Khabib předal pochodeň bratrancovi, neporažený Umar v premiérovém zápase v UFC soupeře uspal

Khabib předal pochodeň bratrancovi, neporažený Umar v premiérovém zápase v UFC soupeře uspal Umar Nurmagomedov a Khabib Nurmagomedov | zdroj: Profimedia

Rod Nurmagomedovů má boj v krvi, v UFC se představil již třetí jeho člen. Neporažený Umar zvládl premiéru lépe než Khabib.

Při vyslovení příjmení Nurmagomedov se většině fanoušků vybaví slavný Khabib. Ten už ale dost možná víckrát zápasit nebude, a tak je potřeba si vychovat nástupce. Teprve čtyřiadvacetiletý Umar k tomu má ideální předpoklady. Ve své kariéře ještě nepoznal hořkost porážky a na rozdíl od svého staršího bratrance exceluje také v postoji.

UFC se rozhodlo, že dagestánského mladíka pořádně prověří a postavilo proti němu zkušeného Sergeye Morozova, který do UFC přicházel jako šampion ruské organizace M-1. Souboj se měl původně odehrát na následujícím UFC 257, ale organizátoři jej nakonec přesunuli, nejspíš aby se vyhnuli možnému střetu mezi Khabibem a Conorem McGregorem, mezi nimiž je zlá krev.

Umar byl podle sázkařů favoritem a od začátku ukazoval, proč jsou do něj vkládány takové naděje. Předváděl pestrou paletu kopů a byl tím, kdo tvořil hru. Morozov spíše vyčkával a snažil se do protiútoku časovat své tvrdé údery. Nurmagomedov zřejmě nechtěl riskovat, a tak po 2 minutách přenesl boj na zem, kde se svému sokovi okamžitě dostal do zad. Kazachstánský bojovník však jeho pokusy o nasazení škrcení skvěle bránil a nehodlal hrát druhé housle. Do konce kola se nic zásadního nestalo.

"Drž se otcova plánu," nabádal Umara během minutové pauzy zkušenější Khabib. Pravděpodobně tím myslel, aby se soupeři dostal na tělo a "wrestlil". Junior ale nešel po takedownu slepě od začátku kola. Bylo vidět, že chce opět nejprve předvést něco ze svého arzenálu kopů. A hned prvním highkickem z přední nohy Morozova trefil. Ten zavrávoral a v tu chvíli Umar vyrazil s takedownem. Ten mu sice nevyšel, ale natlačil si Kazachstánce na pletivo, kde ho počastoval několika tvrdými údery. 

Morozov ale vyklouzl a pokračovalo se v postoji, kde měl Umar navrch díky skvělým kopům. Očividně by však raději bojoval na zemi, a tak šel opět po takedownu. Kazachstánec ho ale rychle setřásl. Napodruhé už to ale dagestánské naději vyšlo a okamžitě se dostal soupeři do zad, kde se po pár vteřinách propracoval k rear naked choke. Morozov se snažil ze sevření dostat, ale během okamžiku usnul. Nurmagomedov tak mohl slavit hodně povedený debut v UFC.

Shodou okolností se Umarova premiéra v nejslavnějším oktagonu světa odehrála na den přesně po devíti letech od Khabibovy. To připomněl v pozápasovém rozhovoru, který jeho bratranec překládal z ruštiny do angličtiny. "Mluvil o mně. Před devíti lety v tento den, jsem svého soupeře porazil stejným škrcením, ale bylo to až ve třetím kole, on to zvládl ve druhém."

"Je velmi šťastný, že soupeře ukončil a ukázal světu, že umí kopat, bouchat, zápasit a bojovat na zemi. Zároveň je ale trochu smutný, protože to nebyl jeho nejlepší výkon a je přesvědčen, že umí bojovat mnohem lépe," tlumočil Khabib dojmy svého bratrance na tiskové konferenci. Až prý Umara uvidíme v budoucnu, pochopíme, proč byl ze svého výkonu sám zklamaný. Smutnit ale rozhodně nemusí, protože si udržel neporažené resumé a navíc dostal bonus 50 tisíc dolarů za výkon večera.

Na tiskovce přišla samozřejmě i otázka na to, jestli bude Khabib ještě bojovat. "Doufám," vyjádřil stručnou angličtinou naději Umar. I kdyby ne, bude mít určitě plné ruce práce jako trenér a mentor. Kromě Umara v UFC bojuje také Abubakar, který však svůj debutový zápas v roce 2019 prohrál a od té doby jsme ho bojovat neviděli. V nejslavnější MMA organizaci bojuje také Said Nurmagomedov, který však údajně není přímým příbuzným.

Zdroje:  tisková konference

Nejnovější články