Lajoš Klein se v neděli jako první Slovák v UFC představí ve svém debutu proti Shane Youngovi

Lajoš Klein se v neděli jako první Slovák v UFC představí ve svém debutu proti Shane Youngovi zdroj: Profimedia

Lajoš Klein má před sebou těžkého soupeře, kterého ale určitě může porazit. Jaké jsou silné stránky obou borců?

Budoucnost v UFC byla Lajošovi Kleinovi předpovídána už poměrně dlouhou dobu a nedávno konečně dostal v nejlepší MMA lize světa šanci. Stal se tak prvním Slovákem, který s UFC podepsal smlouvu a v neděli jej čeká jeho první zápas, proti Novozélanďanovi Shane Youngovi.

Lajoš se o zápase proti Youngovi dozvěděl na poslední chvíli, a to je také pravděpodobně důvod, proč dnes neudělal požadovanou váhu 145 liber a navážil o 4 libry (cca 2kg) víc. Jeho soupeř tak dostane 20% z Lajošovy výplaty, ale tím by se neměl slovenský borec nechat rozhodit, protože má před sebou těžkého protivníka.

Shane Young trénuje pod vedením uznávaného kouče Eugena Baremana v aucklandském City Kickboxing gymu, spolu s Israelem Adesanyou, Danem Hookerem a dalšími hvězdami, takže o dobré zázemí má postaráno. S profesionálním MMA začal dnes 27 letý Young v roce 2012 a za svou dosavadní kariéru si připsal 13 vítězství a 4 prohry.

Do UFC přišel Shane v roce 2017 a začal hned zostra. Jako náhrada na poslední chvíli nastoupil proti nynějšímu šampionovi pérové váhy, Alexanderovi Volakanovskimu. S tím Shane předvedl dobrý zápas, ale nakonec stejně prohrál na body. Následoval zápas proti Rolandovy Dy, nad kterým vyhrál TKO a ještě si vysloužil bonus za zápas večera. Jeho poslední zápas byl proti Austinu Arnettovi, nad kterým vyhrál na body a rád by si připsal skalp i prvního slovenského bojovníka v UFC.

Původně měl Young bojovat s Natem Landwehrem, ale ten byl pozitivně testován na Covid-19, a tak UFC sáhlo po Kleinovi jako náhradníkovi.

Young má z poloviny Maorskou krev a tu dnes předvedl na staredownu s Kleinem. Uvítal jej takovou zkrácenou Hakou, při které na něj vyplazoval jazyk a valil na něj oči. Haka je tradiční bojový tanec Maorů, kteří se tímto rituálem zbavovali strachu ze smrti a dostávali se do bojovné nálady. Lajoše Kleina toto zastrašování ale nechalo dost chladným a nijak na něj nereagoval:

Young není žádný velký technik, jeho údery sice mají sílu, ale přesnost rozhodně není jeho silnou stránkou. Navíc neoplývá ani žádným zázračným pohybem, ale spíše před soupeřem stojí a snaží se jej neustále tlačit. Youngovou silnou stránkou je naopak jeho fyzická kondice a odolnost, kdy dokáže „sežrat“ tvrdé údery a postupovat dál. Jeho taktikou je udělat ze zápasu pořádnou rvačku, kde září nejvíce a kde umí využít nastalého chaosu. Velkým faktorem ale může být skutečnost, že naposledy bojoval před více než rokem a půl a může tak být trochu „zrezivělý“.

Ľudovít Klein je přesný opak. Tento 25 letý talent je technický bojovník, který své soupeře dokáže technicky i takticky rozebrat a má ten správný „zabijácký“ instinkt, díky kterému ukončuje jednoho protivníka za druhým. Ze svých 16 výher své soupeře ukončil hned v 15 případech, 7 jich knockoutoval a 8 ukončil na submisi. Za svou profi kariéru prohrál Lajoš jen dvakrát a momentálně se veze na vlně 7 vítězství v řadě. Lajoš trénuje pod slovenskou legendou a bývalým šampionem Bellatoru, Attilou Véghem a věří, že je na zápas s těžkým protivníkem připraven.

My mu taky věříme a držíme palce, ať premiéra v UFC pro Slovensko dopadne dobře.

Zdroje:  Sherdog

Nejnovější články