdu skvělá). Rostem Akman může představovat zajímavého fightera do nižších úrovní UFC a to i přes červnovou prohru s Khandozhkem. Nicméně kvalitou boje na zemi i v postoji by jej měl Matthews převyšovat. (Jake Matthews - submise v třetím kole)

Lukáš: Tady je to opravdu těžké hodnotit. Dám to Jakeovi, protože Akman je chlupatý jako medvěd a při pokusu o submisi nebude Jakeovi tolik klouzat :D (Matthews výhra RNC ve 2. kole)

Tonda: Matthews rozhodně preferuje zem, eviduje nějaké výhry ve stoje, ale vlastní mu jsou hlavně submise. Naposledy sice zemařský souboj těžce nezvládl a nechal se skoro amatérsky uškrtit anaconda chokem od Rocco Martina, ale na to zde může s klidem zapomenout. Akman je klasický postojář a i přesto, že také jednoho ze svých soupeřů uškrtil, není mu grapling úplně vlastní. A na to v tomhle fightu nejspíš doplatí. (Matthews - submise v druhém kole)

matthews Jake Matthews | zdroj: Profimedia

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články