Legendární Khabib Nurmagomedov v zápase roku stylově uspal Gaethjeho. Pak se slzami v očích oznámil konec kariéry

Legendární Khabib Nurmagomedov v zápase roku stylově uspal Gaethjeho. Pak se slzami v očích oznámil konec kariéry Khabib se po poslední výhře nad Gaethjem rozplakal, vzápětí nečekaně ukončil kariéru. | zdroj: Profimedia

Khabib Nurmagomedov obhájil šampionský pás, ale po zápase se rozplakal a oznámil ukončení kariéry MMA bojovníka.

Lehká váha, hlavní souboj večera a nejočekávanější zápas roku. Šampion a excelentní wrestler Khabib Nurmagomedov se vrací po více než roce do oktagonu. Se sérií 28 vítězství a žádnou prohrou se už teď řadí mezi legendy UFC, ale pro svého zesnulého otce chtěl dnes večer vybojovat vítězství s číslem 29.

Proti němu se postavil Justin Gaethje, který podle mnohých odborníků představoval pro dagestánského šampiona zatím tu nejtěžší zkouškou. Tento americký bojovník má jeden z nejtvrdších úderů v UFC, což také prokázal v posledním zápasu proti „nevypnutelnému“ Tonymu Fergusonovi, kterého ukončil v pátém kole a získal nad ním dočasný šampionský pás (interim). Dnes měl jeden velký cíl - proměnit ho v plnohodnotný.

A hned začátek prvního kola ukázal o jak důležitý zápas jde. Žádná ofenzivní smršť, ale velice opatrné obcházení. Gaethje evidentně něchtěl skončit na zemi a proto sázel především na skvělý pohyb a dostatečný odstup. Po chvíli opatrného manévrování do sebe borci začali najíždět. Gaethje trefoval dobré calfkicky, ale otěže za chvíli převzal Khabib, který Gaethjeho tlačil a povedlo se mu pár dobrých úderů a dokonce i naskočené koleno na hlavu. Justin ale taky nelenil a Khabibovi rozdal z kontru pár tvrdých ran, které ale s dagestánským šampionem neotřásly. Naopak Khabib dostal Gaethjeho pod velký tlak a neustále jej pronásledoval po obvodu oktagonu.

Gaethje se musel hodně pohybovat, což mu viditelně sebralo hodně z fyzického fondu. Dagestánskému bojovníkovi se přece jen povedlo těsně před koncem první části Gaethjeho dostat na zem, kde se pokusil i o armbar, ale na dokončení této submise už neměl dostatek času.

Druhé kolo začalo o poznání živěji a Gaethje začal okamžitě útočit a opět několikrát dobře trefil. Tomu Khabib udělal přítrž dalším takedownem a na zemi z mountu okamžitě přešel do trianglu, který zamkl a začal Gaetjeho škrtit. Gaethje se z toho snažil dostat a chtěl s Khabibem pořádně třísknout o zem, ale to se mu moc nepovedlo a po chvíli škrcení byl začal odklepávat. Přesto si rozhodčí dal s ukončením na čas a Khabib dál utahoval. Svého soupeře nakonec doslova uspal. Dvacátédeváté vítězství pro ruského bojovníka.

Ihned po výhře se Khabib sesunul na kolena, dal hlavu do dlaní a začal plakat. Byl to jeho první zápas a první vítězství bez jeho zesnulého otce. Khabiba jeho trenéři a kamarádi po chvíli postavili na nohy a začali mu utírat slzy. Nakonec se šampion sebral a vyslechl si oficiální vyhlášení jeho vítězství.

Po vyhlášení vítěze ale přišel poměrně šokující moment. Khabib oznámil v pozápasovém rozhovoru, že už se nebude snažit zaokrouhlit počet vítězství na 30 a končí s kariérou MMA zápasníka. "Tohle byl můj poslední zápas a není žádné cesty abych se sem bez svého otce vrátil. Slíbil jsem své matce, že tohle bude můj poslední zápas a já své slovo dodržím."

To znamená konec aktivní éry jedné velké legendya velkého šampiona, který jako jediný v historii UFC odchází neporažen za celou svou bohatou kariéru.

Vítěz: Khabib Nurmagomedov - 2. kolo - submise (1:34)

 

Nejnovější články