Edwards vyhrál v těsném bitvě nad Usmanem a obhájil titul. Po zápase měli pro sebe oba borci jen slova uznání

Edwards vyhrál v těsném bitvě nad Usmanem a obhájil titul. Po zápase měli pro sebe oba borci jen slova uznání Leon Edwards trefuje svého rivala Kamaru Usmana zadním direktem. | zdroj: Getty Images

Leon Edwards ukázal, že jeho předchozí výhra nebyla jen náhoda a v napínavém zápase vyhrál nad svým rivalem Kamaruem Usmanem na body 

Londýnské UFC 286 vygradovalo hlavním zápasem večera mezi britsko-jamajským šampionem Leonem “Rockym” Edwardsem a bývalým šampionem a donedávna ještě dominantním králem welterové váhy, americko-nigerijským Kamaruem Usmanem

Ten měl Edwardsovi co vracet, protože před půl rokem jej právě on připravil o šampionský pás, když mu skvělým highickem necelou minutu před koncem ukradl v podstatě jisté vítězství.

Spousta lidí tak v odvetě očekávala opatrnějšího Usmana, který si bude na Edwardsovy útoky dávat velký pozor. A minimálně ze začátku zápasu to tak skutečně bylo.  

Usman začal z obráceného guardu a Edwards na nic nečekal a rychle jej potrestal tvrdým lowkickem. Bylo vidět, že se Usman nechce vrhnout do žádného zbrklého útoku, ale i tak se snažil Leona tlačit před sebou a docela se mu to i dařilo. Jenže v momentě, kdy se Usman vrátil do svého přirozeného střehu, šampion toho hned využil a tvrdým roundkickem jej nakopl přímo na játra. Usmanovi se podlomily kolena, ale nasadil pokerový obličej, jako by se mu nic nestalo. Leon ale věděl co se děje, a ještě několikrát Usmana natrefoval svými kopy na břicho, než kolo skončilo.

Druhé kolo zahájil “Rocky” skvěle. Trefil bývalého šampiona tvrdým kolenem do hlavy a pořádně jím otřásl. Usman to ale dokázal ustát a zakrátko to Edwardsovi vrátil, když jej trefil zadním direktem, vzal jej na zem, a i když se Leon dokázal rychle postavit, Usman mu mezitím rozdal spoustu tvrdých ran.
Ve třetím kole dokázal znovu Kamru vzít Leona na zem, ale ten se opět rychle postavil na nohy. Usman na něm ale stále visel a šampion si proti dalšímu takedownu pomohl nedovoleně přidržením pletiva. Rozhodčí Herb Dean to viděl a byl nekompromisní. Vzal Leonovi jeden bod a zápas pokračoval dále.
Bývalý šampion se ve čtvrtém kole snažil dostat Edwardse pod tlak a následně na zem. “Rocky” měl ale velice dobrou obranu a nenechal se strhnout. Naopak z ústupu dokázal Usmana trefovat a čtvrté kolo bylo velice vyrovnané.  

Leon Edwards vs. Kamaru Usman highkick zdroj: Getty Images

Podobně se pokračovalo i v posledním kole zápasu. Usman vyvíjel tlak a naháněl Edwardse po obvodu klece. Ten ale dobře trefoval z ústupu a jednou jej dokonce zasáhl i stejným highkickem jakým ukončil předchozí zápas. Tentokrát jej ale Kamaru částečně zablokoval a kop dokázal ustát. Usmanův tlak ale Edwardsovi nechutnal a bylo vidět, že už toho má celkem dost. Posledních pár vteřin si ještě zkusili menší přestřelku, ale poté bylo jasné, že vítěze budou muset určit bodoví rozhodčí.

Ti zápas obodovali 48-46, 48-46 a 47-47 ve prospěch stávajícího šampiona Leona Edwardse, který tak obhájil svůj šampionský titul. 

“Absolutně,” odpověděl Leon na otázku, jestli věřil ve své vítězství. “Neudělal žádné takedowny, já jsem ho trefoval přesněji a ničil jsem mu nohy, což bude cítit zítra. Ale byl to můj nejtěžší zápas a chtěl bych ti poděkovat, že jsi byl skvělým soupeřem,” obrátil se Leon na zklamaného Kamaru Usmana. Ten byl očividně rozhozený, ale nakonec vzal porážku velice sportovně:

“Ano, myslím, že jsem udělal dost na to, abych vyhrál, ale věděl jsem, že je to těsný zápas. Měl skvělou taktiku. Vždycky jsem říkal, že uvidím Leona znovu a víte co? Ještě jsem neskončil. Uvidíme se znovu. Dali dohromady skvělou taktiku. Vždycky jsem dával Leonovi uznání za všechno, čeho dosáhl, a víte, je na tom podobně jako já. Velký respekt. Londýne, tvůj šampion je skvělý chlap a skvělý šampion!” řekl uznale Usman před zaplněnou halou v Londýně. 

Zdroje:  ufc.com

Nejnovější články