„Ještě neporazil mladého lva jako jsem já,“ brousí si Sterling zuby na ruského šampiona Yana

„Ještě neporazil mladého lva jako jsem já,“ brousí si Sterling zuby na ruského šampiona Yana Aljamain Sterling | zdroj: Getty Images

O víkendu čeká ruského bohatýra Petra Yana obhajoba jeho šampionského titulu proti „mladému lvu“ Aljamainovi Sterlingovi.

Jedním ze tří titulových zápasů, které nás o víkendu na turnaji UFC 259 čekají, je také zápas mezi ruským šampionem Petrem „No Mercy“ Yanem a americkým škrtičem Aljamainem „Funkmasterem“ Sterlingem.

Yan zde bude poprvé obhajovat svůj šampionský pás, který před rokem získal vítězstvím nad José Aldem, kterého ve skvělém zápase udolal na TKO v pátém kole. Proti Aljamainovi Sterlingovi jej ale čeká velice těžký zápas, protože rozjetý Sterling je v nejlepších letech a vypadá, že je k nezastavení.

Největší zbraní Petra Yana je jeho precizní boxing z ruské školy. Má rychlé a tvrdé ruce, skvěle uhýbá hlavou a jeho footwork je znamenitý. Není se co divit, Yan s boxem začínal už jako malý kluk a než přesedlal na MMA, měl v něm nespočet zápasů. Ke svým boxerským dovednostem poté přidal i skvělou obranu proti takedownům a začal porážet jednoho soupeře za druhým.

Ze 16 profi zápasů jich vyhrál 15 a jediný kdo jej dokázal porazit, byl před 5 lety Magomed Magomedov, který vyhrál na split decision a kterému Yan porážku o rok později vrátil. Po osmi vyhraných zápasech si jej pak všimlo UFC a Petr Yan se nezastavil ani tam. Porazil takové soupeře jako je John Dodson, Jimmie Rivera, veterán Urijah Faber a naposledy i legendární José Aldo.

Při jeho první obhajobě se proti němu ale postaví pravděpodobně nejtěžší soupeř v kariéře. Aljamain Sterling, který vyhrál 19 zápasů a prohrál jen 3, přičemž je v UFC už od roku 2014. Za tu dobu si připsal hodně cenné skalpy takových bojovníků, jako například Renan Barao, Jimmie Rivera, Pedro Munhoz a naposledy také uštědřil první porážku v kariéře Corymu Sandhagenovi. I přestože je Sandhagen elitním bojovníkem, Sterlingovi trvalo pouhých 88 vteřin, než jej uškrtil na rear naked choke.

Nebyla to náhoda, Aljamain Sterling je jedním z nejlepších grapplerů v bantamové divizi a jeho oblíbenou technikou je právě škrcení ze zad, které umí skvěle a pokud mu soupeř dá příležitost, je většinou po zápase. Navíc má také skvělý wrestling, kdy především jeho single leg takedown a následný přechod na záda soupeře, umí jako málokdo.

Sterling je ale také solidní postojář, který neustále mění střehy a jeho styl je velice nepředvídatelný. To mu pomáhá zamaskovat své přechody do klinče a následné takedowny.

Petr Yan používá naprosto odlišnou taktiku. Jako skvělý striker se většinou snaží držet zápas v postoji a neustále vytváří na své soupeře tlak, aby je donutil k chybám, které tvrdě trestá svými údery. Přitom si dává pozor na případné takedowny a dokonce i sám umí soupeře shodit na zem. Nerad jej tam však následuje a nějakou grapplerskou výměnu se Sterlingem od něj nikdo nečeká.

Na Sterlinga si ale ruský šampion věří, ať se bude zápas odehrávat kdekoliv: „Jsem připravený na jakýkoliv aspekt MMA. Dokážu jej zranit v postoji i na zemi. Neustupuji před touto výzvou. Trénuji s mnoha elitními grapplery a jeho grappling mi vrásky nedělá.“

Oba soupeři se trochu špičkovali na sociálních sítích a také na tiskové konferenci, ale vše ještě v rámci soutěživého respektu. Yanovi toto popichování nijak nevadí a nepochybuje o svém vítězství:

„Cokoliv co řekl mi vůbec nevadí, bavím se tímto popichováním na sociálních sítích. Ale v zápase budu chladnokrevný a vypočítavý jako vždy. Můj cíl je vždy rychle ukončit zápas a nadělat mu škodu. Vidím se, že mu nadělím velice tvrdé ukončení. Bude to pro něj velice tvrdé.“

Tento názor však Sterling nesdílí. Podle něj je Petr Yan přeceňovaný a nebojoval zatím s těmi nejlepšími v divizi:

„Vím, že je to drsný týpek, ale v podstatě porazil jen hodně starých chlapů a doposud neporazil žádného mladého lva. Já chci prokázat, že on je celou dobu jen papírový šampion a skutečným šampionem je ten týpek, který porazil Coryho Sandhagena a ukončil jej za méně než 2 minuty.“

Nutno dodat, že „Funkmaster“ má kus pravdy, poslední dva soupeři Petra Yana byli dvě legendy Uriah Faber a José Aldo, kteří ale mají už nejlepší léta v oktagonu patrně za sebou. Sterling tak bude pro Yana opravdovou zkouškou a tento zápas si nesmíte nechat ujít. Hlavní karta začíná v neděli ráno od 4 hodin, takže tento zápas uvidíme někdy kolem půl 6.

Zdroje:  mmafighting.com , ufc.com , Sherdog.com

Nejnovější články