Klíště mu málem zničilo kariéru, teď je Američan rekordmanem UFC

Klíště mu málem zničilo kariéru, teď je Američan rekordmanem UFC Jim Miller zvládl svoji 25. výhru v UFC za pouhých 23 vteřín. | zdroj: Getty Images

Jimu Millerovi lymská borelióza před lety pořádně zkomplikovala zápasnickou kariéru, přesto našel způsob, jak pokračovat, a místo v Síni slávy UFC jej nejspíš nemine.

Do UFC naskočil Jim Miller už v roce 2008 a v následujících letech sbíral jednu výhru za druhou. Nakonec se vyšplhal až do nejlepší desítky lehké váhy, jenže pak přišlo smolné období, kdy se mu podařilo zvítězit jen v jednom z pěti zápasů. Navíc se potýkal s bolestmi kloubů, mozkovou mlhou, špatnou pamětí a extrémní únavou, takže přemýšlel o tom, zda není nejvyšší čas kariéru bojovníka ukončit.

Rozhodl se ale pokračovat, přestože musel radikálně změnit strukturu tréninků. Až po letech zjistil, že na vině nebyly údery do hlavy, nýbrž klíště, které ho infikovalo lymskou boreliózou. Nakonec mu prý ale i tahle zkušenost pomohla k tomu, že ve 40 letech stále úspěšně zápasí, což je ve váze okolo 70 kilogramů dost neobvyklé.

O víkendu Miller na prvním letošním turnaji utáhl Beniteze na submisi zvanou face crank. Připsal si tak už 26. vítězství v oktagonu UFC, což je rekord nejslavnější organizace, kde zároveň absolvoval nejvyšší počet duelů (43). "Měl jsem trochu větší ambice, když jsem s tímhle sportem začal, ale z posledních zápasů to mám 5-1, pětkrát jsem navíc vyhrál před limitem, takže musím něco dělat dobře," nechal se slyšet.

Jelikož měl možnost bojovat na jubilejních turnajích UFC 100 a 200, rád by se ukázal také na třístovce, která se odehraje v dubnu. "Je tam pár jmen, které mě zajímají. Jeden sedí tady u komentátorského stolku – Paul Felder, to by byl dobrý zápas," poslal překvapivou výzvu, hned ale přidal další. "Mám nejvíc ukončení v lehké váze, ale rád bych šel o váhu výš a bojoval s Mattem Brownem, který jich má nejvíc v historii UFC. A pak někdo zmínil další jméno. Pokud bude dost velká výplata, tak Brocku Lesnare, chci tebe!"

Bizarní fight s obrovským Lesnarem sice s největší pravděpodobností nevyjde, Brown už ale výzvu přijal a Felder se nechal slyšet, že ho návrat do klece s někým, jako je Miller, hodně láká.

Jim taky vyslovil jedno přání. Ačkoliv se u jeho jména většinou objevuje přezdívka "A-10", on sám by byl rád, kdyby ho ohlašovatel Bruce Buffer příště představil jako Jima "Fucking" Millera. Tak ho totiž před lety označil bývalý matchmaker UFC Joe Silva, na nějž udělal dojem svým přístupem k nabízeným zápasů, kdy v podstatě kývnul na cokoliv. Je to zkrátka jeden z těch chlapů, co se pro bojování narodil a nad odchodem do důchodu nepřemýšlí ani po čtyřicítce. "Získat 30 vítězství, to by bylo fakt úžasné," zasnil se na poturnajové tiskovce.

Zdroje:  Tisková konference UFC

Nejnovější články