Každý vypadá neporazitelný, dokud tu bublinu někdo nepraskne, usmívá se Usman před střetem s Chimaevem

Každý vypadá neporazitelný, dokud tu bublinu někdo nepraskne, usmívá se Usman před střetem s Chimaevem Khamzat Chimaev a Kamaru Usman | zdroj: Profimedia

Když bývalému šampionovi UFC před pár dny zavolali, zda by nezaskočil jako náhradník do zápasu s obávaným Khamzatem Chimaevem, moc dlouho neváhal. Není divu, otevírá mu to totiž šanci k titulu ve střední váze.

O tomhle zápase se mluvilo už nějakou dobu. Khamzat Chimaev neohroženě stoupal na vrchol welterové divize (77 kg), které neochvějně vládl Kamaru Usman. UFC si zřejmě mnulo ruce a očekávalo, jaký balík bitva dvou dominantních bojovníků vynese. Osud to ale naplánoval jinak – Usmanovi titul sebral Leon Edwards a Khamzat měl problémy s váhovým limitem, takže se přesunul do střední divize (84 kg), kde se měl utkat s Paulem Costou. Brazilce ale vyřadily vleklé problémy se stafylokokem a jako náhradníka vedení domluvilo právě "Nigerijskou noční můru".

Oficiální narativ je jasný – Usman přijal zápas 9 dní před jeho konáním. Líčí to tak i on sám, manažer mu prý zavolal, když byl zrovna na cestě z tréninku, a jeho to nadchlo, pro jistotu to ale ještě probral s trenéry a nechal rozhodnutí uležet přes noc, až pak souboj oficiálně potvrdil. Je ale možné, že o možnosti věděl už pár týdnů, jelikož Costa prozradil, že UFC informoval okamžitě, když se u něj problémy se stafylokokem vyskytly. Kamaru každopádně neskrývá, že samozřejmě celou dobu trénoval, je ale otázkou, jak moc. Koneckonců pobýval na Floridě, nikoliv v Coloradu, kde se pod bedlivým dohledem hlavního kouče Trevora Wittmana obvykle připravuje.

Chimaeva Usman pochválil, prý je na něm něco speciálního a je dobrý ve všech aspektech boje. Na "neporazitelnost" ale nevěří. "Nakonec jsme všichni jen lidské bytosti, takže každý se cítí být neporazitelný, dokud někdo nepřijde a tu bublinu mu nepraskne," prohlásil, na vlastní kůži se o tom koneckonců přesvědčil ve dvou posledních zápasech s Edwardsem. 

Vítězství nad Khamzatem by Usmanovi otevřelo cestu k dalšímu titulu. Zatímco ve welteru by teď další příležitost s největší pravděpodobností jen tak nedostal, ve střední váze jsou momentálně podmínky více než příznivé. To je pro něj zřejmě hlavní motivací. "Není o čem přemýšlet, je tam příběh. Šampionem je teď Sean Strickland, o kterého jsem se už kdysi postaral. Neříkám ale, že se nezlepšil, to jo," neskrývá titulové ambice, druhým dechem ale dodává: "Teď mám ale před sebou jinou horu, kterou musím vylézt. Nejprv se vypořádám s ní, a pak budeme řešit, co je dál." 

Zároveň to ale neznamená, že by Usman definitivně uzavřel kapitolu v nižší váhové kategorii, právě tam by v ideálním případě rád udělal finální tečku. "To by byl konec. Vždycky jsem chtěl být dvojitý šampion, ale tohle by bylo něco. Získat pás ve vyšší váze, a pak se vrátit dolů a vzít si pás zpátky i tam. To ještě nikdo nedokázal, bylo by to šílené."

Podaří se Usmanovi napsat příběh tak, jak si ho vysnil? Bookmakeři sázkových kanceláří a mnozí fanoušci mu moc nevěří, on se tomu ale jen směje. "Lidi mají amnézii. Říkají, že jsem prohrál dva zápasy v řadě, ale já na to takhle nekoukám. Vzpomeňte si na to, co bylo před tím. Kolik zbývalo vteřin, 48? Vždyť to nebyl ani vyrovnaný zápas. A ta odveta, tam nastoupila má nejhorší verze a viděli jste, jak to i tak vypadalo," připomněl průběh dvou prohraných duelů s Edwardsem. Jaká verze "Nigerijské noční můry" se ukáže tentokrát, to zjistíme v neděli okolo půl čtvrté hodiny ráno.

Zdroje:  Youtube TMZ Sport

Nejnovější články