Khamzat Chimaev oslavoval s čečenským diktátorem a dostal od něj auto. Před lety přitom z Čečenska „uprchl“

Khamzat Chimaev oslavoval s čečenským diktátorem a dostal od něj auto. Před lety přitom z Čečenska „uprchl“ Khamzat Chimaev | zdroj: Profimedia

Mladý bojovník se dostal do špatné společnosti čečenského diktátora Ramzana Kadyrova, který mu dal velký dárek.

Čečenský bojovník se švédským pasem Khamzat Chimaev má za sebou skvělý rok. Do UFC vlétl jako střela, když za 10 dnů vyhrál 2 zápasy a po dvou měsících přidal ještě třetí vítězství. Všechny zápasy navíc vyhrál před limitem a to tak dominantně, že mu přitom dostal jen dva, téměř nicotné údery. Zcela zaslouženě tak dostal ocenění skokana roku a pravděpodobně brzy zamíří do vyšších pater welterové divize.

Khamzat si svým dominantním bojovým stylem získal spoustu fanoušků a jeho stoupající hvězda si získala i pozornost politiků. A ne ledajakých. Čečenský diktátor Ramzan Kadyrov jej pozval na svou  oslavu a daroval mu auto, stejně jako to v minulosti udělal i s Khabibem Nurmagomedov.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Khamzat Chimaev (@khamzat_chimaev)

Kadyrov je čečenský diktátor, který čelí obvinění z porušování lidských práv, včetně pronásledování homosexuálů, únosů, mučení a vražd opozice. Zkrátka člověk, se kterým by asi většina lidí kamarádit nechtěla.

Kromě výše uvedeného má Kadyrov také velkou zálibu v MMA a je dokonce vlastníkem organizace ACA. Často se snaží svést se na popularitě mnohých slavných MMA bojovníků a v minulosti jej navštívili například Frank Mir, Fabricio Werdum, Khabib Nurmagomedov, Chris Weidman, ale byl viděn také s Floydem Mayweathrem nebo Mikem Tysonem.

Frank Mir a Fabricio Werdum Frank Mir a Fabricio Werdum pózují s Kadyrovem jako jeho bodyguardi. | zdroj: Profimedia

Kadyrov mimo jiné uspořádal i MMA zápasy mezi svými malými syny (8 až 11 let), čímž vyvolal velkou nevoli v MMA komunitě a tyto dětské souboje odsoudil i legendární Fedor Emelianenko.

Před pár týdny USA uvalilo na Kadyrova a jeho kumpány sankce, které sice nemají v Rusku žádný vliv, ale mohly by ovlivnit pořádání turnajů ACA v zahraničí. Tyto sankce totiž zakazují Kadyrovi vstup do USA i Velké Británie a především zamezují převody finančních prostředků napojených na Kadyrova v bankách v USA a Velké Británii. Z tohoto důvodu odmítl dokonce účast na turnaji ACA 115 i slavný rozhodčí Herb Dean.

Co se týče Chimaeva, dalo by se sice říct, že ten se na oslavě netvářil nijak šťastně a skoro to vypadá, že tam ani nechtěl být, ale zrovna jeho návštěva u čečenského diktátora vyvolává minimálně zvednuté obočí.

Chimaev totiž v roce 2011 uprchl se svými rodiči z Čečenska do Švédska, kde dostal azyl uprchlíka a následně i švédské občanství. Jelikož Kadyrov vládne v Čečensku už od roku 2007, nabízí se tak otázka, před čím vlastně Khamzat do Švédska utíkal a z jakého důvodu tam žádal o status uprchlíka, když má s čečenským diktátorem docela vřelé vztahy a do Čečenska se normálně vrací.

Chimaev se měl nedávno utkat s trojkou welterové váhy UFC, Leonem Edwardsem, ale kvůli rekonvalescenci po prodělaném covidu musel Chimaev zápas odřeknout. UFC ale pravděpodobně bude chtít zápas přesunout a postavit proti sobě oba bojovníky do pár měsíců.

Zdroje:  Essentially Sports , bloodyelbow.com

Nejnovější články