„Je hodně nebezpečný,“ zhodnotil Jiřího Procházku legendární bojovník GSP a prorokuje mu velkou budoucnost

„Je hodně nebezpečný,“ zhodnotil Jiřího Procházku legendární bojovník GSP a prorokuje mu velkou budoucnost zdroj: Profimedia

Jeden z nejlepších MMA bojovníků všech dob, Kanaďan Georges St. Pierre, prozradil, co si myslí o českém bijci a je zvědavý, jak si proti brazilskému škrtiči poradí se svou velkou slabinou.

Už tento víkend nás čeká největší zápas v historii českého MMA a jedna z největších událostí pro český sport obecně - bojovník Jiří Procházka bude v Singapuru útočit na titul šampiona UFC v polotěžké váze, o nějž se pobije s Gloverem Teixeirou.

Jiří v UFC odbojoval teprve 2 zápasy, ale Volkana Oezdemira i Dominicka Reyese vymazal takovým způsobem, že mu UFC přiznalo právo na to, aby vyzval šampiona. Svým stylem nezaujal pouze fanoušky ale také kolegy z řad bojovníků. Jeden z těch nejlepších, kanadská superstar Georges St. Pierre, o něm teď promluvil s velkým respektem. Zároveň je ale zvědavý, jak si Jiří dokáže poradit s Gloverovými schopnostmi v boji na zemi:

„Ano, stoprocentně je hodně nebezpečný a je to skvělý striker, ale možná jeho grappling… neviděli jsme jej tolik na zemi, takže tam ho nikdo ještě pořádně neprověřil. To je ta věc… hodně chlapů nebylo pořádně otestováno v jejich slabinách. Jsem zvědavý, jak si povede, až bude více zápasit. Ale je hodně působivý. Myslím, že bude příštím šampionem,“ předpověděl Procházkovi velkou budoucnost legendární kanadský bojovník.

GSP má v tomto pravdu, Jiří na zemi zatím nebyl prověřen těmi nejlepšími a určitě se v kleci nepotkal s grapplerem takového kalibru, jako je právě Teixeira. Na druhou stranu ze 31 zápasů byl Procházka ukončen na submisi pouze jednou, a to ještě v začátcích své kariéry, když jej v roce 2013 Abdul-Kerim Edilov dostal na škrcení rear-naked choke.

Až na tento případ Jiří vždy našel cestu, jak se ze země dostat a nakonec zápas otočit. Snad nejvíce namále měl v zápase s Brandonem Halseym před 4 lety. I přestože měl v souboji celou dobu navrch, v jednu chvíli nechal Halseyho vlézt na svá záda a když jej americký wrestler začal mlátit do hlavy, Jiří se nekryl, ale naopak chodil hlavou proti úderům, aby soupeři ukázal, že mu jeho rány nic nedělají. Jenže v tom Halsey chytil českého bijce pod krkem do těsného škrcení a chvíli to nevypadalo vůbec dobře. Nakonec se ale český samuraj zvládl protočit, uniknout škrcení a následnými údery si vynutil ukončení zápasu.

Je však jasné, že proti tak zkušenému škrtičovi, jakým je Teixeira, si Procházka nemůže podobné chyby dovolit. 42letý Brazilský šampion ukončil poslední 3 soupeře na submisi a za celou kariéru donutil vzdát se celkem 10 soupeřů. V postoji by měl mít český bojovník navrch, ale pokud se dostane na zem, budeme možná v neděli okolo 6. hodiny ranní u televizních obrazovek zažívat infarktové chvilky.

 

Zdroje:  Youtube - James Lynch

Nejnovější články