Legendární GSP se vrací do boje! Utká se s jedním z nejlepších grapplerů v UFC

Legendární GSP se vrací do boje! Utká se s jedním z nejlepších grapplerů v UFC zdroj: Getty Images

Georges St-Pierre je právem považován za jednoho z nejlepších bojovníků všech dob. Zápasení mu ale chybí a na konci roku jej tak znovu uvidíme v akci.

Jsou to už 4 roky, co se kanadský bývalý šampion Georges St-Pierre odebral do sportovního důchodu. I když přesněji bychom měli říct do soutěžního důchodu. 42letý legendární šampion totiž ani po zanechání kariéry v MMA nikdy nepřestal trénovat a stále jde svou cestou bojovníka.

Atmosféra zápasu ale očividně kanadskému sympaťákovi chybí, a proto se rozhodl, že se v prosinci vrátí do boje. Nepůjde však o MMA, ale o grapplingový zápas proti jednomu z nejlepších grapplerů v MMA, Damienu Maiovi. Zápas se bude konat pod hlavičkou UFC, které začalo nedávno „fušovat“ taky do grapplingu a do turnajů UFC Fight Pass Invitational zve ty nejlepší grapplery i bývalé MMA zápasníky a připravuje zajímavé souboje.

GSP poprvé ohlásil odchod od aktivního MMA už v roce 2013, ale o 6 let později se přece jen vrátil do klece, aby se utkal o titul střední váhy s Michaelem Bispingem. Kanadský legendární šampion welterové váhy (kde 9x obhájil svůj titul) ukázal, že za tu dobu moc nezrezivěl a Bispinga uškrtil ve 4. kole na RNC. Vyhraný titul šampiona ale za krátko uvolnil a MMA rukavice pověsil už pravděpodobně definitivně na hřebík.

GSP vs. Michael Bisping GSP skvěle využil Bispingova handicapu - slepotu na pravé oko | zdroj: Profimedia

I tak se ale neustále udržuje ve skvělé kondici a stále trénuje MMA i BJJ, kde předává své zkušenosti ostatním. Bývalý šampion má černý pás v brazilském jiu-jitsu a často také jezdí do Texasu za svým koučem, legendárním Johnem Danaherem, kde trénuje s těmi nejlepšími, včetně Gordona Ryana.

Také jeho soupeř, Demian Maia už skončil se svou bohatou MMA kariérou zápasníka. Na šampionský titul nikdy nedosáhl, ale několikrát mu byl velice blízko a mezi bojovníky byl velice obávaným grapplerem, který sice neměl ten nejlepší striking, ale jak se zápas dostal na zem, byla většinou jen otázka času, než Demian svého protivníka ukončil submisí. Stejně jako GSP je Demian velký gentleman a několikrát dokonce prohlásil, že chce v MMA zápasech používat především své jiu-jitsu, aby své soupeře nezranil údery.

Demian Maia zdroj: Profimedia

S Georgesem se Demian v oktagonu nikdy nepotkal a o to více se těší na jejich grapplerský souboj:

„Jednou za čas se objeví něco, co vás skutečně motivuje,“ napsal Maia na Twitteru. „Zápasit v grapplingu s Georgesem St-Pierrem bude obrovská výzva a skvělá motivace. GSP, ty jsi jeden z nejlepších bojovníků všech dob, kterého hodně respektuji. Jdeme do toho! Těším se na zápas na UFC invitational.“

Demian měl v roce 2021 v UFC poslední zápas ze své smlouvy, když podlehl Belalu Muhammadovi. I když od UFC žádal ještě jeden souboj, kterým by se mohl důstojně rozloučit, vedení jej nevyslyšelo. Grapplerský zápas s legendou jako je GSP zní ale jako dobrá náplast a my se můžeme těšit na souboj těchto dvou elitních bojovníků.

Zdroje:  BJPenn.com

Nejnovější články