Jak si McGregor zlomil holeň? Jeho trenér promluvil kdy a proč se to stalo

Jak si McGregor zlomil holeň? Jeho trenér promluvil kdy a proč se to stalo zdroj: Getty Images

Dlouholetý trenér Conora McGregora prozradil, jak se přihodila nepříjemná zlomenina jeho svěřence.

Zápas mezi Conorem McGregorem a Dustinem Poirierem šokoval celý svět. Snad nikdo netipoval, že by zápas mohl skončit tak, že si Conor McGregor zlomí svoji holeň vejpůl a nebude moct nastoupit do druhého kola.

Ještě zvláštnější byl způsob, jakým ke zlomenině došlo. Conorova noha se totiž zdánlivě zlomila při nevinném pohybu, když dával úder svojí levačkou, a tak se všichni divili, proč Conorova holeň nevydržela. Dustin Poirier po zápase řekl, že si ji pravděpodobně nalomil na začátku zápasu, když mu tvrdě vyblokoval jeden z lowkicků.

Příčina zlomeniny ale byla pravděpodobně jinde a odehrála se na samém konci zápasu. Conor se totiž na konci prvního kola postavil ze země, kde jej Dustin zasypával tvrdými údery a lokty, a vrhl se do okamžité ofenzívy. Nejdříve kopl Dustina do stehna a potom jej kopl svým levým frontkickem na žebra, což se mu pravděpodobně stalo osudným. Své vysvětlení nabídl samotný Conorův trenér John Kavanagh v rozhovoru pro UFC novinářku, Lauru Sanko:

„Conor kopl Dustina do nohy a potom jej kopl teepem (frontkick). Je jasné, že tam se ta zlomenina stala. Kopl to agresivně, Dustin jej zblokoval přední rukou a ta noha se omotala kolem jeho loktu podobě jako Silvovi a Weidmanovi. Jim se noha omotala kolem holeně, Conorovi se omotala holeň kolem loktu. Zpátky se na tu nohu postavil a můžete vidět, že ta kost skoro pronikla kůží. Nevím, jak to, že nespadl už tam, ale šli do sebe, oba si vyměnili zadní direkty a oba minuli. Conor šel zpátky a tehdy se ta noha strašlivě poskládala pod něj.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený QUALITY MMA (@quality_mma)

„Byla to jedna z technik, kterou jsme chtěli v zápase použít. Je jasné, že pro leváka se nabízela ta strana, kde jsou játra, takže jsme se na to zaměřili. Když o tom přemýšlíte, myslím, že teep znamená 'kopí' - má tam jít v horizontální pozici – tak trochu tam a zpět. Kdežto Conor tuhle techniku dělá spíše ve stylu karate, kdy švihá svou nohu z kolene a bodá celé své chodidlo do břicha. Pokud ale mají stejný postoj, je tady velké riziko, že dostane tím loktem a když se na to kouknete, zřetelně vidíte, že to je přesně ten okamžik, kdy došlo k té zlomenině.“

John Kavanagh se ale pravděpodobně mýlí. Přestože tento tvrdý blok loktem Dustina Poiriera, určitě Conorovi nepomohl, k nalomení došlo o sekundu dříve, kdy Conor kopnul lowkick na horní část Dustinova stehna. S analýzou, na které je vidět, že se Conorova noha ohnula do nepřirozeného úhlu, přišla thaiboxerská legenda John Wayne Parr, který si toho všiml:

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený John Wayne Parr (@johnwayneparr)

Je to však velice podivné, protože snad neexistuje případ, kdy by se holeň zlomila kopem na stehno, který není vyblokovaný. Je tak možné, že Conor měl holeň v nepořádku ještě před zápasem, o čemž uvažuje také Kavanagh:

„Měli jsme trochu zraněný kotník, což se stalo během tréninkového kempu. Hrálo to roli v oslabení té nohy? Nevím. S doktorem jsme dostali před několika týdny rentgenový snímek toho kotníku… mohlo tam něco být. Zdá se neobvyklé, že by mladý, zdravý muž v kondici mohl omotat svoji nohu kolem loktu a zlomit si ji bez toho, aniž by tam bylo něco špatného předtím. Ale můžete takhle hádat klidně celý den.“

I přesto, že by Conor zcela jistě první kolo prohrál i kdyby si nezlomil nohu (dva rozhodčí jej dokonce obodovali 10-8 ve prospěch Dustina), Kavanagh byl s výkonem svého svěřence spokojen a byl si jistý, že Conor míří k vítězství.

„Šlo to fantasticky. Říkal jsem si, že vypadá opravdu, opravdu dobře. Neměl jsem žádné obavy. Byl jsem v podstatě velice šťastný. V čase 4:30 nebo 4:45 bylo všechno super. Jeho energie vypadala dobře, technika vypadala dobře. Udělali bychom několik úprav mezi koly a ve druhém kole bychom byli na cestě za ukončením, nebo udržením rytmu po celý zápas.“

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Билол (@bilol24_05)

Uznávaný trenér sice nebere Dustinovi jeho výhru, ale myslí si, že třetí zápas mezi oběma borci nic nevyřešil a na rozuzlení si ještě budeme muset počkat.

„Uznání Dustinovi, vyhrál. Je to neuspokojivý konec večera… Nemám z toho pocit, že to bylo správně ukončeno, dveře tam zůstaly otevřené,“ zakončil Kavanagh.

Zdroje:  mmafighting.com , mmajunkie.com

Nejnovější články